Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik gikk det sist Norge hadde svensk landslagssjef

Tord Grip etterlot seg på ingen måte store sko å fylle.

LEDET NORGE: Tord Grip var Norges landslagssjef i 1987/88. Det gikk ikke så bra. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod: 50010 / NTB Scanpix
LEDET NORGE: Tord Grip var Norges landslagssjef i 1987/88. Det gikk ikke så bra. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod: 50010 / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Norge har fått en svensk landslagssjef, det ble klart da Lars Lagerbäck ble annonsert på gårsdagens pressekonferanse på Ullevaal.

- Noen har ment at jeg burde pensjonere meg. Det føles veldig spennende å lede et norsk landslag, sier Lagerbäck.

Han er den andre utlendingen som har ledet Norge de siste 42 årene (George Curtis ledet Norge fra 1971-1974), men det er ikke første gang Norge ansetter en svensk landslagssjef i fotball.

Fra juni 1987 til juni 1988 var Tord Grip (79 år gammel i dag) sjef for herrelandslaget. Og han etterlot seg på ingen måte store sko å fylle.

For dette var fasiten etter sju kamper med svensken ved roret:

Fire uavgjort og tre tap - med 3-7 i målforskjell.

Grip har dermed den tvilsomme æren av å være den eneste som har mer enn én kamp som landslagssjef for Norge, og samtidig står uten seier. Det er en rekord Lars Lagerbäck virkelig ikke vil tangere.

Han ble oppfattet som en snill, saklig og teoretisk sterk trener. Men det fungerte ikke med Norge. Etter 0-0 i tre kamper på rad mot henholdsvis Tyrkia, Sverige og Irland, tok Grip sin hatt og gikk.

Ingvar Stadheim tok over som landslagssjef etter svensken, bare et snaut år etter ansettelsen.

Seinere ledet Grip lag som Young Boys, Sveriges landslag og Indonesias OL-landslag, i tillegg til at han var assistent for Sven-Göran Eriksson i klubber som SS Lazio, Manchester City og landslagene til Mexicos, England og Elfenbenskysten.

Norges kamper med Grip som sjef:

Vennskapskamp mot Sverige 12. august 1987: 0-0

Kvalifisering til EM mot Island 9. september 1987: 1-2

Kvalifisering til EM mot Island 23. september 1987: 0-1

Kvalifisering til EM mot Frankrike 14. oktober 1987: 1-1

Kvalifisering til EM mot Øst-Tyskland 28. oktober 1987: 1-3

Vennskapskamp mot Sverige 26. april 1988: 0-0

Vennskapskamp mot Irland 1. juni 1988: 0-0

I tillegg spilte Norge fire kvalifiseringskamper til OL i samme periode, men da ledet Nils Arne Eggen og Kjell Schou-Andreassen laget.

* Norge endte på en femteplass i sin kvalifiseringsgruppe og ble dermed ikke kvalifisert til EM i 1988.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling