HAR ALT I EGNE HENDER: John Carew blir omfavnet av Moa etter 1-0-seieren over Island. Med ny seier i kveld tar Norge et gigantisk steg mot EM-sluttspillet i Polen og Ukraina neste år. Selv med tap lever håpet videre, men da er Danmark og Portugal i førersetet om de to første plassene.  Foto: Thomas Rasmus SKaug / Dagbladet
HAR ALT I EGNE HENDER: John Carew blir omfavnet av Moa etter 1-0-seieren over Island. Med ny seier i kveld tar Norge et gigantisk steg mot EM-sluttspillet i Polen og Ukraina neste år. Selv med tap lever håpet videre, men da er Danmark og Portugal i førersetet om de to første plassene. Foto: Thomas Rasmus SKaug / DagbladetVis mer

Slik går Norge til EM - selv med tap i Parken

Med seier er vi sikret playoff. Sjekk de ulike scenarioene.

Se kampen og delta i diskusjonen i fotballstudio. Kampstart 20.15

KØBENHAVN (Dagbladet): I kveld kan Norge være sikret playoff til neste års fotball-EM i Polen og Ukraina. Men Drillo & co risikerer også å være nesten ute av det.

Her er de ulike scenarioene ved seier, uavgjort og tap mot Danmark i Parken.

Hva skjer om Norge vinner i kveld?
- Slår vi Danmark, kan folk der hjemme nesten bestille flybillettene til EM, sa Drillo i går.

Det er ikke langt fra sannheten. Med seier i Parken i kveld trenger Norge bare å slå Kypros hjemme 11. oktober for å være helt sikker på EM-billett. Da vil Norge være oppe i 19 poeng, og da er vi minst den beste av de ni gruppetoerne. Den beste gruppetoeren går som kjent direkte til EM.

Men mulighetene vil også være gode for å vinne gruppa, ettersom Portugal skal ut i en tøff bortekamp mot Danmark.

Vinner Norge i kveld, er vi sikret playoff selv med tap for Kypros. EM-håpet vil samtidig være syltynt for danskene. De vil da maks kunne oppnå 16 poeng med seier mot Kypros og Portugal, mens vi allerede vil stå med 16 poeng før vår siste hjemmekamp.

Og ettersom vi da vil være foran Danmark på innbyrdes oppgjør, er det umulig for dem å ta oss igjen.

Hva skjer om Norge spiller uavgjort i kveld?
Uavgjort mot Danmark betyr playoff dersom Norge klarer å slå Kypros 11. oktober.

Da vil vi ende på 17 poeng, mens kampen mellom Danmark og Portugal trolig avgjør om Norge vinner gruppa eller ikke.

Seks poeng til Danmark etter uavgjort mot Norge betyr 17 poeng, og at innbyrdes oppgjør avgjør gruppeseieren mellom oss og danskene - i så fall har antall mål i kveld mye å si. Med 0-0 vil Danmark være foran oss på bortemålsregelen, med 1-1 er det likt og målforskjellen avgjør, med 2-2 er Norge foran på flere scorede bortemål.

Seks poeng til Portugal på de to siste kampene betyr portugisisk gruppeseier og Norge til playoff.

Uavgjort mellom Portugal og Danmark betyr at målforskjellen avgjør mellom oss og portugiserne - der stiller sistnevnte foreløpig sterkt.

Hva skjer om Norge taper i kveld?
Med tap i Parken er Norge ille ute - men ikke helt ute.

Drillos kan oppnå 16 poeng med seier over Kypros 11. oktober, men er da avhengig av hjelp fra andre for å kapre en av de to første plassene i gruppa.

Portugal kan tape poeng mot Island hjemme og Danmark borte.

Danmark kan tape poeng mot Kypros borte og Portugal hjemme.

Det verste som kan skje i så fall, er at Danmark og Portugal vinner sine første kamper, mens de spiller uavgjort i Parken i siste runde. Da vil begge ende på 17 poeng, og Portugal gå direkte til EM på innbyrdes fordel over Danmark.

Norge vil da være ute.

Dersom Norge slår Kypros i siste runde, er det beste for Norge at Portugal taper en av sine kamper og ender likt som oss. Da vil målforskjellen avgjøre, ettersom Norge og Portugal er likt på innbyrdes oppgjør. Per nå har portugiserne fem plussmål mer enn Norge.

Dersom Norge likevel skulle klare å kapre andreplassen, vil sjansene for å bli beste toer være betraktelig svekket.

Klarer Danmark tre poeng etter seier over Norge, mot Kypros eller Portugal, vil de uansett gå foran Drillos på innbyrdes oppgjør.