Slik går Norge til semifinale

Kan gå videre allerede i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I kveld møter Norge Makedonia til dyst i håndball-EM. Etter den overraskende seieren mot Polen lørdag, er Norge nærmere en semifinale enn noen gang. 

Norge kan nemlig gå videre allerede i kveld, før siste kamp i mellomrunden er spilt. Hvis Polen skulle avgi poeng mot Hviterussland, samtidig som Norge slår Makedonia, er Norge videre til en historisk semifinale.

Kan miste OL-plass Norge regnes som favoritter før møtet med Makedonia i kveld. Makedonia har ikke vunnet en kamp så langt i EM, men de makedonske herrene har faktisk noe å spille for. Det er allerede klart at de ikke blir blant de åtte beste i mesterskapet, men hvis Norge går til EM-finalen vil det frata Makedonia en plass i OL-kvalifiseringen. Polen er soleklare favoritter mot Hviterussland i kveld, og hvis Polen og Norge vinner i i dag, blir alt avgjort på onsdag. Med det utgangspunktet går Norge til semifinale på følgende måter:

• Polen avgir poeng mot Kroatia
• Norge tar poeng mot Frankrike
• Norge taper med fire mål eller mindre mot Frankrike

Hvis Norge skulle tape mot Frankrike, samtidig som Polen slår Kroatia, vil Polen, Norge og Frankrike stå med åtte poeng hver. Da vil innbyrdes målforskjell mellom de tre lagene bli tellende. Med dette scenaroiet vil Polen være videre, siden Polen slo Frankrike med seks mål, og Norge slo Polen med to. Stillingen i kampen Norge - Frankrike vil uansett bli viktig. Vinner Frankrike med fire mål, går Norge videre på flere scorede mål enn franskmennene. Taper de norske gutta med mindre enn fire mål, vil de være videre på bedre målforskjell. Frank femmålsseier, eller mer, vil sende Frankrike videre.

Norges semifinaledrøm vil leve videre dersom vi skulle tape i kveld. Seier mot Frankrike onsdag vil være nok til å gå videre, uansett utfall i kveld, og i begge Polens kamper.

Slik går vi til OL Norge blir dårligst nummer tre i sin gruppe i mellomrunden, og vil dårligst bli nummer seks i dette mesterskapet. Ettersom lagene foran Norge allerede har en OL-plass, eller en plass i OL-kvalifiseringen, er derfor Norge garantert en plass i OL-kvalifiseringen i april.

Norge har en mulighet til å kvalifisere seg direkte til OL. Da må vi komme til finalen. EM-vinneren går direkte til OL. Vinner OL-klare Frankrike EM, går tapende finalist direkte til OL.

OL-kvalifiseringen:
Gruppe 1: Polen, Slovenia, Chile, Afrikas representant
Gruppe 2: Spania, Tyskland, Irak, Europa 2
Gruppe 3: Danmark, Kroatia, Europa 1, Bahrein

De to beste fra hver gruppe går til OL. Hvis Norge blir nummer fem eller bedre i EM, tar laget plass i kvalifiseringsgruppe 3. Vinner Danmark EM, eller blir slått av OL-klare Frankrike, går laget ut av gruppe 3, og blir erstattet av Makedonia. Dette vil gjøre gruppen mer gunstig på papiret. Derfor vil kampen om femteplassen bli viktig for Norge.

Resterende kamper:
Mandag 25/1
Makedonia - Norge 18:15
Polen - Hviterussland 20:30

Onsdag 27/1
Frankrike - Norge 18:15
Polen - Kroatia 20:30

     


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer