Slik har hoppstilen utviklet seg

Telemarkstilen, Kongsberg-knekken, rytmiske armslag, finnestilen, armene framover, sideflyt, v-stilen, Kamikaze-stilen og nå dykkstilen. Det er nordmenn bak nesten alt sammen.

For 116 år siden lanserte telemarkingen Sveinung Svalastoga den første hoppstilen. Idet han hoppet ut i løse lufta som den verste himmelstormer trakk han opp beina tre ganger og utstøtte indianerhyl.

Den nye stilen, forsket fram ved CFD norway as i Trondheim, er den femte hoppstilen som er lansert av nordmenn. Den kunne fort vært den sjuende.

I OL 1952 hoppet Arnfinn Bergmann tilnærmet finnestil. Den eneste mangelen, var at han ikke hadde henda på baklomma. Finnene utviklet stilen videre, og slo knockout på alle med finnestilen.

Kamikaze-stilen, lansert av japanerne i 1994/95, kunne også fort vært norsk. Torgeir Brandtzæg, friskusen fra Ogndal, sleiket skituppene allerede på 1960-tallet.

- I 1961 sprikte jeg også med skiene. Det fikk jeg voldsom kjeft for, både av trenere og ledere. Dessuten fikk jeg bare 15 i stil av dommerne. Dermed ga jeg meg med sprikingen, sier Brandtzæg til Dagbladet.