Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik gikk Knudtzon fra slaktoffer til kanarihelt

Tok drastiske grep i vinter. - Det er som å få en ny spiller.

HAR BYGGET MUSKLER: Erling Knudtzon har lagt på seg seks kilo muskler i løpet av vinteren, som et resultat av fire til fem styrkeøkter i uka i tillegg til fellestreningene med resten av laget. Samtidig har han også terpet mye på å bli bedre venn med ballen. Sesongens fire første kamper tyder på at han har lykkes. 

Foto:ARNT E. FOLVIK
HAR BYGGET MUSKLER: Erling Knudtzon har lagt på seg seks kilo muskler i løpet av vinteren, som et resultat av fire til fem styrkeøkter i uka i tillegg til fellestreningene med resten av laget. Samtidig har han også terpet mye på å bli bedre venn med ballen. Sesongens fire første kamper tyder på at han har lykkes. Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer

Vålerenga - Lillestrøm 1-1

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Å si at Erling Knudtzon sto høyt i kurs hos Kanarifansen sist sesong vil være en betydelig overdrivelse.

Den lynraske høyrekanten var ofte et samtaleemne blant supporterne på puben etter kampen og fikk gjennomgå på diverse diskusjonsfora på nett.

- Vi støttet ham alltid i kamp, men andre steder måtte han tåle en del kritikk. Det kom ikke piping mot ham fra Kanarifansens side, men jeg kan godt forestille meg at kom fra noen på sittetribunen, sier supporterleder Morten Galåsen til Dagbladet.

4,62 på 40 meter
Så langt i år har Knudtzon motbevist alle sine skeptikere. I de to siste kampene har han scoret både mot Rosenborg og Vålerenga, som må sies å være en av de sikreste måtene å vinne tilhengernes hjerter på.

De to målene har også vært tilnærmet like:

På Lerkendal fikk han en stikker i bakrom, parkerte Mikael Dorsin og pirket ballen forbi Daniel Örlund. På Ullevaal i går var det Vålerengas kanskje raskeste forsvarsspiller - Andreas Nordvik - som ble fraløpt av Knudtzon. Og selv om Lars Hirschfeld var i nærheten av ballen greide han ikke å hindre 0-1 etter 52 minutter.

- Det skal litt til for å ta meg igjen i de situasjonene. Da jeg skjærte inn foran Nordvik måtte han enten la meg gå, eller klippe meg og få rødt kort. Jeg hadde godfølelsen etter Lerkendal, og følte meg trygg på å score, sier Knudtzon.

I 2008 noterte han den raskeste 40-meteren Olympiatoppen har registrert av en norsk fotballspiller, med tiden 4,62. Siden da har Luton Shelton og lagkompis Mathis Bolly begge løpt enda fortere.

Men så har da heller aldri hurtigheten vært problemet til Knudtzon. Derimot har han slitt med ballbehandlingen og valgene ute på banen, i tillegg til at han selv følte han trengte mer styrke.

Trente styrke fem dager i uka
I vinter jobbet han knallhardt for å bli bedre på de områdene, i samarbeid med LSKs fysiske trener Geir Kåsane.

- Jeg var nødt til å ta grep. Jeg måtte bli sterkere i overkroppen og i beina. I løpet av vinteren har jeg gått opp seks kilo, og det er vel bare muskler. Jeg trente styrke fire, fem ganger i uka. Men nå er det stopp, sier han til Dagbladet.

- Det høres mye ut i tillegg til alle fellestreninger?

- Jeg følte meg veldig motivert, jeg ønsket bare å bli bedre.

- Men er det ikke en fare for å miste litt hurtighet om man løfter for mye jern?

- Jeg hadde jo litt å gå på. Jeg var ikke akkurat veldig stor. Samtidig har jeg trent eksplosivt, sier Knudtzon.

I FANSENS HJERTER: Scorer du mot Rosenborg og Vålerenga har du lagt inn en god søknad om å bli omfavnet av fansen. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
I FANSENS HJERTER: Scorer du mot Rosenborg og Vålerenga har du lagt inn en god søknad om å bli omfavnet av fansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Parallellt sørget han for å terpe ekstra for å bli bedre venn med ballen.

- Jeg har jobbet mye med touchen i vinter også. Det er en del sjanser som er blitt skuslet vekk tidligere på grunn av at den ikke har vært god nok.

- Og nå går du mot en kanonsesong?

- En bedre sesong enn i fjor, i hvert fall. Men kampene vi har spilt så langt (mot Stabæk borte, Brann hjemme, RBK borte, VIF borte) har passet meg helt perfekt, jeg har fått mye rom å løpe i. Jeg er forberedt på at det kommer til å gå tråere framover.

- Må tåle kritikk
På spørsmål om hvordan det har vært å høre mishagsytringene fra tribunen tidligere, svarer han slik:

- Jeg har jobbet med å tenke positive tanker, og med å prøve om igjen og om igjen selv om jeg mislykkes. Det handler om å gi mer blaffen.

Supporterleder Galåsen mener 2011-utgaven av Knudtzon har vært en åpenbaring.

- Ingenting gleder oss mer enn at han nå har vunnet supporternes gunst. Scorer du mot VIF og RBK blir du helt. Det har vært en rein nytelse å se ham i år. Han bidrar med scoringer og assister, det er som å få en ny spiller, sier han.

Trener Henning Berg er mer forsiktig med å hausse opp utviklingen Knudtzon har hatt gjennom vinteren.

- Han har jobbet bra, men det er det andre som har gjort også. Erling har vært fokusert og dedikert i forhold til utviklingsmålene sine, og får nå ut mer av potensialet sitt. Men det kommer til å gå opp og ned med ham i år også.

At 22-åringen tidvis fikk hard medfart fra egne fans forrige sesong var noe han bare måtte akseptere, mener treneren.

- Når du er fotballspiller på toppnivå er det en del av jobben å håndtere slike ting, sier Berg.

NESTEN IDENTISK: På Lerkendal sist søndag løp Knudtzon fra Dorsin og ga LSK ledelsen 1-0. I går var det Andreas Nordvik som ble fraløpt. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
NESTEN IDENTISK: På Lerkendal sist søndag løp Knudtzon fra Dorsin og ga LSK ledelsen 1-0. I går var det Andreas Nordvik som ble fraløpt. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media