FRYKTET TRIO:  Lionel Messi (t.v), Luis Suarez (i midten) og Neymar har vært nærmest utstoppelig denne sesongen. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB Scanpix.
FRYKTET TRIO: Lionel Messi (t.v), Luis Suarez (i midten) og Neymar har vært nærmest utstoppelig denne sesongen. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB Scanpix.Vis mer

Slik har Barcelona gått bort fra Guardiolas filosofi

Barcelona har endret seg stort - til det bedre.

(FourFourTwo): Luis Enriques lag har allerede en fot i Champions League-kvartfinalen etter 2-0-seieren borte mot Arsenal tirsdag.

Det var en frustrert Arsène Wenger som møtte pressen etter tomålstapet. Franskmannen var spesielt misfornøyd med måten The Gunners slapp inn Barcas første mål på.

- Vi slipper inn i en periode hvor vi så bedre ut, forklarte Wenger.

 KOMBINERER MED VINGEN:  Barcelonas backer søker rett fram i banen mot den brede vingen.
KOMBINERER MED VINGEN: Barcelonas backer søker rett fram i banen mot den brede vingen. Vis mer

- Det er skuffende at vi gir dem en slik mulighet. Det finnes ingen unnskyldninger for det. Vi visste at vi ikke kunne gi dem noen muligheter på kontringer. Det er der de er på sitt farligste.

Det var en uvanlig ærlig og rett på sak-forklaring fra Arsenal-manageren. Spesielt det siste er interessant, når vi tenker på Barcelonas spillestil.

Bredt Tidligere har klubben vært kjent som et ballbesittende lag. På midten dro Xavi nesten bevisst ned tempo og lot forsvaret komme på plass, før de sakte, men sikkert startet sin oppbygging.

Slik er det ikke med Luis Enrique i managerstolen. Det andre er hvordan de opererer med ballen. Nå skal det meste skje ute på kantene.

 SØKER BACKENE:  Barcelonas stoppere søker konsekvent mot nærmeste back.
SØKER BACKENE: Barcelonas stoppere søker konsekvent mot nærmeste back. Vis mer

Pep Guardiola prioriterte dominans sentralt i banen over alt annet. Barcelona overbefolket midtbanen under hans ledelse.

Pasningene fra de bakerste rekker viser dette tydelig. Javier Mascherano som spiller til venstre i midtforsvaret søker hele tiden etter å dytte ballen ut til Jordi Alba på venstreback. Samme metode brukes på andre siden. Der gir Gerard Pique ballen til høyreback Dani Alves (se bildet).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det høres kanskje ikke så unormalt ut at en midtstopper spiller til sin nærmeste back. Men det er veldig interessant når vi sammenlikner denne ukas Arsenal-oppgjør opp mot det samme for fem år siden.

 ENDRET STIL:  Sammenliknet med Arsenal-kampen for fem år siden kommer det tydelig fram hvordan Barcelona har endret seg.
ENDRET STIL: Sammenliknet med Arsenal-kampen for fem år siden kommer det tydelig fram hvordan Barcelona har endret seg. Vis mer

Da spilte Pique mesteparten av sine pasninger til Eric Abidal (venstreback). Han prøvde å finne Sergio Busquets sentralt i banen. Der kombinerte han med Xavi, før sistnevnte søkte ut mot Dani Alves. Nå går ballen direkte ut til Alves fra Pique.

Bort med Guardiola-stilen Det er også veldig tydelig hva backene gjør når de får ballen. Svaret er ikke sjokkerende. De søker hele tiden etter sin ving. For Albas del er det Neymar, mens Alves kombinerer med Messi.

Barcelona setter lett opp sine to kreative vinger. De kan drible, skyte og er et uromoment for forsvaret. Pluss at begge kan operere som playmakere fra sin kantposisjon.

Dette er en stor forskjell fra Barcelona-utgaven under Guardiola i 2010/11. Da het vingene Pedro og David Villa. Duoen søkte hele tiden inn bak motstanderens forsvar. 2015-utgaven har Luis Suárez til å ta de løpene, istedenfor Messi i en falsk nierrolle.

 SAMME SPILLER, NY ROLLE:  Andres Iniestas mønster har endret seg under Luis Enrique.
SAMME SPILLER, NY ROLLE: Andres Iniestas mønster har endret seg under Luis Enrique. Vis mer

En annen markant forskjell er indreløperne. Andrés Iniesta spilte oppgjøret både i 2011 og 2016. Tidligere søkte han kombinasjoner med Xavi i midten, og noen ganger lenger opp i banen. Nå holder han seg bredt og skaper en triangel med Alba og Neymar.

Iniesta hjelper med å få spillet ut på kantene i stedet for i midten. Når vi ser på oversikten over hvor på banen han befinner når han mottar ballen, ser han mer ut som en venstre midtbanespiller enn en sentralt.

Noe av det mest interessante med Barcelona det siste tiåret er hvordan de hele tiden har klart å utvikle seg, selv om formasjonen og mange av spillerne har vært de samme.


 

Med et mer konsekvent kantspill minner årets Barcelona-utgave mer om laget som vant Champions League i 2006 og 2009 enn Guardiolas 2011-utgave.