LaLiga

Slik har Barcelona signert spillere

De økonomiske utfordringene i Barcelona har fått flere til å spekulere i om de er på randen av konkurs. Likevel har de signert noen av verdens største fotballspillere denne sommeren. Spørsmålet mange stiller seg er: Hvordan?

HVORDAN HAR DE RÅD?: Robert Lewandowski er én av flere store profiler som har tatt turen til Camp Nou i sommer. Foto: REUTERS/Albert Gea
HVORDAN HAR DE RÅD?: Robert Lewandowski er én av flere store profiler som har tatt turen til Camp Nou i sommer. Foto: REUTERS/Albert Gea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I juni 2022 sto Barcelona-president Joan Laporta på talerstolen i klubbens eget senat, der han la fram sine planer for den neste tiden. Med seg hadde han blant annet store planer for hvordan klubben kunne bedre sin økonomiske situasjon.

I godt og vel et år hadde situasjonen sett mørk ut for alle med hjertet på Camp Nou. Det la heller ikke Laporta eller hans kompanjonger skjul på.

- Da vi ankom klubben i mars (2021, jour.anm) fant vi en klubb som i praksis var konkurs. Hadde det vært et aksjeselskap, så hadde det blitt slått konkurs, sa tidligere administrerende direktør Ferran Reverter i oktober 2021.

President Laporta valgte selv å gå et steg dypere inn i dramaturgien over hvor elendig situasjonen var for Barcelona.

- Klubben var klinisk død økonomisk sett da vi tok over, forklarte Laporta, som så la fram at de har hatt klubben «på operasjonsbordet» i flere måneder i søken etter løsninger.

ADIÓS: Det ble et tårevått farvel for Lionel Messi (34), som nå forlater FC Barcelona etter å ha kommet til klubben som 13-åring. Video: AP / Barca TV Vis mer

Nesten to måneder seinere har klubben fullført dyre signeringer av Robert Lewandowski fra Bayern München, Jules Koundé fra Sevilla og Raphinha fra Leeds.

Ifølge spansk presse skal samtlige av overgangene ha en totalramme på minst 50 millioner euro.

I tillegg har klubben også hentet midtbanespiller Franck Kessie fra AC Milan og forsvarsspiller Andreas Christensen fra Chelsea, etter at deres kontrakter løp ut.

Det de fleste spør seg er: Hvordan kan en klubb, som selv hevder å være på randen av konkurs, gjennomføre noen av sommerens største overganger?

Lionel og lønnstak

I august 2021 holdt Joan Laporta en pressekonferanse der han gikk gjennom den økonomiske situasjonen i klubben.

- Vi trodde tapene skulle ligge på rundt 200 millioner euro. Til slutt har vi endt på at det blir 481 millioner euro. Det er mye, sa Laporta, som også kunne opplyse om at gjelden sto på 1.35 milliarder euro (over 13 milliarder norske kroner).

I Spania er klubber anbefalt å ikke ha lønninger som overstiger 70 prosent av inntektene. Laporta kunne rapportere at i Barcelona tok spillerlønningene 103 prosent av inntektene.

Pressekonferansen fulgte kort tid etter at klubben hadde sett Lionel Messi vandre gråtende ut av Camp Nou, og signert for Paris Saint-Germain.

Selv om Laporta var klar på at det var trist å miste Messi, så var det også «nødvendig». Klubben hadde spilt et økonomisk spill som var altfor risikabelt under tidligere president Josep Bartomeu.

Grunnlaget for hvorfor Messi ikke kunne signere for Barcelona er to begrep som har brent seg fast hos flere:

«Masa salarial», eller «lønnspost» og «límite salarial», eller «lønnstak».

Enkelt forklart: Lønnsposten definerer summen klubben bruker på å lønne spillere og folk som arbeider for klubben, mens lønnstaket simpelthen forteller hvor mye man maksimalt kan bruke på å lønne folk som arbeider i klubben.

TRIST, MEN NØDVENDIG: Lionel Messi måtte forlate Barcelona. Foto: REUTERS/Albert Gea/File Photo
TRIST, MEN NØDVENDIG: Lionel Messi måtte forlate Barcelona. Foto: REUTERS/Albert Gea/File Photo Vis mer

- I LaLiga har de en form for «financial fair play» som sier at du ikke kan bruke mer enn du tjener, sier Kieran Maguire, en av verdens mest anerkjente fotballøkonomer, til Dagbladet.

