Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik går Norge til VM

Håpet lever videre.

FORNYET TILLIT: Ullevaal-publikummet viste sin støtte til landslagssjef Egil Olsen etter festforestillingen mot Skottland. VM-håpet overlevde kvelden.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FORNYET TILLIT: Ullevaal-publikummet viste sin støtte til landslagssjef Egil Olsen etter festforestillingen mot Skottland. VM-håpet overlevde kvelden.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kan Norge gå til VM etter seieren mot Skottland?
Ja. Sjansene er dog ikke store, for å si det mildt.

Hvordan kan det skje?
Norge MÅ bli nummer to i gruppa. Den oppgaven er langt fra umulig. Norge kan få maks 12 poeng etter med to kamper igjen å spille. Skottland kan få maksimalt 13 poeng. Det betyr at George Burleys mannskap MÅ avgi poeng i en av sine siste to hjemmekamper — mot Island og Nederland.

Og da er vi i VM?
Langt ifra. Vi må også passe oss for Makedonia, men Island er ferdige og kan ikke bli gruppetoer. Vi har begge lagene igjen (Island borte den 5. september, Makedonia hjemme fire dager senere). Vinner vi disse, i tillegg til å slå skottene samtidig som de avgir poeng i en av sine to siste kamper, så er vi nummer to i gruppa.

Og dermed er vi i VM?
På ingen måte. Åtte av ni kvaliktoere går videre til play off, og med Norges elendige poengsanking så langt blir en tøff oppgave å passere et av de andre lagene.

Hvor vanskelig da?
Vi må altså få et av de åtte andre toerne bak oss. Foran resten av VM-kvalifiseringen ligger det an på følgende måte:
Gruppe 1: Ungarn 7 poeng
Gruppe 2: Sveits 7 poeng
Gruppe 3: Nord-Irland 7 poeng
Gruppe 4: Russland 12 poeng
Gruppe 5: Bosnia-H 9 poeng
Gruppe 6: Kroatia 8 poeng
Gruppe 7: Frankrike 10 poeng
Gruppe  8: Irland 7 poeng
(NB! Poeng tatt mot gruppens svakeste motstander er ikke tatt med.)

Hva betyr dette i praksis?
Kroatia er i utgangspunktet det laget vi har størst sjanse å gå forbi, selv om det var en strek i regningen sett med norske øyne at de vant mot Hviterussland i kveld. De har tre kamper igjen, ingen av dem mot bunnlaget Andorra. To kamper er på bortebane, inkludert gruppeledende England.

Men hvis vi blir nummer to i gruppa, og holder for eksempel Kroatia bak oss. Hva da?
Da blir det play offs mot en av de andre gruppetoerne. Der har vi ikke spesielt god statistikk. To ganger har Norge vært i slike sluttspillskamper. I 2003 tapte vi totalt 1-5 for Spania, to år senere ble Tsjekkia for sterke, som vant begge kampene 1-0.

Dermed?
Vel, det er lov å tro på julenissen. Ballen er rund og cup er cup. Det er alltid hope in a hanging snore.

Tabellene: Sjekk stillingen i alle VM-gruppene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!