Slik forklarer de semifinale-suksessen

Denne tabellen bør forbundet henge på veggen.

SEMIFINALE - IGJEN: De norske jentene har spilt seg til nok en semifinale - den sjette på rad.
SEMIFINALE - IGJEN: De norske jentene har spilt seg til nok en semifinale - den sjette på rad.Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det var litt kunstig spenning i går kveld, for semifinaleplassen kunne faktisk ryke for Norge - selv om det ville vært en voldsom overraskelse.

Det skjedde ikke og dermed er jentene igjen i finalerunden.

Norge har nå 21 semifinaler på 26 forsøk etter gjennombruddet i 1986.

Har varmet opp jentene - Det er mange som har jobbet bra med håndball i Norge lenge og så har vi hatt mange gode spillere. Det blir trent godt og spillerne har riktig innstilling. Vi har også vært bortskjemt med gode trenere, som hele veien har tatt inn unge spillere som har fått lov til å vokse med oppgaven. Dermed har nye spillere vært klare til å ta over når andre har lagt opp, sier Gro Hammerseng til Dagbladet.

Katrine Lunde Haraldsen trekker fram det samme som en del av suksessoppskriften, selv om hun ikke skjønte vitsen da hun var yngre.

Slik forklarer de semifinale-suksessen

- I starten lurte jeg på hvorfor jeg var med når jeg likevel ikke fikk spille. Det er mye du lærer etter hvert som du ikke ser der og da. Det var ikke alltid like gøy, men de var flinke til å si at jeg bare måtte gripe sjansen når den kommer og at jeg var med for å lære, sier målvakten til Dagbladet.

Norge er nå i en semifinale for sjette mesterskap på rad. De fem foregående har endt med tre gull, ett sølv og en bronse.

I løpet av de siste 25 mesterskapene har Norge bare fem ganger reist hjem uten å ha kommet til semifinalen.

Evalueringer - Og det er kanskje de gangene vi har lært mest. Det er alltid sånn at når du evalurerer et godt mesterskap, så er alt bra. Men de gangene vi ikke har kommet til semifinalen, så har «alt vært dårlig». Sånn var det i 2003 og 2005. De evalueringene er nok en del av grunnen til den perioden som kom etterpå, hvor det har vært mange gode resultater, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

På banen har solid målvakt- og forsvarsspill vært en grunnstein som har ført til Norges fryktede kontringsspill.

INN FOR Å LÆRE: Katrine Lunde Haraldsen er glad hun ble hentet inn på landslaget for å lære - før hun måtte prestere.
INN FOR Å LÆRE: Katrine Lunde Haraldsen er glad hun ble hentet inn på landslaget for å lære - før hun måtte prestere. Vis mer

Selv om det kan virke kjedelig for omgivelsene, understreker spillerne viktigheten av fokusarbeidet i den norske troppen.

- Vi har vært nøye på å ta en kamp av gangen og konsentrere oss om det. Mange vil ha oss til å tenke lenger, men det fokuset er der uansett - ellers kan det skjære seg på veien, sier Kari Mette Johansen.

Mange forbilder Dagens spillere har vokst opp med Norge som en toneangivende håndballnasjon på kvinnesida.

- Det bor ikke så mange her i Norge, men siden håndballen er en så stor idrett har det kommet mange gode spillere. Jeg ville begynne da jeg så jentene ta OL-sølv i 1988, sier Karoline Dyhre Breivang.

- Siden landslaget har gjort det så bra, får de unge forbilder. Jeg husker jo hvordan det var selv, vi så opp til landslagsspillerne og ville bli som dem, sier Tonje Larsen.

ROSER TRENERNE: Gro Hammerseng mener trenerne har vært smarte. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
ROSER TRENERNE: Gro Hammerseng mener trenerne har vært smarte. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

Og statistisk sett er også en semifinale nesten ensbetydende med medalje.

De 20 semifinalene har endt med seks gull, sju sølv og fem bronse. Bare to ganger har jentene kommet på den sure fjerdeplassen.

PS! Norges semifinale mot Danmark spilles klokka 17 lørdag.

JAKTER NY MEDALJE: En plass i semifinalene pleier å bety medalje for Norge. Bare to ganger har de måttet nøye seg med fjerdeplass.
JAKTER NY MEDALJE: En plass i semifinalene pleier å bety medalje for Norge. Bare to ganger har de måttet nøye seg med fjerdeplass. Vis mer