Han står blant annet bak boka «The Price of Football», der han dypdykker i hvordan fotballklubber drives som forretninger.

- I UEFA sitt system kan du vente deg en straff i etterkant dersom du overskrider deres økonomiske retningslinjer. I LaLiga har man en app-løsning der man rett og slett kan plotte inn tallene, og få svar på om kontrakter kan registreres med en gang. Får man «nei», så kan ikke spilleren registreres, sier Maguire, som er skeptisk til systemet.

- Dette oppfordrer klubber til å handle kortsiktig. Et «lønnstak» blir til et «lønnsmål».

I Lionel Messis tilfelle, så forsvant han ut av lønnsoversikten til Barcelona sommeren 2021, fordi hans kontrakt gikk ut. Da hadde han, ifølge El Mundo, som hadde fått lekket hans kontrakt, tjent drøye 555 millioner euro mellom 2017 og 2021.

Selv om partene var enige om ny kontrakt, på langt lavere lønn, kunne ikke Barcelona registrere ham på nytt. Lønnstaket var allerede sprengt, og LaLiga sa nei.

SJEF: LaLiga-president Javier Tebas blir ofte gitt skryt for å være den som har innført større kostnadskontroll i de spanske klubbene. Foto: Irina R Hipolito/Shutterstock
SJEF: LaLiga-president Javier Tebas blir ofte gitt skryt for å være den som har innført større kostnadskontroll i de spanske klubbene. Foto: Irina R Hipolito/Shutterstock Vis mer

Men kunne Lionel Messi ha spilt gratis for Barcelona?

Svaret er nei. Ifølge spansk arbeidsrett, så kan ingen ta et større lønnskutt enn 50 prosent. Det gjorde flere av spillerne i LaLiga da covid-19-pandemien herjet som verst, og klubber var skadelidende grunnet manglende inntekter.

Selv med et lønnskutt på 50 prosent fra Lionel Messi, og flere andre av spillerne som fremdeles var under kontrakt i Barcelona, var det ingen sjans i havet for å finne plass til den største spilleren i klubbens historie. Så ille var situasjonen.

«1-til-4» og «1-til-2»

Likevel har Barcelona maktet å finne måter å signere spillere på. Sommeren 2021 hadde Barcelona et lønnstak på 97 millioner euro, knapt en åttedel av lønnstaket til Real Madrid.

Etter vintervinduet i 2022 kunne LaLiga opplyse om at Barcelona satt med et lønnstak på minus 144 millioner euro. Klubben hadde da maktet å kjøpe og registrere spillere som Ferran Torres og Pierre-Emerick Aubameyang.

Lønnstaket i Spania er nemlig strikt, men det eksisterer i hovedsak to former for unntak som Barcelona har benyttet seg av.

MIKSING OG TRIKSING: Barcelona fikk registrert Ferran Torres etter at andre tok lønnskutt. REUTERS/Albert Gea
MIKSING OG TRIKSING: Barcelona fikk registrert Ferran Torres etter at andre tok lønnskutt. REUTERS/Albert Gea Vis mer

«1-til-4»-regelen: Dersom Barcelona enten selger en spiller, eller blir enige om et lønnskutt, så kan de benytte seg av en fjerdedel av det de sparer. Altså, sparer de 100 millioner euro på en spiller, kan de reinvestere 25 millioner euro.

«1-til-2»-regelen: Dersom Barcelona enten selger en spiller, eller blir enige om et lønnskutt med en spiller som opptar mer enn fem prosent av lønnsposten deres (masa salarial), så kan de benytte seg av halvparten av det de sparer. Altså, sparer de 200 millioner euro på en spiller, kan de bruke 100 millioner euro.

I vinter var Barcelona en av få klubber i spansk fotball som hadde denne begrensningen. Et eksempel på hvordan de fant finurlige løsninger kom med skadeplagete og høyt lønnede Samuel Umtiti, som gikk med på en kontraktsforlengelse mot at han senket lønnen med ti prosent etter å ha blitt overbevist at sportsdirektør Mateu Alemany.

Dette gjorde at Barcelona har kunnet porsjonere ut lønnen til Umtiti over flere år, og at lønnen, totalt sett, er lavere. Denne avtalen alene åpnet for at Ferran Torres kunne registreres i LaLigas system etter overgangen fra Manchester City.

- Joan Laporta har klart å skape optimisme med store signeringer. Suksessen med å ha hatt Ferran Reverter (tidligere administrerende direktør, jour.anm) det første året hjalp mye med å restrukturere korttidsgjelden, forklarer Marc Ciria.

KJENNER SYSTEMET: Marc Ciria følger Barcelona tett, og har jobbet med Joan Laporta. Foto: Privat
KJENNER SYSTEMET: Marc Ciria følger Barcelona tett, og har jobbet med Joan Laporta. Foto: Privat Vis mer

Han har jobbet som økonom i flere år, og var del av det finansielle rådet under nettopp Joan Laporta i 2015, da han stilte til valg som president i klubben.

Men selv om Laporta har stablet et slagkraftig lag på banen, er det hva han har gjort utenfor banen som vekker mest oppsikt.

- Brød i dag, sulten i morgen

I mars ble det klart at klubben hadde inngått en avtale med strømmetjenesten Spotify, som ny hovedsponsor for både herre- og kvinnelaget.

Avtalen, som det i spansk presse er rapportert at er verdt 240 millioner euro over fire år, gjør også at hjemmebanen Camp Nou vil bli hetende «Spotify Camp Nou».

Det er likevel begrepet «palanca» som folk flest har steilet over de siste ukene. Og hvordan dette begrepet, nærmest egenhendig, har fått fotballsupportere verden over til å enten rive seg i håret, eller juble hemningsløst.

Rent bokstavelig, så betyr ordet «spak». Altså, dette er diverse økonomiske «spaker» som president Laporta og hans menn hadde utarbeidet tidlig på sommeren 2022.

NYTT NAVN: Barcelona sin hjemmebane har fått nytt navn. Foto: Pau BARRENA / AFP
NYTT NAVN: Barcelona sin hjemmebane har fått nytt navn. Foto: Pau BARRENA / AFP Vis mer

Under Barcelonas generalforsamling, der klubbens medlemmer var samlet, skulle man stemme over aktiveringen av to «palancas»:

1. Salg av 49,9 prosent Barça Licensing & Merchandising (BLM), som forhandler kjøp og salg av offisielle lisenser og supportereffekter.

2. Salg av 25 prosent av inntektene fra LaLigaTV til én eller flere investorer.

Klubben la fram en plan for at gjennomføring av disse forslagene ville gi en inntekt på 600 millioner euro.

Over 85 prosent av medlemmene stemte «ja» til begge av forslagene.

En av de som reagerte sterkest på vedtaket var tidligere Barcelona-president Josep Maria Minguella, som blant er kjent for å ha signert Lionel Messi til klubben.

- Dette er brød for i dag, for å så gå sulten i morgen. Å stå her uten de 25 prosentene (av inntektene fra LaLigaTV, jour.anm) er en risiko, fortalte han på spansk TV, etter at han tidligere på dagen hadde kritisert avgjørelsen under generalforsamlingen.

30. juni kunne Barcelona bekrefte at de hadde solgt 10 prosent av inntektene fra LaLigaTV til investeringsfirmaet Sixth Street for 207,5 millioner euro for de neste 25 åra.

30. juni er også en av de viktigere datoene i den spanske fotballkalenderen. Det er nemlig fristen for å levere inn regnskapene til LaLiga, som seinere på sommeren vil legge ut hvordan økonomien ser ut i de ulike klubbene. Det er ventet at Barcelona, for første gang på flere år, kan vise til positivt regnskap.

De resterende 15 prosentene av TV-avtalen Barcelona har med LaLigaTV ble bekreftet solgt 22. juli. Igjen var det Sixth Street som kjøpte, og summen skal ligge på rundt 320 millioner euro, hevdet ESPN.

DRØMMELAGET: Rafael Yuste (vise-sportsdirektør), Joan Laporta (president), Mateu Alemany (sportsdirektør) og Jordi Cruyff (teknisk direktør) presenterer Jules Koundé som ny Barcelona-spiller. Foto: Pau BARRENA / AFP
DRØMMELAGET: Rafael Yuste (vise-sportsdirektør), Joan Laporta (president), Mateu Alemany (sportsdirektør) og Jordi Cruyff (teknisk direktør) presenterer Jules Koundé som ny Barcelona-spiller. Foto: Pau BARRENA / AFP Vis mer

Ifølge Financial Times, så ville 25 prosent av TV-rettighetene fra LaLiga være verdt litt over 40 millioner euro, dersom man tar utgangspunkt i prisen fra 2020/2021-sesongen.

