Slik gjør bare gode trenere

Med fornuftig ledelse er EM-favoritten Norge løftet nesten på plass igjen.

FLINK TRENER: Thorir Hergeirsson ga alle jentene sjansen til å rette opp feilene sine og fikk betalt i form av et lag med fornyet selvtillit. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FLINK TRENER: Thorir Hergeirsson ga alle jentene sjansen til å rette opp feilene sine og fikk betalt i form av et lag med fornyet selvtillit. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Få blir vel overrasket over at Thorir Hergeirsson er av den trenertypen som tenker mye lenger framover enn til nærmeste sluttsignal, men det er godt å se det likevel.

For nå trengte håndballjentene virkelig en felles positiv opplevelse for å løfte gruppa. Du vifter ikke bare vekk en så total ydmykelse som den de norske håndballjentene opplevde mot Sverige sist søndag. En ting er skuffelsen over ikke å være i nærheten av eget nivå; den kan like gjerne hjelpe til å komme fort tilbake. Noe ganske annet er usikkerheten etter at det kollektive spillmønsteret så lett ble revet i stykker.

Den type følelse blir alltid med inn på banen neste gang.

AKKURAT det var tydelig i åpningskvarteret mot Ukraina. Det hjalp visst ingen ting med en maksstart med to mål på under minuttet. Så fort den første bommen kom i angrep, fulgte feil på feil:

•• På under 15 minutter misset jentene hele 15 ganger.

Dessuten favnet feilene alle de seks utespillerne i startoppstillingen med kaptein Gro Hammerseng i spissen, pluss målvakt Katrine Lunde Haraldsen. Tre ganger på rad kastet verdens beste målvakt bort ballen etter gode redninger. Det er en offensiv feilprosent som i lengden neppe gir Norge noe EM-gull, men som foreløpig bare forteller hvor skaket laget har vært etter kollapsen mot svenskene.

Nettopp den utryggheten var det Thorir Hergeirsson rettet på.

TILSYNELATENDE fikset et par av jentene selvtilliten selv da Thorir begynte å bytte spillere etter det angrepsmessig mistrøstige åpningskvarteret. Inn med Heidi Løke og Tonje Larsen; to innspill fra Tonje og to mål fra Heidi, og så var det utklassingssifrene på gang igjen.

Solide 13 - 7 ved pause fortalte at Norge er overlegne de fleste av konkurrentene, men resultatet sa lite om selvtilliten til den gruppen av spillere som igjen hadde prestert dårlig. Så viste Hergeirsson innsikt og lot jentene som hadde mislyktes fra start, få sjansen igjen.

DA kom de opp på bra nivå en etter en:

•• Først Gro Hammerseng som fikk hevet tempoet i kontringene og greit fant tilbake til et mer pågående spill.

•• Så Ida Alstad og Tonje Nøstvold som begge hadde bommet og slurvet fra start, men som avsluttet med riktig fiks håndball.

•• Og helt til slutt unge Mari Kristine Molid som slett ikke har hatt noe stas-mesterskap, men som plutselig traff både med et lekkert innspill og en trygg straffe.

Om litt blir det også en nydelig håndballhistorie.

FOR selvsagt er det ikke denne 20-åringen fra Byåsen som skal avgjøre Norges videre suksess i EM. Så god er hun ennå ikke. Men som en av gulljentene fra det siste juniormesterskapet, er hun i den gjengen som skal sørge for at vi holder oss i toppen i damehåndball i år framover.

Ordentlige trenere må tenke slik. Det er sjeldent alt avgjøres i en enslig kamp. Poenget er som regel å sørge for at spillergruppa som helhet står bedre rustet til de kampene som kommer.

Det er denne tilnærmingen som har gjort at Norge knapt har tapt en EM-kamp de siste årene før smellen mot Sverige, og det er slik ledelse som gjør at selv søndagens skakende opplevelsen er leget på best mulig måte.

OM en så bra trenerjobb holder til gull i dette mesterskapet, gjenstår å se. De reelle svakhetene som svenskene avslørte, kan også andre konkurrenter ha plukket opp. Med unntak av Heidi Løke og Katrine Lunde Haraldsen, er det foreløpig mest det kollektive Norge som har imponert.

Det var derfor det var så viktige å få hele stallen mentalt på plass igjen. Nå er den jobben gjort takket være en klok trener.