I RETTEN:  Oscar Pistorius gikk fra å være mannen som gikk fra å være han som fikk delta i VM og OL med funskjonsfriske, til å være han som drepte kjæresten på valentinsdagen. Her fra rettssaken som startet i dag. Foto: EPA / HERMAN VERWEY / NTB Scanpix
I RETTEN: Oscar Pistorius gikk fra å være mannen som gikk fra å være han som fikk delta i VM og OL med funskjonsfriske, til å være han som drepte kjæresten på valentinsdagen. Her fra rettssaken som startet i dag. Foto: EPA / HERMAN VERWEY / NTB ScanpixVis mer

Slik gikk «Blade Runner» fra å være helt til å bli drapsmann

Drepte kjæresten på valentinsdagen.

(Dagbladet): I dag startet rettssaken hvor Oscar Pistorius står tiltalt for overlagt drap på kjæresten Reeva Steenkamp.

Hun ble skutt og drept av kjæresten på valentinsdagen i fjor, gjennom baderomsdøren i Pistorius? bolig i Pretoria i Sør-Afrika.

Pistorius har innrømmet å ha skutt kjæresten, men sier han gjorde det i selvforsvar, fordi han trodde det var en innbruddstyv.

Et av punktene som nå skal diskuteres i retten er om Pistorius brukte tid på å ta på seg protesene sine før han skjøt.

Måtte amputere For Pistorius er født uten leggbein, og da han var under ett år gammel ble begge beina amputert nedenfor knærne.

Selv om han hadde både legg- og fotproteser begynte Pistorius tidlig med idrett.

Han satset først på rugby, men i 2003 måtte han slutte på grunn av en kneskade. Da startet han med løping i stedet, med primitive bein.

- Vi fokuserte aldri på handikappet i vår familie. Når jeg våknet om morgenen, sa mamma til min bror at han skulle ta på seg skoene, og til meg at jeg skulle ta på meg benene, sa Pistorius da Dagbladet møtte han i Sør-Afrika før OL i London i 2012.

Allerede ett år etter at han startet å løpe kvalifiserte han seg til det sørafrikanske mesterskapet, men i mesterskapet var ikke tidene hans gode nok, og han fikk ingen landslagsplass.

Nye bein Pistorius fikk derfor bestilt såkalte «Cheetah» — fjærføtter fra Island, laget av karbon. «Cheetah» betyr gepard, verdens raskeste dyr, og Pistorius fikk navnet «Blade Runner». Han utviklet seg fort, og ble raskere og raskere.

I Paralympics i Aten i 2004 tok han gull på 200 meter.

Pistorius bestemte seg da for at han ikke ville delta bare i Paralympics, men også i OL sammen med funksjonsfriske.

I retten mot IAAF Etter en tøff kamp mot det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) i 2008, som innførte en regel om at alle hjelpemidler var forbudt, fikk han til slutt tillatelse til å delta i OL, etter å ha klaget til den internasjonale voldgiftsretten.

Treneren Ampie Louw forklarer hva IAAF var redde for.

- At et misfoster av en skolegutt fra Sør-Afrika uten bein skulle løpe fort. Men en ting er sikkert: For hver eventuelle fordel han får av sine «Cheetahs», kan jeg nevne fire klare ulemper.

Pistorius ble raskt kjent, og fikk mye oppmerksomhet.

Men rettssaken mot IAAF hadde tatt mye av oppmerksomheten vekk fra treningen, og «Blade Runner» klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Beijing, men han tok tre gull i Paralympics.

I 2011 i Sør-Korea ble Pistorius den første beinamputerte utøveren i friidretts-VM for funksjonsfriske, men han klarte ikke å kvalifisere seg til finalen på 400 meter.

I 2012 deltok Pistoroius for første gang både i Paralympics og OL i London.

Han ble nummer åtte på 400 meter i OL, og løp på Sør-Afrikas stafettlag på 4 x 400 meter, hvor de også endte på en åttendeplass.

Mye trøbbel Men det har også vært andre mindre positive hendelser som har preget livet hans. I 2009 var han innblandet i en ulykke, da en båt traff en brygge i en elv utenfor Johannesburg.

Der brakk han ribbeina og kjeven, og måtte, etter rapportene, sy 172 sting i ansiktet. Kort tid etter kom flere sørafrikanske medier med rapporter om at det var funnet tomflasker bakerst i båten.

 SKUTT:  Oscar Pistorius med sin nå avdøde kjæreste, Reeva Steenkamp. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS / NTB Scanpix
SKUTT: Oscar Pistorius med sin nå avdøde kjæreste, Reeva Steenkamp. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS / NTB Scanpix Vis mer

- De skrev at jeg var beruset. Det var tøft for familien, sa Pistorius.

Pistorius kjørte i mange år motorsykkel, og hadde en forkjærlighet for raske biler. Etter ulykken i 2009 sa han at han skulle roe seg ned.

- Jeg har solgt bilen min, som var for rask, og har ikke kjørt på motorsykler siden ulykken. Jeg vil ikke slutte helt med det, men jeg må se på livet, og ikke ta så mange sjanser.

Samme år ble Pistorius anmeldt etter en fest hjemme i huset, da han ble anklaget for å ha angrepet en dame han kranglet med. Han måtte tilbringe en natt i varetekt, men ble løslatt dagen etter med en advarsel.

En tidligere kjæreste av Pistorius har heller ikke snakket varmt om ham etter at det ble slutt.

- Han er absolutt ikke sånn folk tror han er, skal hun ha sagt til en sørafrikansk avis.

Eide våpen Det har også vært kjent at Oscar Pistorius hadde en våpensamling. Før OL fortalte han i et intervju med britiske The Daily Mail at han sov med maskingevær i vinduet og pistol ved senga i tilfelle innbrudd.

Og han brukte tida på skytebanen hvis han ikke fikk sove.

Pistorius ble sammen med modellen Reeva Steenkamp i november 2012, bare tre måneder før han skjøt og drepte henne.

Rettssaken startet i dag, og det er satt av tre uker til saken.

Pistorius-saken 14. februar 2013 ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius (26) pågrepet etter at hans kjæreste, modellen Reeva Steenkamp (29), ble funnet drept hjemme hos Pistorius i Pretoria.

Pistorius innrømmet at han skjøt og drepte kjæresten gjennom en lukket toalettdør, men hevder han handlet i selvforsvar fordi han trodde hun var en innbruddstyv.

Påtalemyndigheten fester ikke lit til Pistorius? forklaring og har tiltalt ham for overlagt drap.