Deler man opp avtalen med Sixth Street, som rapporterer å betale totalt 527,5 millioner euro til Barcelona nå, over de avtalte 25 årene, så tjener Barcelona nå 21,1 millioner euro i år.

Forskjellen: Sixth Street betaler nå. Penger Barcelona trenger med en gang.

I mellomtida har Barcelona rukket å signere Robert Lewandowski fra Bayern München og Raphinha fra Leeds, for avtaler som til sammen vil koste rundt 100 millioner euro.

Nødvendig gambling?

Løsningen med «palancas» får Kieran Maguire til å riste på hodet.

- Dette er forbrukslån. Det ser ut til at de forsøker å fikse et kortsiktig problem med et blikk mot langsiktigheten. Jeg håper denne gamblingen fungerer for dem. Dette vil koste dem dyrt, sier Maguire, som likevel forstår hvorfor Laporta gjør dette.

- Han må bli sett som en president som også er aktiv på overgangsmarkedet. For hans popularitet er det viktig å vise at han ikke lar klubben forvitre.

Ciria deler tanken om at dette er et høyt spill, men ser logikken i hva Laporta forsøker å gjøre.

- Dette er strategiske salg for å få penger rett i hånda. Dette har to hensikter: Å restrukturere den økonomiske balansen, og å kunne signere spillere. Men man må kunne dekke over for salgene man gjør med de nye inntektene dette vil gi, forklarer Ciria.

LE NÅ: Joan Laporta har sikret signeringen av Robert Lewandowski i sommer. Foto: Pau BARRENA / AFP
LE NÅ: Joan Laporta har sikret signeringen av Robert Lewandowski i sommer. Foto: Pau BARRENA / AFP Vis mer

- Klubben anser salgene av strategiske eiendeler som «obligatorisk» dersom man skal fortsette å utfordre, og ikke ofre sin lederposisjon som institusjon. Salget av disse eiendelene tillater at man kan bruke de uvanlige inntektene til å skape et slagkraftig lag på ny, og signere spillere.

Likevel er Ciria tydelig på at strategien ikke kommer uten en viss risiko.

- Deler av disse inntektene må brukes til å restrukturere gjelden, ellers kommer problemet tilbake, og da er det enda mer alvorlig.

Selv har Laporta i etterkant vært ganske åpen om at «palanca»-løsningen har vært vanskelig å svelge.

- Helt ærlig, dette er en avgjørelse jeg ikke ønsket å ta. Dette måtte gjøres for å redde klubben, sa Laporta til CBS Sports i USA i et lengre intervju.

Han kunne fortelle at med innskuddene fra de diverse salgene, så styrer klubben mot inntekt på en milliard euro, og skal ha et overskudd på 124 millioner euro.

- Vi måtte ut av sykehuset. For et år siden var vi praktisk talt bankerott. Vi har måttet jobbe enormt hardt for å fikse det økonomiske og unngå konkurs. Med stolthet, så kan jeg si at det har vi klart. Et år seinere, så har vi positiv egenkapital, forklarte Laporta.

- Dette har vært vanskelig. Men min ekspertise er å håndtere kaos. Dette skjedde da jeg var president første gang også, men jeg var suksessfull og vi hadde den beste perioden i klubbens historie.

En som ikke helt kjøper modellen Laporta og klubben har skissert er Maguire.

- Du kan leie og selge rom i huset ditt helt til du ikke lenger eier huset selv. Risikoen her er at Barcelona blir slik som Arsenal, en klubb som er blitt en ettertanke, som ikke kjemper i toppen av tabellen lenger, sier Maguire.

SKEPTISK: Den anerkjente fotballøkonomen Kieran Maguire mener Barcelona spiller et høyt spill denne sommeren. Foto: Privat.
SKEPTISK: Den anerkjente fotballøkonomen Kieran Maguire mener Barcelona spiller et høyt spill denne sommeren. Foto: Privat. Vis mer

- Den tanken tror jeg er vanskelig å svelge for det katalanske folk, og for Barcelona-supporterne.

Medaljens bakside

Selv om det er mye positivitet rundt hvordan de to første «palancas» er blitt brukt til å signere nye spillere, så er det større skepsis rundt nødvendigheten for en tredje palanca.

