FORKLARTE:  Rettsmedisiner Johannes Vermeulen forklarte i retten i dag at han mener at Oscar Pistorius sto på stumpene da han først skjøt og deretter forsøkte å slå seg gjennom baderomsdøra. Foto. AFP / NTB Scanpix
FORKLARTE: Rettsmedisiner Johannes Vermeulen forklarte i retten i dag at han mener at Oscar Pistorius sto på stumpene da han først skjøt og deretter forsøkte å slå seg gjennom baderomsdøra. Foto. AFP / NTB ScanpixVis mer

Slik forsøkte Pistorius å knuse baderomsdøra etter å ha skutt kjæresten

Rettsmedisiner styrket forklaringen til «Blade Runner».

(Dagbladet): Under den åttende dagen av rettssaken mot Oscar Pistorius ble det lagt fram beviser som taler hans sak.

Politiets rettsmedisinske etterforsker Johannes Vermeulen ga sin forklaring på merkene på Pistorius sin baderomsdør, og en cricketkølle som det hevdes skal ha blitt brukt på baderomsdøra.

Mens det i går endte med at Pistorius kastet opp mens bilder fra obduksjonen ble vist fram, kunne han i dag notere et vitneutsagn til fordel for ham selv.

Baderomsdøra vitalt bevis I retten ble han brune baderomsdør vist fram, og den hadde tydelige merker etter episoden.

Den brune døra bar hadde synlige tegn etter de fire kulene som ble avfyrt, samt flere tydelige merker etter cricketkølla som rettsmedisineren mener Pistorius brukte for å forsøke å slå opp døra.

Pistorius har hele tiden hevdet at han skjøt fordi han trodde at det var en innbruddstjuv på badet. Han har i tidligere avhør forklart at han forsøkte å slå seg gjennom baderomsdøra etter å ha skutt, da han skjønte at det var kjæresten som oppholdt seg på badet. På bakgrunn av det, nekter han at drapet var overlagt.

Aktoratet har tidligere ment at «Blade Runner» tok seg tid til å ta på seg protesene sine, før han skjøt skuddene som drepte Reeva Steenkamp, og før han gikk løs på baderomsdøra. Men gjennom dagen har denne oppfatningen endret seg, etter at rettsmedisineren har forklart seg.

Johannes Vermeulen forklarte at han mener at Oscar Pistorius sto på beinstumpene, og ikke på proteser, da han gikk løs på døra med cricketkølla.

- De rettsmedisinske bevisene viser at han sto på stumpene, forklarte Vermeulen. 

- Skjøt først Han sa at cricketkølla passet best inn i merkene i døra om slagene kom fra en lavere posisjon, enn fra en høyere posisjon.

Et annet utsagn kan vise seg å være svært viktig for Pistorius, med tanke på rekkefølgen i hendelsene.

Rettsmedisineren sa i retten at han mener kulehullene ville sett annerledes ut om det først var forsøkt å slå gjennom døra med kølla.

Det kan styrke Pistorius sin sak, med tanke på at han hevder at han prøvde å ta seg inn på badet med kølla etter skuddene - da han hadde innsett at det var kjæresten, og ikke en tyv, som var på badet.

Skjøt uten proteser I kryssforhøret fra Pistorius' advokat Barry Roux, forklarte rettsmedisineren at han også tror «Blade Runner» sto på stumpene da han skjøt.

- Hvilken posisjon var Mr. Pistorius i da han skjøt skuddene?, spurte Roux.

- Fra et rettsmedisinsk perspektiv, så sto han på stumpene, svarte Vermeulen.

Pistorius har også tidligere forklart at han skal ha forsøkt å sparke ned døren. Men det fikk han ikke støtte for hos rettsmedisineren.

- Jeg har ingen beviser for at døra er forsøkt sparket ned, forklarte Vermeulen i retten.

Rettsmedisineren fortsetter sin forklaring i morgen.

LYDHØR:  Oscar Pistorius var svært opptatt av å notere da rettsmedisineren kom med sin forklaring. Foto: AP Photo / Alexander Joe / NTB Scanpix
LYDHØR: Oscar Pistorius var svært opptatt av å notere da rettsmedisineren kom med sin forklaring. Foto: AP Photo / Alexander Joe / NTB Scanpix Vis mer