Slik har Godset kvittet seg med bortekomplekset

- Ingen begrensninger for dette laget, sier Ronny Deila.

MORO PÅ TUR: Strømsgodset takker supporterne for kampen med trener Ronny Deila. Seieren over Lillestrøm var Godsets andre på bortebane denne sesongen - det er allerede dobbelt så mange som i fjor.
Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
MORO PÅ TUR: Strømsgodset takker supporterne for kampen med trener Ronny Deila. Seieren over Lillestrøm var Godsets andre på bortebane denne sesongen - det er allerede dobbelt så mange som i fjor. Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpixVis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): Lillestrøm - Strømsgodset 0-1.

36 av 45 poeng i Drammen, ni av 45 poeng på fremmed jord. I fjor var Strømsgodset to helt forskjellige lag hjemme og borte i Tippeligaen.

Etter tre poeng på Åråsen i dag har Godset tatt to trepoengere på reise allerede, og leder serien. Det kan gjøre drammenserne til et virkelig topplag.

- Jeg blir ikke helt med på den jubelrusen deres nå, etter at vi har fått kjeft i tre år for at vi ikke vinner på bortebane, sier trener Ronny Deila til Dagbladet.

- Men det er klart at når du går ut på Åråsen med et guttelag, da taper du, det er sånn de er.  Men de lærer med åra, og i dag så vi ut som et voksent fotballag med voksne fotballspillere. Det er én mann over 25 år på dette laget, så det har ingenting med alder å gjøre, det har med erfaring å gjøre, sier han.

Jobbet med dødball
I Lillestrøm scoret Strømsgodset kampens eneste mål før pause, og etter det viste de stor taktisk disiplin og arbeidsmoral. At Adame Diomande satte inn målet med hodet etter en corner, er et godt tegn på hva laget har gjort for å snu trenden på bortebane.

- Vi har jobbet med det i vinter, og nå har vi vært gode på dødball i år, og vi blir bedre. Vi tapte ni-ti bortekamper på grunn av dødball i fjor , påpeker Ronny Deila.

- Det er klart det hjelper at vi har med Peter Kovacs og «Dio» - i tillegg til at alle andre også blir bedre, sier han.

- Er det på toppen av Tippeligaen Godset hører hjemme?

- Vi har vunnet mange tøffe kamper nå, mot gode lag som kommer til å være i toppen. Vi har gjort en god innledning, men vi har mye å gå på i det etablerte spillet. I dag blir det annerledes ettersom det er bortebane, men vi gjennomfører en veldig god taktisk kamp med en sinnsyk lagmoral. Vi har en god keeper, et godt forsvar, en midtbane som jobber steinhart, og i tillegg har vi en spiss som scorer mål, sier Ronny Deila til Dagbladet.

- I fjor tapte vi for mye på bortebane. Klarer vi å holde hjemmeformen og likevel ta poeng borte, så er vi et topplag, sånn er det bare, sier han.

Ingen begrensninger
Og det til tross for at gode spillere jevnlig har forlatt Drammen. For Deila er nettopp det Strømsgodsets eneste begrensning: Faren for å miste de beste.

- Det er ingen begrensninger for dette laget, spørsmålet er hvor lenge vi klarer å beholde det. Vi har mistet toppspillere de siste årene, Jason Morrison, Marcus Pedersen, Jo Inge Berget, bare for å nevne noen, sier han.

- At vi klarer å holde oss der oppe likevel, viser bare hvilken kultur vi har klart å bygge opp i Godset. Gå gjennom startelleveren og se hvor de kommer fra, det er jo steder som Holmlia (Diomande) og så videre. Vi har kjøpt to spillere på tre år, brukt tre millioner kroner. Jeg er stolt over det vi gjør, sier han.

Ødelegger for seg selv
For Lillestrøm ble det en ny tung eliteseriekveld. Nå har de gått 17 kamper uten å vinne i Tippeligaen, og denne gangen var heller ikke spillet noe særlig å skryte av.

- Vi burde ledet til pause i stedet for å ligge under 0-1, etter de fem-seks store sjansene vi skapte. Men vi fortsetter å ødelegge for oss selv med å ikke sette sjansene, sier LSK-trener Magnus Haglund.

Dersom Stabæk vinner i kveld er LSK sist i Tippeligaen.

- Vi ligger sist, og vi må ta det derifra. Vi har fått en dårlig start. Det er ingen som vil ligge der, selvfølgelig, men heldigvis er det ikke sluttabellen. Vi må jobbe hardt de neste seks månedene. Og først og fremst må vi smelle til på de der sjansene, sier svensken.