Slik har Hopen fått venstrefoten som driver keeperne til vanvidd

Avgjørende i tre av fem kamper så langt. Se situasjonene her.

Vålerenga - Sogndal 0-2

(Dagbladet): Sogndals kanskje viktigste angrepsvåpen er venstrebeinet til Ørjan Hopen.

Mot Vålerenga i går viste han den fram igjen, da han banket ballen inn i boksen med en slik kraft at midtstopper Gustav Valsvik såvidt trengte å touche den med pannebrasken til 1-0 for gjestene.

Det var ikke den eneste gangen VIF-keeper Lars Hirschfeld ble testet: To, tre ganger i 2. omgang hadde kanadieren store problemer med å håndtere servene fra venstreslegga til Hopen.

- Hvor mye trener du på disse dødballene?

- Jeg trener masse på det. Det blir fort 20 minutter etter hver trening. Så lenge jeg ikke sliter med noe, liker jeg å stå igjen og terpe, sier Hopen til Dagbladet.

Ser opp til Juninho
Det er ikke bare frispark i skuddposisjon han trener på, men også fra innleggsposisjon og cornere. Så langt i Tippeligaen har Hopens frispark resultert i scoring i tre av fem kamper - med andre ord i hver kamp der Sogndal har scoret.

VIKTIG ANGREPSVÅPEN: Ørjan Hopen jubler etter Sogndal-scoring mot Vålerenga i går.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIKTIG ANGREPSVÅPEN: Ørjan Hopen jubler etter Sogndal-scoring mot Vålerenga i går. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

• I serieåpningen mot Odd Grenland satte han inn 2-0-målet på frispark.

• Mot Haugesund i forrige serierunde scoret Malick Mane på returen etter et godt Hopen-frispark.

• Mot Vålerenga i går svingte han inn frisparket som Valsvik headet i mål.

I fjor scoret Hopen også direkte fra corner, i 1-0-seieren over Brann. Akkurat hva som er hemmeligheten bak de knallharde flakkeballene sliter han med å forklare.

- Jeg har bare laget meg en teknikk som funker for meg. Jeg tenker ikke så mye over det, det ligger bare inne.

- Har du noe frisparkforbilde?

- Ikke noen spesielle, men Juninho hadde veldig fin teknikk. Cristiano Ronaldo er også fantastisk, selv om det blir noe av det samme. Men det er ikke den teknikken jeg bruker oftest, jeg har litt mer skru i ballen.

Lærer av Gamst
Sogndal-keeper Kenneth Udjus sier det er et mareritt å forsvare seg mot Hopens dødballer, og Lars Hirschfeld er neppe uenig i det etter gårsdagen.

- Jeg traff jo bra i dag, akkurat som jeg gjorde her i fjor (Hopen scoret på frispark i 1-1-kampen). Det er det som er forsen min, og da må jeg bare bruke den. Hvis jeg treffer er det vanskelig å forsvare seg mot, sier han til Dagbladet.

Han synes det er smigrende å bli sammenlignet med en av Norges få andre dødballspesialister, Morten Gamst Pedersen.

- Det er artig å høre, han er fantastisk bra på det. Jeg har lært litt av teknikken hans. En som heter Inge Takøy var keepertrener i Tromsø og trente dødballer på Gamsten. Jeg har hatt ham litt på landslaget, og når vi har trent sammen har han fortalt meg litt hvordan Gamst gjør det, sier Hopen.