Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik gir Fifa gigantene lettest mulig vei til VM

Uefa blir tvunget. I dag trekkes playoffkampene.

ER SEEDET: Cristiano Ronaldo og Portugal er seedet når de fire europeiske playoffkampene trekkes i dag - takket være Sepp Blatter og Fifas plutselige avgjørelse for noen få uker siden. Av Fifas totalt seks konføderasjoner er Uefa oppsiktsvekkende nok de eneste som ikke får organsiere sin egen VM-kvalifisering.  Foto:  EPA/PAULO CUNHA
ER SEEDET: Cristiano Ronaldo og Portugal er seedet når de fire europeiske playoffkampene trekkes i dag - takket være Sepp Blatter og Fifas plutselige avgjørelse for noen få uker siden. Av Fifas totalt seks konføderasjoner er Uefa oppsiktsvekkende nok de eneste som ikke får organsiere sin egen VM-kvalifisering. Foto: EPA/PAULO CUNHA Vis mer

||| (Dagbladet.no): Norge greide til slutt å sikre annenplassen i sin kvalikgruppe, men Egil Drillo Olsen er ikke blant de åtte landslagssjefene som biter negler i Zürich klokka 14 i ettermiddag.

Da trekkes playoffkampene der åtte nasjoner skal slåss om fire ledige VM-billetter.

Frankrike, Portugal, Russland og Hellas er seedet, og kan dermed ikke møte hverandre. Irland, Ukraina, Bosnia og Slovenia har alle status som useedet.

Fifas plutselig vedtak om å seede de fire beste lagene på Fifa-rankingen har skapt oppstandelse, særlig i Irland, der keeper Shay Given har betegnet avgjørelsen som motbydelig.

- Disse tingene bør være klargjort før man så mye som sparker en ball. Nå endrer de det fordi noen av de store nasjonene sliter. Det er ikke til tro, om du spør meg. Det er ganske så motbydelig, sa Given.

Uefa er maktesløse

Uefa står uansett maktesløse når Fifa, med president Sepp Blatter i spissen, har talt. Av Fifas totalt seks konføderasjoner er Uefa oppsiktsvekkende nok de eneste som ikke får organsiere sin egen VM-kvalifisering.

Det opplyser Per Ravn Omdal, som er æresmedlem i Uefa og har hatt verv i Fifa, til Dagbladet.

- Fem av seks organiserer sin egen VM-kvalik. Styret i Fifa strør sand på det, de tar det til etterretning. Bortsett fra én konføderasjon - og det er Uefa. Der bestemmer Fifa selv, sier han.

Nå skulle man kanskje tro at Uefa, som er arrangør for store turneringer som Champions League og EM, ville vært i stand til å håndtere VM-kvaliken selv.

Det mener de selv også.

- Dette er en gammel politisk kampsak. Uefa har sagt at de vil bestemme selv på lik linje med andre konføderasjoner, men det har ikke blitt noen løsning på det. Jeg har sittet i styret i både Uefa og Fifa i mange år, så jeg kjenner dette fra innsida. Jeg håper det blir en endring på det, sier Ravn Omdal til Dagbladet.

Ber om rettferdighet

KONTROVERSIELL: Fifa-president Sepp Blatter. Foto: AP Photo/Ariel Schalit
KONTROVERSIELL: Fifa-president Sepp Blatter. Foto: AP Photo/Ariel Schalit Vis mer

- Hva er bakgrunnen for at Fifa bare blander seg opp i den europeiske VM-kvaliken?

- For en del år tilbake sto Europa for 80 prosent av økonomien i form av TV-inntekter og sponsorinntekter. Det er i ferd med å jevne seg ut nå, men historisk sett ligger det en økonomisk faktor oppi dette. Derfor har man sett spesielt til Europa, fordi de representerer så store økonomiske interesser. Men det er ingen saklig grunn til at ikke Europa skulle kunne ta seg av dette selv, sier han.

Ravn Omdal er forsiktig med å kritisere Fifa, men han legger ikke skjul på at han synes den plutselig avgjørelsen om å seede gruppetoerne er uheldig.

- Prinsipielt skal sånne ting selvsagt fastsettes samtidig med trekningen av selve kvalikgruppene. Alt rundt playoff må være ferdig da. Sånn må det være, sportslig rettferdighet er første bud. Men dette har dessverre skjedd før.

- Tror du de gjør det for å få med de store nasjonene til VM?

- Jeg vil ikke spekulere mer i det utover det jeg har sagt.

- Hva slags forhold har du til Sepp Blatter?

- Et forhold som alle andre i Europa, vil jeg tro. Det er greit nok, et vanlig forretningsmessig forhold, svarer Ravn Omdal.

Irland: - Må legge det bak oss

Hellas er trolig ønskemotstanderen for de useedede nasjonene i dag. Irlands Kevin Kilbane tror på irsk avansement uansett hvem som måtte komme opp av hatten.

- Vi er ikke glade for måten seedingen har foregått på, men vi må bare legge det bak oss. Vi er trygge på at vi kan slå hvem som helst over to kamper, sier han ifølge Daily Telegraph.

POLITISK KAMPSAK: Per Ravn Omdal har hatt styreverv både i Uefa og Fifa, og vet at Uefa kjemper mot overstyringen fra Fifa. 
Foto: Per -Tormod Nilsen / SCANPIX
POLITISK KAMPSAK: Per Ravn Omdal har hatt styreverv både i Uefa og Fifa, og vet at Uefa kjemper mot overstyringen fra Fifa. Foto: Per -Tormod Nilsen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling