MÅLMASKIN: Robin van Persie har gått fra å være en av Premier Leagues mest skadeplagede spillere til å bli en av de minst skadeplagede. Da har også målene kommet på bestilling. Denne sesongen er han oppe i 18 ligamål, det gjør ham til Premier Leagues toppscorer. Foto:   (AP Photo/Jon Super)
MÅLMASKIN: Robin van Persie har gått fra å være en av Premier Leagues mest skadeplagede spillere til å bli en av de minst skadeplagede. Da har også målene kommet på bestilling. Denne sesongen er han oppe i 18 ligamål, det gjør ham til Premier Leagues toppscorer. Foto: (AP Photo/Jon Super)Vis mer

Slik gikk van Persie fra versting til best i klassen

- Jeg var veldig uheldig, sier han.

(Dagbladet): I løpet av sine åtte år i Arsenal pådro Robin van Persie seg så mange som 27 ulike skader.

Det ga ham et stempel som skadeplaget og skjør, og medvirket til at en del synes United betalte altfor mye (ca 24 millioner pund) for en 29-åring med så omfattende skadehistorikk - særlig når han bare hadde et år igjen av kontrakten.

Men noe har skjedd med nederlenderen.

Mot Tottenham på søndag spilte han sin 71. kamp på rad i Premier League. Den statistikken overgås bare av Jonathan Walters i Stoke, som har 75 strake kamper.

Med helsa intakt har han banket inn mål på bestilling fra halvveis ut i 2010/11-sesongen og fram til nå. Sist sesong ble han Premier Leagues toppscorer med 30 nettkjenninger, denne sesongen er han oppe i 18 etter 23 kamper. 

- 85 prosent var støtskader
I et stort intervju med Sky Sports foran Spurs-kampen ble van Persie bedt om å forklare hva som er hemmeligheten.

71 LIGAKAMPER PÅ RAD: Mot Tottenham søndag spilte van Persie sin 71. ligakamp på rad, ifølge Sky Sports. Bare Stokes Jonathan Walters har en lenger rekke. Foto:  (AP Photo/Matt Dunham)
71 LIGAKAMPER PÅ RAD: Mot Tottenham søndag spilte van Persie sin 71. ligakamp på rad, ifølge Sky Sports. Bare Stokes Jonathan Walters har en lenger rekke. Foto: (AP Photo/Matt Dunham) Vis mer

- Jeg forstår at folk bare ser på statistikken, og i en del år var den ikke fantastisk for min del. Men ser du bak tallene, var mellom 80 og 85 prosent av problemene støtskader. Mange sliter med musklene, med ryggen eller noe annet, men jeg har aldri gjort det. 85 prosent var støtskader. Jeg brakk et metatarsalbein i foten, og det var et stressbrudd ingen kunne gjøre noe med. Det er sånne ting som kan skje.

- Men hvorfor fikk du så mange støtskader?

- For eksempel ble jeg taklet av (Giorgio) Chiellini. Det var et uhell, han gikk etter ballen, men han traff meg hardt. Bang - seks måneder ute. I mitt andre år tråkket noen på tåa mi. Den brakk - tre måneder ute. For det meste har jeg bare vært uheldig, det er ikke slik at jeg eller det medisinske apparatet kunne gjøre noe for å hindre det. Det var uflaks, sier van Persie i Sky Sports-intervjuet.

Daily Mail skriver at 29-åringen har gått glipp av skader på grunn av lysken, ankelen, foten, kneet, hamstringen og hofta.

Van Persie insisterer like fullt på at det i all hovedsak handler om uflaks.

LIKE MYE SKADET SOM FRISK: Daily Mail skriver at van Persie hadde 27 ulike skadeavbrekk i løpet av åtte år i Arsenal. Foto:  AFP PHOTO/ANDREW YATES
LIKE MYE SKADET SOM FRISK: Daily Mail skriver at van Persie hadde 27 ulike skadeavbrekk i løpet av åtte år i Arsenal. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

- Jeg kunne gå skadefri i tre, fire måneder av gangen der jeg scoret mål, spilte godt og følte meg bedre og bedre. I de periodene kunne jeg teste nye ting, som du ikke kan gjøre når du ikke føler deg 100 prosent. Jeg tenkte at det gikk den riktige veien, men så dukket noe opp. Jeg var veldig uheldig.

Mer intensive løp
Sky Sports-intervjuer Geoff Shreeves presenterer også tre teorier for nederlenderen, om hvorfor han var så mye mer skadeplaget tidligere enn nå.

• At han spilte en mer tilbaketrukket rolle i starten av Arsenal-karrieren, var mer uforsiktig og gikk inn i unødvendige taklinger.

• At han har begynt med yogaøvelser og jobbet med balansen sin.

• At han nå spiller helt fremst, og ikke er så involvert i de tøffe duellene på midtbanen.

- Jeg tror det kan ligge noe i den siste, svarer van Persie.

MEST STØTSKADER: Van Persie hevder at så mye som 85 prosent av skadene hans har vært uunngåelige. Foto:  REUTERS/Max Rossi
MEST STØTSKADER: Van Persie hevder at så mye som 85 prosent av skadene hans har vært uunngåelige. Foto: REUTERS/Max Rossi Vis mer

Han mener sjansene for skader er betydelig mindre når man spiller i «nierrollen» enn i den litt mer tilbaketrukne «tierrollen». Nå tilbringer han som kjent mest tid som en klassisk nummer 9. 

- Det er stor forskjell på de to posisjonene. Som nummer 9 handler det mye mer om intervaller: Stopp/start, lete etter ledig rom, vente, og så hugge til og gripe sjansen. Som nummer 10 må du forholde deg mer til den defensive midtbanespilleren hos motstanderen. Litt avhengig av hvordan de spiller kan du få en virkelig tøff kamp. Som nummer 10 forventes det at du skal løpe 30-40 meter og komme deg inn i boksen, og så må du løpe 30-40 meter tilbake og ta ut midtbanespillleren, og du må gå til høyre og til venstre. Det handler mye mer om utholdenhet enn stopp/start. Den rollen jeg har nå, som nummer ni, er fantastisk, sier van Persie.

NYTER SOLA I QATAR: Manchester United tok et avbrekk fra britisk kulde og snø etter kampen på søndag, og dro på en fire dagers lang treningstur til solrike Qatar. Foto: ( Fadi Al-Assaad, Pool)
NYTER SOLA I QATAR: Manchester United tok et avbrekk fra britisk kulde og snø etter kampen på søndag, og dro på en fire dagers lang treningstur til solrike Qatar. Foto: ( Fadi Al-Assaad, Pool) Vis mer