GULLFAVORITT: Charlotte Kalla vant forrige 10-kilometer i verdenscupen og svenskene håper at hun i dag tar nasjonens første gullmedalje i dette verdensmesterskapet. Foto: Bjørn Langsem
GULLFAVORITT: Charlotte Kalla vant forrige 10-kilometer i verdenscupen og svenskene håper at hun i dag tar nasjonens første gullmedalje i dette verdensmesterskapet. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Slik forklarer han hvorfor Kalla eller Johaug vinner i dag

Mathias Fredriksson: - Det vil være helt avgjørende.

• 10 km kvinner fristil, kl. 13.30.

(Dagbladet): I dag skal kvinnene gjøre opp om gullmedaljen på 10 kilometer fri i Falun-VM, og dette er trolig den øvelsen der svenskene selv tror at deres første gullmedalje kan komme på hjemmebane.

Norges seks gull så langt har vært tungt å svelge for svenskene, selv om norskedominansen ikke er noen overraskelse.

Salt eller ikke salt I SVT-studioet i går kveld var tidligere langrennsløper, nå tv-ekspert, Mathias Fredrikssson stor optimist på Charlotte Kallas vegne.

På én betingelse:

At sporene blir godt saltet, slik at det blir faste og fine forhold, som hun kan danse oppå.

Om det ikke blir saltet, og det skal skulle bli løse forhold i ettermiddag, så tror han at dette vil bli Therese Johaug sin dag.

- Helt avgjørende - Det vil være helt avgjørende. Om det blir løse forhold er det en klar fordel for Johaug. Om de bruker salt, og vi får faste, fine forhold, så tror jeg på svensk gull, svarer Mathias Fredriksson på programleder Yvette Hermundstad sitt spørsmål om hvor avgjørende salting vil være for utfallet i dag.

Assisterende løypesjef Thomas Wassberg forteller at de helst ikke vil salte sporene. Saltet holder bare noen timer, før snøen da blir nedslitt og må byttes ut - en relativt krevende prosess.

I Östersund rett før VM gikk Charlotte Kalla 10 kilometer fri raskere enn noen gang. Der vant hun i suveren stil, drøye 36 sekunder foran Marit Bjørgen på andreplass og 52 sekunder ned til Therese Johaug på tredje.

Har bronse - Kalla er fortsatt i veldig god form. Det så vi på skiathlon, hvor hun gikk veldig bra i klassiskdelen. Hun var litt svakere i fristildelen, men da var det veldig løse forhold. Så jeg håper det blir faste fine forhold, som det var i Östersund, sier Mathias Fredriksson.

På skiathlonen 21. februar ble det VM-bronse på Charlotte Kalla, bak Therese Johaug og Astrid Uhrenhold Jacobsen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ragnhild Haga, Heidi Weng, Therese Johaug og Marit Bjørgen er norske utøvere på dagens 10-kilometer i Falun-VM.