Nylig ble det bekreftet at Barcelona har solgt unna 24,5 prosent av deres eget produksjonsselskap, Barça Studios, til selskapet Socios.com for en prislapp på 100 millioner euro.

Barcelona har nemlig åpenbart forsøkt å jobbe på to spor. Slik skissert gjennom lønnspost, og taket for lønnsutgifter, har utfordringen ligget i å få spillere registrert hos LaLiga.

For én ting er å kjøpe superstjerner, en annen ting er å få de registrert til spill i LaLiga under lønnstaket.

Ifølge avisa Sport er det noe av grunnlaget for hvorfor Barcelona har solgt unna 24,5 prosent av deres eget produksjonsselskap. Sannsynligheten er langt større for at man skal kunne få registrert alle nye spillere og signeringer med innskuddene.

PRESENTERT: Flere av Barcelonas nye stjerner er alt presentert. Spørsmålet er likevel hvordan de skal bli registrert i tide til LaLiga-sesongen. Foto: Pau BARRENA / AFP.
PRESENTERT: Flere av Barcelonas nye stjerner er alt presentert. Spørsmålet er likevel hvordan de skal bli registrert i tide til LaLiga-sesongen. Foto: Pau BARRENA / AFP. Vis mer

Andre ting som hjelper er salget av Philippe Coutinho til Aston Villa, Óscar Mingueza til Celta Vigo, Neto til Bournemouth og Riqui Puig til Los Angeles Galaxy.

Utlånet av Clément Lenglet til Tottenham og Francisco Trincão til Sporting vil også hjelpe med å redusere lønnsutgiftene.

Barcelona har i tillegg maktet å signere Ousmane Dembélé på en ny avtale fram til 2024, etter knallharde forhandlinger. I den offisielle uttalelsen er det tydelig at veldig mye har stått og falt på lønningene.

- Han har gjort en stor innsats med tanke på situasjonen vi er i, og jeg er takknemlig til alle som har gjort det mulig for ham å bli i Barcelona, sa Laporta.

Men en spiller det fremdeles hersker uvisshet rundt er Frenkie de Jong.

Frenkie-floken

Nederlenderen, som ble hentet fra Ajax i 2019 for 75 millioner euro, er en av klubbens høyest lønnede. Hans kontrakt og overgang ble forhandlet fram av Josep Bartomeu, presidenten som ble stytert før Laporta tok over.

I tillegg til å ikke ha levd helt opp til prislappen, så presenterer han Barcelona med en helt unik mulighet, mener Marc Ciria.

- Et salg av De Jong vil være av interesse grunnet flere motiver. Det er åpenbart at han på direktørnivå så anses han ikke som en nødvendighet i troppen på det strategiske plan, forklarer Ciria.

GJENFORENING: Manchester United-trener Erik ten Hag skal være interessert i å hente Frenkie de Jong til Old Trafford. Her fra deres tid sammen i Ajax. Foto: Ahmad Mora/ProSports/REX/Shutterstock
GJENFORENING: Manchester United-trener Erik ten Hag skal være interessert i å hente Frenkie de Jong til Old Trafford. Her fra deres tid sammen i Ajax. Foto: Ahmad Mora/ProSports/REX/Shutterstock Vis mer

- Samtidig er han blant de eneste spillerne med skyhøy lønning som er av interesse for andre klubber. Derfor ser Barcelona dette som en mulig inntekt, og samtidig kan de drastisk lette på lønnsposten sin.

Den klubben som skal være mest interessert er Manchester United. Såpass interessert at de, ifølge flere medier, skal være enige med Barcelona om en overgang med totalramme på mellom 85 og 90 millioner euro.

Likevel finner ikke overgangen sted. Noe av grunnen sies å være at De Jong rett og slett ikke ønsker å forlate Barcelona. De mer kyniske hevder at overgangen har strandet fordi Barcelona skylder De Jong penger.

Barcelona bekreftet i 2020 at De Jong, samt en rekke andre spillere, hadde signert nye kontrakter. I De Jongs tilfelle strakk den nye kontrakten seg fram til 2026.

Ifølge Marca, som hevder å sitte på tilgang på kontrakten til De Jong, ble Barcelona, som den gang ble styrt av president Josep Bartomeu, enig om at De Jong skulle gå fra å tjene 14 millioner euro til 3 millioner euro i 2020/2021-sesongen, for så å gå opp til 9 millioner i 2021/2022-sesongen.

