Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik har Ronaldo allerede endret Juventus

Cristiano Ronaldo returnerer til Old Trafford i Champions League, men denne gangen spiller han i sort og hvitt for Juventus. Tre måneder inn i sitt nye liv har han allerede endret klubben.

TILBAKE PÅ OLD TRAFFORD: Cristiano Ronaldo møter gamleklubben Manchester United. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix
TILBAKE PÅ OLD TRAFFORD: Cristiano Ronaldo møter gamleklubben Manchester United. Foto: Reuters/Jason Cairnduff/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Manchester United - Juventus 21.00

Denne sesongen forsøker ikke Juventus å skjule hva målet er. I tidligere sesonger har Juventus forsøkt å tone ned Champions League, til tross for at klubben har herjet i hjemlig liga. I stedet har spillere og ledere insistert på at målet har vært en beskjeden kvartfinale i turneringen.

Når du knuser klubbens overgangsrekord og en nøye konstruert lønningsstruktur for å signere Cristiano Ronaldo, kan du ikke lenger være beskjeden.

- Etter å ha vunnet sju Scudetti og fire Coppa Italia, er det på tide å vinne i Europa etter å ha vært nære tidligere, sa Juventus-manager Max Allegri tidligere denne uka.

- Ønsket om å vinne Champions League er alltid der.

Italieneren vet nøyaktig hva som, kreves etter at Juventus har kommet til finalen to ganger i løpet av fire sesonger med ham ved roret, men managerens ord ble utvilsomt løftet av det han har sett i sesongstarten.

Pangstart

Juventus satte en ny klubbrekord ved å vinne ti strake kamper i alle turneringer starten av sesongen for første gang noensinne, en start som står i sterk kontrast til tidligere sesonger under Allegri.

Den gamle dame har normalt vært trege ut fra startblokkene tidligere og mannskapet til Allegri har som regel vært på topp i mars-april. Så Ronaldos ankomst har tydelig vært med på å gi Juventus en ukarakteristisk sesongstart.

Et desperat ønske om å score mål har vært Ronaldos varemerke. Han scoret 451 mål på 438 kamper for den spanske giganten Real Madrid. Han har foreløpig ikke scoret like hyppig i Juventus (han står med fem mål på ti kamper), men det er noen interessante paralleller å trekke til tiden på Santiago Bernabéu.

I likhet med forrige sesong brukte Ronaldo fire kamper og 28 avslutninger før han noterte seg for sesongens første nettkjenning, og Bianconeri håper han til slutt vil oppnå like mange scoringer som forrige sesong, da han nettet 44 ganger på 44 kamper totalt.

Forrige helg scoret han sesongens femte mål da Juventus spilte 1-1 mot Genoa, hans 400. mål i en av Europas topp 5-ligaer - noe som gjør ham til den eneste som har oppnådd den milepælen.

Men det Ronaldo har bidratt med foran mål er kanskje det minst imponerende portugiseren har gjort siden han kom til Torino. Klubben har dratt nytte av kjendisstatusen til Ronaldo, som har økt draktsalget, skaffet millioner av ekstra følgere i sosiale medier og økt klubbens aksjeverdi etter at storsigneringen ble annonsert i juli.

Katalysatoren CR7

Likevel vil ikke en forsiktig og erfaren manager som Allegri plutselig uttale at mannskapet hans kan vinne Champions League, bare fordi de har fått flere følgere på Instagram.

I stedet analyserer han det som har blitt levert på banen så langt og ser at Ronaldo har vært en katalysator for lagkameratene rundt ham, ved å presse dem til å prøve hardere, være bedre og alltid gi 100 prosent.

Noen spillere, som Giorgio Chiellini og Mario Mandzukic, trengte ikke en portugisisk superstjerne for å overtale dem til å gi alt. Men nå spiller de ved siden av en av de beste spillerne i verden, og effekten 33-åringen har på de andre medlemmene av troppen er tydelig.

Paulo Dybala sleit i starten med å tre ut av Ronaldos skygge, samtidig som Allegri forsøkte flere formasjoner før han til slutt brukte ham i hullet bak Ronaldo og Mandzukic. Der kan argentineren gjøre mye mer skade for motstanderen enn han gjorde på vingen i 4-3-3, som Juventus brukte de første ukene denne sesongen.

Et hattrick i Champions League-oppgjøret mot Young Boys viste hva 24-åringen er kapabel til, spesielt siden Ronaldo var ute med suspensjon og Juventus var desperate etter tre poeng.

Stor endring

Endringen hos Federico Bernardeschi har vært enda tydeligere. Det ble stilt spørsmål ved 24-åringens modenhet og stabilitet allerede før han kom til Juventus sommeren 2017, og man ble ikke mindre i tvil etter hans første sesong i klubben.

Men sett fra utsida har Bernardeschi vært fantastisk denne sesongen, etter å ha ankommet oppkjøringen i veldig god form og samtidig lot hårlokkene falle. I mange tilfeller (som med Paul Pogba) er det å trekke paralleller mellom en spillers hår og det han leverer på banen tynt og billig, men med Bernardeschi er det vanskelig å unngå følelsen av at hans nye ytre viser en mer dedikert spiller.

Der han tidligere stoppet opp og klaget dersom han bommet på en pasning, løper han nå tilbake for å vinne tilbake ballen med det samme. Det er liten tvil om hva som har utløst denne forandringen.

- Vi kjenner alle til spilleren Ronaldo og personlig har jeg alltid ment at han er den beste i verden, sa Bernardeschi til Tuttosport tidligere denne måneden.

- Det jeg har funnet ut er at han er en fantastisk person, en ydmyk fyr med en ekstraordinær personlighet som smitter over på alle. Det er smittsomt. Det er derfor jeg alltid har foretrukket ham framfor Messi.

- Juventus var allerede en ekstraordinær klubb når det gjelder vinnermentalitet, og hadde ikke noe å lære, men ankomsten til Cristiano tilførte noe mer, uttalte han videre.

- Å ha Ronaldo i nærheten er et eksempel for ungguttene, selv i en storklubb som Juventus. Du må være intelligent, du trener med de beste spillerne i verden, og hvis du er heldig nok til å gjøre det må du forsøke å fange opp en del ting. Det er som å ri på en bølge - han har hjulpet meg og fortsetter å gjøre det fordi han er et eksempel til etterfølgelse.

Noe endret seg

Bortsett fra å få det beste ut av Juventus' angrepsspillere, har den holdningen vært en åpenbaring for et lag som gjerne lå lavt og forsvarte en 1-0 eller 2-0-ledelse. Nå kjører de på og fansen har fått med seg at Juventus har en mye mer proaktiv tilnærming i kamper.

- Noe endret seg, sier Andrea, en supporter som har sesongkort på Juventus Stadium.

- Med Ronaldo på banen stopper de ikke å spille slik de gjorde tidligere - sulten hans har løftet alle til å forsette å forsøke, til og med Allegri har sluttet å være forsiktig og det føles som de aktivt forsøker å vinne i stedet for å unngå å tape, sier han.

En kamp mot Napoli tidligere denne måneden understreker dette - den største rivalen som forrige sesong vant 1-0 i samme kamp. Napoli tok ledelsen gjennom Dries Mertens, men denne gangen spilte Cristiano Ronaldo i sort og hvitt, og han var ikke i humør til å la dem slippe unna med en ny seier. 33-åringen snudde kampen.

Først lurte han backen Elseid Hysaj, før han serverte spissmakker Mandzukiz en scoring - en pasning som var så perfekt at den italienske skribenten Guido Vaciago i kamprapporten tullet med at: «Unesco hadde satt det på verdensarvlisten».

Ronaldo serverte deretter Manduzukic på nytt etter at avslutningen hans først gikk i stolpen, før han stanget ballen inn til Leonardo Bonucci som fastsatte sluttresultatet til 3-1.

Lørdagens 1-1-kamp mot Genoa betyr at Juventus er ti poeng foran Serie A-rivalene etter ni kamper, og står også med seks poeng etter to Champions League-kamper.

Nå venter en retur til Old Trafford for Ronaldo. Hvis den tidligere Manchester United-spilleren kan hjelpe sitt nye lag til seier over gamleklubben, vil det gi et klart signal om at hans nye og forbedrede versjon av Juventus er i stand til å kjempe om trofeet klubben ikke har vunnet siden 1996.

Denne gangen vil de ikke legge skjul på ambisjonen om å gjøre det. Nå som Ronaldo er en del av klubben, forsøker ikke Den gamle dame å gjemme seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!