Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik har hoppstilen utviklet seg

Telemarkstilen, Kongsberg-knekken, rytmiske armslag, finnestilen, armene framover, sideflyt, v-stilen, Kamikaze-stilen og nå dykkstilen. Det er nordmenn bak nesten alt sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 116 år siden lanserte telemarkingen Sveinung Svalastoga den første hoppstilen. Idet han hoppet ut i løse lufta som den verste himmelstormer trakk han opp beina tre ganger og utstøtte indianerhyl.

Den nye stilen, forsket fram ved CFD norway as i Trondheim, er den femte hoppstilen som er lansert av nordmenn. Den kunne fort vært den sjuende.

I OL 1952 hoppet Arnfinn Bergmann tilnærmet finnestil. Den eneste mangelen, var at han ikke hadde henda på baklomma. Finnene utviklet stilen videre, og slo knockout på alle med finnestilen.

Kamikaze-stilen, lansert av japanerne i 1994/95, kunne også fort vært norsk. Torgeir Brandtzæg, friskusen fra Ogndal, sleiket skituppene allerede på 1960-tallet.

- I 1961 sprikte jeg også med skiene. Det fikk jeg voldsom kjeft for, både av trenere og ledere. Dessuten fikk jeg bare 15 i stil av dommerne. Dermed ga jeg meg med sprikingen, sier Brandtzæg til Dagbladet.

Hele Norges coronakart