Slik har AaFK snudd marerittstatistikken

- Vi har gått i oss selv, sier Jan Jönsson.

ÅLESUND (Dagbladet): Under Kjetil Rekdals ledelse var AaFK et av ligaens beste hjemmelag og svakeste bortelag.

Da Jan Jönsson tok over i fjor, var AaFK bedre enn noensinne på bortebane, men historisk svake på eget gress.

Selv i årets svake sesong har Jönssons menn allerede tatt flere borteseire enn i hele 2011 og 2012, og selv i fjorårets eventyrlige sesong tok AaFK færre hjemmeseire enn i Rekdals svake sistesesong.

Da Dagbladet konfronterte han med denne statistikken i august, beklaget Jönsson hvordan AaFK hadde fremstått foran egne fans, men slet med å forklare hvorfor det har låst seg slik på hjemmebane. Det tok AaFK sju forsøk før årets første hjemmeseier var en realitet.

Snuoperasjon Én måned senere har plutselig alt snudd på hodet. Prestasjonene på bortebane er ikke like bra, men på Color Line Stadion har det virkelig løsnet. Nå står AaFK med fire strake hjemmeseire og imponerende 10-1 i målforskjell.

- Vi har gått i oss selv. Vi har snakket om hvordan vi skal snu dette. Vi har jobbet mye med å blø for drakta og vise publikum hvor sterk vilje vi har. Jeg synes vi har vist mer fighervilje i det siste. I tillegg har vi gjort noen justeringer, forteller Jönsson.

Det handler blant annet om større intensitet i presset og større risiko i angrepsspillet.

- Vi flytter frem flere folk i angrep og kommer til mange flere målsjanser. Selv på stillingen 3-0 mot Stabæk så kaster vi frem begge sidebackene i samme angrep. Det blir ikke jeg så glad for, men det viser litt om innstillingen, sier AaFK-keeper Sten Grytebust.

- Den offensive innstillingen er både på godt og vondt, men vi har jo nesten ikke sluppet inn mål hjemme i det siste. Vi har mange storseirer nå, så det er tydelig at vi er på rett spor, sier sisteskansen.

Tidsspørsmål Han får støtte av Fredrik Ulvestad.

- Det måtte snu en gang. Nå spiller vi med mer selvtillit, og da finner man fort flyten og alt går bedre, sier midtbaneeleganten.

Med forsterkninger i sommervinduet, spillere tilbake fra landslagsopphold og skader og stadig flere spillere i form, er det nå et helt annet AaFK-lag som går ut på Color Line Stadion enn i vår.

Men heller ikke i fjor var hjemmestatistikken bra, selv om tangotrøyene kjempet om seriemedalje. Hjemmestatistikken var faktisk svakere i den meget gode sesongen i fjor, enn i den svake sesongen som ga Rekdal sparken året før.

Hamed-Allah, Leke og Barrantes - Vi var dårlige på hjemmebane over lengre tid. Det var på bortebane vi gjor det i fjor. Jeg tror det hadde en del med det offensive skytset vi hadde. Med Abderrazzaq Hamed-Allah, Leke James og Michael Barrantes i form der fremme samtidig, så kom det mål ut av ingenting, analyserer Grytebust.

I år spiller førstnevnte i Kina, mens Barrantes lenge var i VM og har vært ute av form. I de to siste kampene har stjernespilleren fra Costa Rica blitt vraket fra førsteelleveren.

- Michael hadde karantene mot Strømsgodset i en kamp vi var veldig gode. Derfor valgte jeg å gi de samme spillerne sjansen fra start på ny. Dermed kan vi ha Michael som joker når rommene blir større. Jeg synes han kom inn og gjorde et veldig godt innhopp mot Stabæk, så det var positivt. Det gjaldt både han og Henrik Bjørdal, sier Jönsson om byttene som virkelig satt fart på AaFK i 3-0-seieren over Stabæk.

En som virkelig har funnet tilbake fjorårsformen er Leke James, som har vært et angrep alene for AaFK i det siste.

- Vi trenger virkelig Leke i form. Vi får håpe det løsner for Mos også, sier Grytebust.

GREP: Jan Jönsson har tatt ulike grep for å endre hjemmestatistikken. Mot Stabæk ble blant annet stjernespilleren Michael Barrantes vraket fra start.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
GREP: Jan Jönsson har tatt ulike grep for å endre hjemmestatistikken. Mot Stabæk ble blant annet stjernespilleren Michael Barrantes vraket fra start. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer