Håndball-EM i Sverige:

Slik har Thorir fått hemmelig informasjon før Kroatia-kampen

Halvkroatiske Marta Tomac og Amanda Kurtovic kan bli norske våpen i EM-kampen. Tomac har tidligere spilt for nettopp Kroatia og har bidratt med en video med informasjon.

NORSKE VÅPEN: Marta Tomac og Amanda Kurtovic, begge med kroatiske fedre, blir viktige i EM-kampen mot Kroatia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NORSKE VÅPEN: Marta Tomac og Amanda Kurtovic, begge med kroatiske fedre, blir viktige i EM-kampen mot Kroatia. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

HELSINGBORG (Dagbladet): Norge møter Kroatia i håndball-EM i kveld og landslagssjef Thorir Hergeirsson har fått hjelp av håndballjentenes to «kroater»: Marta Tomac (26) og Amanda Kurtovic (25).

- Vi må spille på våre styrker, sier Hergeirsson til Dagbladet.

- Får du noe hjelp av Kurtovic og Tomac?

- Ja, absolutt. Det er Marta (Tomac) som kjenner laget best og som tross alt har spilt på Kroatia. Hun kan språket, snakker med jentene og kjenner en del av Kroatia-spillerne. Jeg har fått litt «inside information» - men spillet til kroatene har vi jo sett og får sett mer av seinere. Vi skal analysere dem seinere. I håndballen i dag er det få hemmeligheter, sier Hergeirsson, og klør seg på haken inne på spillerhotellet i den svenske byen.

- Hva slags detaljer får du fra spillerne dine?

- Det kan være små detaljer vi fanger opp, men vi er heller ikke desperate etter informasjon. Vi kan få informasjon om spillere, lag og andre ting som er nyttig. Det deles på tvers av klubblag og landslag. Spillere som kjenner hverandre godt er alltid en fordel, men det er så mye teknologi og informasjon som allerede er der ute. Det viktigste får vi ved å se spillerne på video, sier Hergeirsson.

Og nettopp videohjelp har landslagssjefen fått.

FÅR HJELP: Landslagstrener Thorir Hergeirsson.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR HJELP: Landslagstrener Thorir Hergeirsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ga Thorir video

Både Tomac og Kurtovic har kroatiske håndballfedre som er topptrenere i dag:

Zeljko Tomac er assistenttrener for herrelandslaget. Marinko Kurtovic er trener for eliteserielaget ØIF Arendal.

Marta Tomac har spilte på det kroatiske landslaget så seint som i 2009, men fikk norsk pass i fjor - rett før håndball-VM i Danmark. Får møtet med sine gamle lagvenninner røper hun:

- Jo, jeg har bidratt med en video av Kroatia-spillerne til Thorir. Jeg har gitt en del «inside» og det kommer nok mer inn mot kampen, sier Tomac til Dagbladet med et smil.

Tomac står med 26 landskamper for Norge etter at hun ble norsk statsborger i fjor. 26-åringen er født i Trondheim.

- Det er veldig mye snakk om Kroatia-forholdet før kamp, så det blir jo litt spesielt. Men når jeg kommer på banen er det en vanlig kamp. Det blir litt rart å spille mot gamle lagvenninner. En fordel for meg inn mot kampen er at jeg snakker flytende kroatisk og kanskje kan fange opp litt ting, sier Tomac.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Ferieland

Amanda Kurtovic har også kroatisk far, men har ikke i nærheten av et like sterkt forhold til landet.

- Det er ikke noe annerledes enn å møte for eksempel Romania. For meg handler det om å fokusere på mitt eget spill og det er ikke noe spesielt, sier Kurtovic til Dagbladet.

- Du har ikke et spesielt forhold til Kroatia?

- Nei, egentlig ikke. Jeg har litt familie der og det er et feriested. Rent håndballmessig er det ikke en spesiell kamp, sier Kurtovic.

- Snakker du kroatisk?

- Nei. Men jeg kan noen banneord, sier høyrekanten med et glis.

EM-kampen Norge - Kroatia starter kl. 20.45 i kveld. Kampen sendes på TV 3.

Norge vant åpningskampen mot Romania med 23-21.