SJEKK DE TIDLIGE STARTNUMMERNE: Emil Hegle Svendsen har et fenomenalt utgangspunkt foran jaktstarten, og starter et hav foran de fleste av sine argeste konkurrenter. Selv følte han at han vant sølvet på sprinten. Gullet tok franske Vincent Jay, bronsen gikk til Jakov Fav fra Kroatia. Foto:   AFP PHOTO / FRANCK FIFE
SJEKK DE TIDLIGE STARTNUMMERNE: Emil Hegle Svendsen har et fenomenalt utgangspunkt foran jaktstarten, og starter et hav foran de fleste av sine argeste konkurrenter. Selv følte han at han vant sølvet på sprinten. Gullet tok franske Vincent Jay, bronsen gikk til Jakov Fav fra Kroatia. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFEVis mer

Slik gamblet Emil seg til sølvet

- Hadde aldri trodd det skulle snø.

||| WHISTLER (Dagbladet): I løpet av én time fikk vi oppleve omtrent alle årstider på skiskytterstadion i Whistler søndag:

Det var oppholdsvær akkurat da starten gikk, så begynte det å regne, deretter lavet snøen ned og til slutt skinte sola.

For de fleste favorittene ble værforholdene en katastrofe. For Emil Hegle Svendsen var det pur lykke - og ikke så rent lite flaks.

Det var nemlig ingen selvfølge at 24-åringen startet i pulje 1, der de fleste slapp unna det verste snøværet.

- Jeg og Ole gutset på å ta pulje én. At det skulle begynne å snø hadde jeg aldri trodd, sier Hegle Svendsen til Dagbladet.


- Hvordan kom dere fram til det?

- Vi så i går at de som startet først gikk fortest fordi føret ble mykere etter hvert. Men nå begynte det å snø i tillegg, det regnet og snødde om hverandre. Det var bingoføre, sier han.

- Har vondt av de andre
Det er smørerne som har hovedansvaret for å følge med på værmeldingene, og som tar de siste avgjørelsene i samråd med utøverne. De 10 best plasserte i verdenscupen får velge pulje, men ikke startnummer.

I gruppa til Hegle Svendsen var det totalt 30 utøvere, inkludert Ole Einar Bjørndalen. Men mens Emil hadde startnummer sju, hadde Ole Einar 21. Og bare der lå det en stor fordel i favør trønderen.

- Jeg startet ikke tidlig nok. To runder var gode, på sisterunden tapte jeg 40 sekunder, forklarer Ole Einar Bjørndalen til Dagbladetr.

For Hegle Svendsen ble det imidlertid perfekt. Omtrent akkurat idet han gikk i mål startet snøværet for alvor. Og omtrent samtidig gikk Lars Berger ut med startnummer 56. Han var fullstendig sjanseløs og tapte enormt i sporet.

JUBLENDE GLAD: Og nå lover Emil å angripe som aldri før til jaktstarten på tirsdag. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
JUBLENDE GLAD: Og nå lover Emil å angripe som aldri før til jaktstarten på tirsdag. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Jeg må si jeg har litt vondt av de andre. Jeg så Lars gikk ut da jeg kom i mål, og tenkte «herregud Lars, dette går ikke».

- Han fikk kanskje igjen for den gangen i Sapporo?

- He-he, det var akkurat det. Han fikk nok igjen for den gang, sier Emil.

- En unik mulighet
I kveld er uansett Emil tilgitt for å ikke tenke altfor mye på de andres ulykke, og heller glede seg over sin egen suksess. Sølvet er hans første medalje i et OL noensinne, og derfor var det ikke snakk om å deppe over gullet som glapp. Særlig ikke når han har absolutt alle muligheter på jaktstarten, ettersom favorittene falt som fluer i dag og starter langt bak.

Like etter at sølvet var et faktum slo Emil fast at «jaktstarten er min!». Etterpå hadde han moderert seg noe - men ikke veldig mye.

- Jeg lover ingenting, men jeg selger meg dyrt der, for å si det sånn. Jeg har en unik mulighet, sier han til Dagbladet.

- For nå er det servert?

- Det er været sin skyld (at favorittene havnet langt bak), men for meg var det heldig. Jeg gleder meg til jaktstarten, da skal jeg angripe som jeg aldri har gjort før, sier han.

Det er servert
Emil er 12,2 sekunder bak dagens gullvinner Vincent Jay, som før i dag lå på en 20. plass i verdenscupen, og som ble nummer 43 på sprinten i fjorårets VM.

Bak seg har han Jakov Fak nærmest, 1,8 sekunder bak, og ned til første «kanon» er det langt: Ivan Tsjerezov starter 1,18 bak vinneren.

PERFEKT TIMING: Snøværet startet like før Emil Hegle Svendsen gikk i mål. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
PERFEKT TIMING: Snøværet startet like før Emil Hegle Svendsen gikk i mål. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Ole Einar Bjørndalen har et minutt og 41 sekunder å hente inn.

- Ole har vist gang på gang at når han gjør det dårlig, kommer han sinnssykt sterkt tilbake. Jeg vil ikke avskrive ham i det hele tatt. Det blir skummelt uansett. Han er et annet menneske når han angriper, sier Hegle Svendsen.

- Jeg vant sølvet
Uansett er presset borte fra hans unge skuldre, og nå kan han ta resten av mesterskapet som en bonus. Det betyr ikke at Emil ikke er ekstremt sulten på en gullmedalje.

- Nå skal jeg bare slippe meg løs, og gjøre som på trening uten nerver. Jeg har nådd målet mitt. Jeg kommer bare til å «makse» videre. Det er alt eller ingenting. Jeg er lettet, men nå som jeg har begynt så bra er det bare å fortsette.

- Du sa etter løpet at det var på tide du hadde flaks. Føler du at du har hatt mye uflaks?

- Jeg følte det før lekene, da jeg lå syk på sofaen i 10 dager. Da tenkte jeg «faen, nå har jeg hatt nok uflaks». Å komme tilbake med sølv er viktig.

- Du finnes ikke bitter over gullet som glapp?

- Nei, nå må jeg bare se framover. Jeg har en kjempemulighet på jaktstarten. For meg som har slitt litt før lekene med sykdom var dette en kjempeopptur. I dag vant jeg sølvet, helt klart.

- Føltes det annerledes å stå på pallen her enn i andre mesterskap?

- Det blir litt annerledes, jeg må innrømme det. Du kjenner noe ekstra inne i deg. At det er noe som er litt større. Det er veldig artig, sier sølvgutt Hegle Svendsen.