Slik forklarer NFF sparkingen

Ståle Solbakken erstatter Lars Lagerbäck som landslagssjef.

FERDIG: Lars Lagerbäck er ferdig som norsk landslagssjef. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FERDIG: Lars Lagerbäck er ferdig som norsk landslagssjef. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ståle Solbakken ble torsdag presentert som ny norsk landslagssjef i fotball. Han starter i jobben førstkommende mandag. Det betyr samtidig at Lars Lagerbäck fratrer sin stilling to år før kontrakten hans utløper.

I en pressemelding går svensken langt i å antyde at han fikk sparken.

«NFF vil i stedet ha en 'langsiktig løsning' med tanke på både kommende VM-kvalifisering og påfølgende EM-kvalifisering,» uttaler Lagerbäck.

Fotballpresident Terje Svendsen uttaler blant annet at: «Det blir en definisjonssak om man har fått avskjed eller ikke».

På en pressekonferanse forklarer Norges Fotballforbund hvorfor de ønsket å få Solbakken inn nå.

- Da vi forlenget med Lars for to år siden, var målet EM 2020 og VM 2022. Der vi er nå, i overgangen mellom to kvalifiseringer, ønsker vi å løfte blikket framover. Det føltes naturlig å innlede samtaler med Ståle Solbakken, sier Svendsen.

NY LANDSLAGSTRENER: Morten P, fotballkommentator i Dagbladet, sier at norsk fotball har ventet på denne avgjørelsen lenge. Vis mer

Begrunnelsen

Han sier de hadde en kort samtale med Lagerbäck, der temaet ble diskutert. Ifølge Svendsen endte samtalene med Solbakken med at han starter i jobben mandag.

Han sier at det var NFF som tok initiativ til å utløse klausulen som gjorde at Lagerbäck kunne tre av.

- Da jeg tok den samtalen med Lars Lagerback i forkant av at jeg kontaktet Ståle Solbakken første gangen, så var Lagerbäck veldig profesjonelt og ordentlig. Han forsto det veldig godt og mente faktisk at det var en del av jobben min, det å undersøke mulighetene. Forbundet må tenke de lange linjene, så det var vi enige om, sier Svendsen.

NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt utdyper:

- Det er av hensyn til de kommende landslagssårene. Vi har spurt oss om vi skulle starte med et nytt regime og trekke linjene og horisonten lenger inn i framtida. Vi har stilt oss spørsmålet om nå er riktig tid for å ansette Solbakken for fire år, eller alternativt fullføre de fire åra med Lars, sier Bjerketvedt.

Videre mener han Lagerbäck overlater et landslag med en pil pekende oppover til Solbakken.

Skal snakke med Lagerbäck

Svendsen sier at det avgjørende, var at de benyttet pausen til neste kvalifiseringsrunde til å se framover. Dette er en dialog de har hatt med Lagerbäck, sier Svendsen.

- Vi har vært åpne om det. Vår helhetsvurdering var å løfte blikket fram mot EM i 2024. Det er ingen tvil om at det var vi som tok initiativet. Slik vi har uttalt, er det en klausul i kontrakten, som regulerte hvordan dette skulle gjøres, sier Svendsen, som forteller følgende om Lagerbäcks etterlønn:

- Han har ikke lønn ut hele kontraktsperioden, men har lønn ut første kvartal neste år. Det var regulert i avtalen med Lagerbäck.

Solbakken selv sier på pressekonferansen at han har jevnlig kontakt med assistenten til Lagerbäck, Per Joar Hansen.

- Men jeg har ikke snakket med dem om landslagsjobben. Det kommer jeg til å gjøre. Jeg kommer til å ta kontakt med Lars og «Perry» og ta en opplysningssamtale, om det er noe jeg kan ta med meg videre, sier Solbakken.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med tidligere landslagsassistent Per Joar Hansen, foreløpig uten hell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer