Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik gjorde Nordlie Viking til et vinnerlag

Tre treninger - tre trinn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIKING STADION (Dagbladet.no): Dagen etter at Nordlie-vinden feide over arenaen, er det stille rundt storslagne Viking stadion.

Hovedpersonen sjøl har reist hjem til Kristiansand, og roen blir bare avbrutt av barnehage-barn som synger «Heia Viking!» idet de går forbi. Folk i Stavanger har fått fornyet tro på fotballaget sitt.

- Vi merker en helt annen stemning i og rundt laget. Ting er helt forandret. Det er bare så synd at det måtte et trenerskifte til for at det skulle skje, sier forsvarer Ragnvald Soma til Dagbladet.no.

- Trengte fornyet sjøltillit

Spørsmålet er bare hvorfor spillerne ikke har klart å reise seg skikkelig før i går.

- Vi trengte fornyet sjøltillt og energi, og det fikk vi med Tom Nordlie. Det er som om det kommer en ny lærer i klassen - alle har lyst til å vise seg fram, forklarer Allan Gaarde, lagkaptein og banens beste mot Stabæk.

Soma er enig, og forklarer hva han mener med sjøltillit.

- Skjedde mye på kort tid

FØRSTE TRENING: Ragnvald Soma settes inn i de defensive oppgavene i Tom Nordlies formasjon. Foto: Scanpix
FØRSTE TRENING: Ragnvald Soma settes inn i de defensive oppgavene i Tom Nordlies formasjon. Foto: Scanpix Vis mer

- I går var jeg hele tida sikker på at vi ville gå seirende ut av kampen til slutt - sjøl da vi kom ett mål under. For en uke siden tror jeg vi hadde tapt hvis vi hadde fått et mål imot, sier forsvareren.

- Det skjedde mye på de tre dagene før denne kampen, konstaterer Gaarde, og han overdriver iallfall ikke.

For: Hvordan i all verden er det mulig å snu så mye - forskjellen mellom seier og tap er tross alt ikke helt uvesentlig i fotball - på bare tre treninger?

Tre trinn

Overfor Dagbladet.no, røper de to sentrale spillerne hvordan Nordlie gikk fram for å gjøre Viking til et vinnerlag. Ringreven bygde opp arbeidet i tre trinn:

• Første trening (torsdag): Som en start valgte Nordlie å fokusere på det defensive. Tankene hans ble presentert for spillergruppa, før gjengen ble drillet i formasjonene. Særlig ble det lagt vekt på de første sekundene etter ballmist, samt at hele laget har et defensivt ansvar.

• Andre trening (fredag): På dag to ble fokus flyttet til det offensive, og da særlig grunnprinsippene. Viking skiftet formasjon, så det var mye å ta inn for spillerne. Men Nordlie får skryt fra alle kanter for sin enkle og forståelige måte å presentere budskapet på.

• Tredje trening (lørdag): Den siste treningen før kamp gikk med til trening på dødballer, noe Viking har slitt litt med tidligere i sesongen.

image: Slik gjorde Nordlie Viking til et vinnerlag

To viktige møter

Før og etter treningene ble det også holdt to viktige møter, som spillergruppa åpenbart klarte å dra mye ut av.

• Første møte (torsdag): Det første Tom Nordlie sa til spillerne, var at det var deres ansvar å snu trenden. Dessuten nevnte han sparkede Tom Prahl og de fantastiske fasilitetene Viking har fått rundt sitt nye stadion. Til sammen bidro dette til å gi spillerne dårlig samvittighet og noe å rette opp.

• Spillermøtet (søndag): Her tegnet treneren opp formasjonen og forklarte igjen hvordan han ville at laget skulle spille. Samtidig påpekte han at spillerne har stor frihet innenfor de gitte rammene.

- For øvrig ropte han så høyt at det var vanskelig å få med seg hva han sa, smiler danske Gaarde om den siste samlingen før spillerne gikk på banen.

- Seks cupfinaler

Men sjøl om duoen Soma/Gaarde skryter av Nordlies formidling og spillernes evne til å ta kunnskapen til seg, understreker de sterkt at de ikke tror at alt går på skinner fra nå.

- Det er for tidlig å si at situasjonen har snudd, foreløpig har vi bare vunnet én kamp siden trenerskiftet, sier Soma.

- Fortsatt sitter ikke formasjonen perfekt, og vi har fortsatt seks cupfinaler igjen, understreker Gaarde.

Sånn gjør Viking-spillerne svært lurt i å tenke, ettersom storklubben fortsatt ligger helt i bunnen av tabellen.

• Din mening: Klarer Viking å berge plassen i Tippeligaen?

FØRSTE SEIER: Tom Nordlie og Viking-spillerne Jone Samuelsen og Alexander Ødegaard jubler over seieren mot Stabæk i går.