Annonsørinnhold

Slik gjør du privatlandskampene både morsomme og lønnsomme

Smart oddsspill!

Spiller med hodet: Den franske landslagsspissen Loic Remy header ballen i landskamp mot Finland, en kamp som forøvrig endte 3-0 til franskmennene. I kveld spiller Frankrike privatlandskamp mot Nederland, og oddstippere som bruker hodet kan fort lande på uavgjort.
Spiller med hodet: Den franske landslagsspissen Loic Remy header ballen i landskamp mot Finland, en kamp som forøvrig endte 3-0 til franskmennene. I kveld spiller Frankrike privatlandskamp mot Nederland, og oddstippere som bruker hodet kan fort lande på uavgjort. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kveld er det privatlandskamper i fotball på odds- og tippekupongene. Nyttige øvelser for landslag som ikke har altfor mange sjanser til å samles, men mange av disse kampdatoene er intenst mislikt av fotballklubber bekymret for spillerne sine i et travelt program, samt av publikum som fort kan se litt likegyldige forestillinger.

For fotballspillerne selv handler det om mange typer forskjellige følelser; likegyldighet i en periode hvor klubb- og kanskje europeisk fotball er viktigere, et udekket behov for hvile, stress i forhold til å spille seg inn til fast plass på et VM-lag, lojalitetskonflikter i forhold til klubb- og landslagstrener med mer.

Fotballtrenerne har forskjellige motiver; noen skal spille sammen et turneringslag, noen eksperimenterer for å finne gode spillersammensetninger til en kommende kvalifisering, noen skal først og fremst bevise noe for sitt fotballforbund mens andre er ute etter å teste sitt mannskap mot en viss type motstander.

Ofte er det naturligvis et sammensurium av følelser og prioriteringer foran en slik privatlandskamp, og dette kan bidra til at disse kampene har fått et rykte blant tippere som uforutsigbare og vriene å gjøre penger på. Mine tall, som kommer senere i denne artikkelen, bekrefter da også at favorittene ikke vinner så ofte som man skulle tro.

Jeg har kikket på 1094 privatlandskamper spilt siden starten av 2011 for å se etter potensielt lønnsomme mønstre for oddstippere. Dette kan du bevæpne deg med når du ser etter lønnsomme spill i dag, og er også nyttig viten før du angriper den tradisjonelle tippekupongen, der det i kveld ligger 3,1 millioner kroner i potten til en tipper som er alene om 12 rette. Om du jager tippepremier, sjekk forøvrig artikkelen Slik vinner du i tipping.

Informasjonen under bærer preg av at jeg er en tippenerd, men jeg har funnet en potensiell vinnermetode for å spille odds på privatlandskamper, som siden 2011 har gitt over 111 prosent tilbakebetaling!

Tegnfordelingen ligner klubbfotballen

Tegnfordelingen i disse 1094 privatlandskampene er skuffende lite full av overraskelser:

508 av kampene har endt med hjemmeseier ( 46,4 prosent)
289 har endt uavgjort (26,4 prosent)
297 har endt med borteseier (27,2 prosent)

Med forbehold om at noen av kampene er spilt på nøytral grunn er disse tallene svært like de man finner i en gjennomsnittlig europeisk fotballiga. Hjemmefordelen er betydelig, mens fordelingen mellom uavgjorte og borteseiere er relativt lik.

Spill uavgjort i jevne kamper

Jeg har gått dypere i tegnfordelingen, og sett på fordelingen sortert etter vinnersjansen til hjemmelaget. I praksis har jeg samlet inn oddsen (fra et bredt utvalg av europeiske tippeselskaper) i alle 1094 kamper, og sortert etter gjennomsnittlig hjemmeodds. Her dukker det opp et par interessante ting for oss som tipper odds:

De enorme favorittene innfrir ikke ofte nok
Noen har sikkert lest advarsler om å sette penger på såkalte «bankere», ikke minst i privatlandskamper. De holder vann. I kamputvalget hadde 30 kamper hjemmeodds på 1,10 eller mindre; med andre ord svært store hjemmefavoritter. 26 av de vant, men det er ikke nok til å gjøre disse spillene lønnsomme. Gjennomsnittoddsen var 1,07, mens du måtte hatt 1,15 i odds for å ha gått med overskudd. Tendensen er den samme om man også slipper til litt mindre, men fortsatt store favoritter. Vær forsiktig med de største favorittene!

U er det mest lønnsomme tegnet
Jeg har sett på hvordan du hadde gjort det økonomisk om du hadde satt 100 kroner på hver eneste H, U og B i alle privatlandskampene. Det er selvsagt idioti, men fasiten kan gi en interessant pekepinn i retning hvor lønnsomheten ligger. Med 100 kroner i innsats på alle tegn i hver av de 1094 privatlandskampene siden 2011 hadde du:

Tapt 11.041 kroner på hjemmeseier
Tapt 4.468 kroner på uavgjort
Tapt 21.781 kroner på borteseier

Som forventet ingen snarvei til rikdom ved å spille ukritisk på ett tegn, men resultatene gir en indikasjon på hvor det kan være gull.