Den observante leser vil nå se at det mangler totalt 16 millioner euro fra det De Jong egentlig skulle ha tjent. Disse skal partene ha blitt enige om at De Jong skulle få over de neste åra av hans kontrakt, melder Marca.

Det har senere blitt rapportert av The Athletic at det er uvisst om denne kontrakten i det hele tatt har vært lov å inngå. Barcelona skal ha informert De Jong og hans rådgivere om at de er klare til å gå rettens vei.

I det offentlige har Joan Laporta brukt sommeren på å fortelle medier at Barcelona ikke trenger å selge De Jong, mens de samtidig er åpne for det.

- Det vi gjør med Frenkie er det samme som vi gjør med resten av troppen. Spillerne som har kommet inn har justert på lønningene sine etter den nye strukturen, sa Laporta til CBS Sports.

FREMDELES I BLAUGRANA: Frenkie de Jong er fremdeles Barcelona-spiller. Foto: Pau BARRENA / AFP
FREMDELES I BLAUGRANA: Frenkie de Jong er fremdeles Barcelona-spiller. Foto: Pau BARRENA / AFP Vis mer

- Men Frenkie har en kontrakt, og den må vi respektere. Vi kan ikke tvinge ham til å ta et lønnskutt. Det er hans valg.

Dermed har Laporta, effektivt sett, spilt ballen over til Frenkie de Jong. Det får Kieran Maguire til å reagere sterkt.

- De driver med emosjonell utpressing av spillerne for å ta lønnskutt. Her er det veldig åpenbart at de sliter med å få vekk Frenkie de Jong fra lønnsposten, sier Maguire.

Også Manchster United-legenden Gary Neville har tatt til sosiale medier for å kritisere Barcelona.

- Frenkie de Jong burde vurdere å gå rettens vei mot Barcelona, og alle spillere burde støtte ham. En klubb bruker formuer på nye spillere uten at de betaler spillerne de har under kontrakt. Det er umoralsk og bryter regler, skrev Neville på Twitter, og oppfordret den internasjonale spillerorganisasjonen (FIFPro) til å reagere.

En annen som reagerer på Barcelonas pengebruk er Leeds-eier Andrea Radrizzani, som denne sommeren har måttet gjøre forretninger med Laporta i salget av brasilianske Raphinha.

- Vi hadde en avtale med Chelsea, og jeg skammet meg over at jeg måtte ringe Todd Boehly (Chelseas eier, jour.anm) og endre det. Jeg hadde ikke noe valg. Jeg skulle heller valgt å ikke selge Raphinha. fortalte Radrizzani til The Athletic.

Etter hvert skal Barcelona ha kommet på banen, og klubbene skal omsider ha funnet en enighet.

- Jeg kjenner ikke til det som skjer i kulissene, og hvordan de plutselig har fått penger. Jeg forstår det ikke, forklarte Leeds-eieren, som ble spurt om han er sikker på å få pengene de er enige om i avtalen.

NYE STJERNER: Robert Lewandowski og Raphinha er klare for Barcelona. Foto: Ira L. Black/Getty Images/AFP
NYE STJERNER: Robert Lewandowski og Raphinha er klare for Barcelona. Foto: Ira L. Black/Getty Images/AFP Vis mer

- Det finner vi ut 2. september. Hvis ikke, så kommer vi til å få en sak om Barcelona som blir dekket over hele verden.

8. august, 2021 tok en gråtkvalt Lionel Messi farvel med Barcelona etter at han og klubben hadde gjort «alt de kunne» for å finne plass til ham på lønnsposten.

5. august, 2022 kunne i overkant av 40 000 jublende Barcelona-supportere ønske superstjernen Robert Lewandowski velkommen til klubben.

Økonomien til Barcelona er fremdeles kritisk, og det er flere floker som må nøstes opp i. Men til tross for lønnsregler og salg av eiendeler, kan Laporta se tilbake på sitatet han ga i januar 2022, viten om at han har klart det mange har ansett som umulig:

- Vi er i ferd med å vinne tilbake vår status. Alle i verden burde gjøre seg klare, fordi vi er tilbake som en av de store spillerne på markedet.

Til tross for at Barcelona ser ut til å være tilbake, så er det et spørsmål de fremdeles må besvare i løpet av den neste tiden: Til hvilken pris?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer