KOM SENT: Kamerun kom sent av gårde til fotball-VM fordi spillerne ikke var fornøyd med bonusutbetalingene. Men de er ikke det første laget til å krangle på bonuser. Foto:AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / NTB Scanpix
KOM SENT: Kamerun kom sent av gårde til fotball-VM fordi spillerne ikke var fornøyd med bonusutbetalingene. Men de er ikke det første laget til å krangle på bonuser. Foto:AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / NTB ScanpixVis mer

Slik har VM-bonuser vært til besvær gjennom historien

Kamerun er ikke det enest laget som har vært kranglete.

Kamerun kom sent av gårde til fotball-VM fordi spillerne ikke var fornøyd med bonusutbetalingene.

Det er ikke første gang VM-bonuser skapte problemer. I 2006 var det Togo-spillerne som protesterte mot det de ikke mente var saftige nok pengeutbetalinger for «besværet» med å ha sommerjobb i et fotball-VM.

Kamerun kranglet med sitt eget fotballforbund også for fire år siden.

Denne gangen fikk Kamerun forsinket avreise da spillerne nektet å godta rundt 625.000 kroner i bonus per spiller. Det ble til slutt akseptert mot at man også fikk 6 prosent av fotballforbundets inntekter under verdensmesterskapet.

Fikk TV Regjerende verdensmester Spania har saftig VM-utbetaling å se fram til dersom de forsvarer tittelen i Brasil. Nærmere 6 millioner får hver spiller dersom VM-gullet blir med hjem.

Ting har forandret seg. I 1954 fikk de vesttyske verdensmesterne drøyt 10.000 kroner hver.

I tillegg fikk de hvert sitt fjernsyn. 20 år senere fikk kaptein Franz Beckenbauer og de andre tyske mesterne rundt 250.000 kroner i bonus pluss bil.

Da Beckenbauer ledet Vest-Tyskland til VM-gull i 1990, hadde bonusen steget til drøye halvmillionen.

Sør-Korea hadde en annen variant da landet tok seg til semifinale på hjemmebane i 2002. Spillerne slapp nemlig militærtjeneste.

(NTB)