Spill uavgjort i jevne kamper
Og gullet fins, i hvert fall har gruven vært full. Å spille odds på uavgjort i antatt jevne privatlandskamper er ingen ukjent metode og kan virke opplagt, men det finnes en del myter i tippingen og det er greit å få de avkreftet eller bekreftet.

Her er tallene klare; du kan gjøre gode penger på å spille U i de jevne kampene.

Av de 1094 kampene siden 2011 har hjemmelaget hatt en odds mellom 2,00 og 2,80 i 298 kamper. Dette er jevne kamper, til dels med en fordel hjemmelaget. Men vertene vinner ikke så mange kamper som oddsen skulle antyde; i stedet fordeler resultatene fra de 298 kampene seg slik:

35 prosent endte H
35 prosent endte U
30 prosent endte B

Hadde du satset 100 kroner på alle tegn i disse kampene hadde du:

Tapt 5.300 kroner på hjemmeseier
Vunnet 3.200 kroner på uavgjort
Tapt 3.300 kroner på borteseier

Naturligvis hadde du latt være å satse penger på H og B, og dermed hadde du med en hundrelapp per kamp satset 29.800 kroner på disse kampene og gått med 3.200 kroner i overskudd. En tilbakebetalingsprosent på cirka 111 prosent, noe som er svært anstendig i oddstipping, spesielt når arbeidsinnsatsen tilsvarer å bare levere inn kupongene. Statistikken er naturligvis basert på at du spiller kampene enkeltvis, noe som er veien til suksess.

Spill målfattig
Kamper med en høy andel uavgjorte er gjerne målfattige, og spill på over/under 2,5 mål kan også være interessant. Fordelingen mellom disse to utfallene, altså kamper med tre eller flere mål mot kamper med to eller færre mål, for alle 1094 privatlandskampene var:

503 over 2,5 mål (46 prosent)
591 under 2,5 mål (54 prosent)

Dette er også relativt normale tall sammenlignet med klubbfotballen.

For de 298 kampene hvor hjemmelaget har mellom 2,00 og 2,80 i odds er fordelingen en helt annen:

103 over 2,5 mål (35 prosent)
195 under 2,5 mål (65 prosent)

65 prosent tilsvarer en odds på 1,53 for under 2,5 mål, og det bør være mulig å gjøre gode kjøp i dette oddsmarkedet for denne gruppen kamper.

Tradisjonell oddsanalyse

Statistikk er en fin veileder for oddstippere, men også historie og ingen garanti for fremtiden. Tradisjonell oddsanalyse hvor man vurderer motivasjon, resultater, innbyrdes oppgjør, form, laguttak med mer er selvsagt alltid nyttig og morsomt for tippere. Denne jobben gjør jeg for deg på Dagbladets oddstipssider, og noen vil ønske å grave enda dypere. Skaffer man informasjon og bruker den riktig vil man alltid ha et fortrinn.

Spesielt hva gjelder laguttak er det mye å hente i privatlandskamper, og ideelt sett bør man få med seg de endelige lagoppstillingene før det spilles, samt trenernes tanker om bytte underveis. Byttes hele laget ved pause kan det tenkes at din «sikre» hjemmeseier ikke var så sikker likevel.

Dagens spill i henhold til lærdommen over

En rekke av dagens privatlandskamper er analysert på www.dagbladet.no/oddstips, men jeg skal også liste opp noen av de kampene som kvalifiserer til innsatser på uavgjort i forhold til statistikken over. Merk at kampen mellom Sveits og Kroatia kvalifiserer, men har min oddsanalyse landet på at det er bedre å spille hjemmeseier.

93    Thailand - Libanon            2,50    3,30    2,10
98    Litauen - Kasakhstan         2,15    3,00    2,75
112    Hellas - Sør-Korea            2,00    3,00    2,90
117    Algerie - Slovenia            2,20    3,00    2,55
130    Israel - Slovakia            2,05    3,05    2,75
137    Kypros - Nord-Irland      2,40    3,00    2,35
158    Tyrkia - Sverige            2,15    3,10    2,75
168    Sveits - Kroatia            2,10    3,05    2,75
178    Irland - Serbia            2,20    3,00    2,60
183    Frankrike - Nederland   2,15    3,10    2,85

Lykke til med spillene, husk bonuspotten på midtukekupongen og husk spesielt at det på Dagbladets oddstipssider på web og mobil er tippe- og oddstips 365 dager i året!

Kom i gang-boksene under er en annonse fra Norsk Tipping:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer