JOHAUG TATT FOR DOPING

Slik hevder Johaug å ha fått i seg det forbudte stoffet

Sier at hun brukte krem etter å ha fått forsikring fra landslagslegen om at den var trygg.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det var i formiddag bomba smalt. Therese Johaug, verdens beste kvinnelige skiløper, er tatt for doping.

28-åringen stilte gråtkvalt opp på en pressekonferanse på Ullevaal stadion for å forklare hvordan det umulige kunne skje. Der la Johaug all skyld på landslagslege Fredrik Bendiksen.

Det var nemlig han som skal ha kjøpt hudkremen Trofodermin til Johaug fordi hun slet med en solforbrent leppe under høydesamlingen i italienske Livigno i august.

KREM: Det er gjennom kremen Trofodermin Johaug skal ha fått i seg det ulovlige stoffet clostebol. Foto: Efarma.it
KREM: Det er gjennom kremen Trofodermin Johaug skal ha fått i seg det ulovlige stoffet clostebol. Foto: Efarma.it Vis mer

Bendiksen, som trakk seg som landslagslege i ettermiddag, sier at han ikke fikk med seg at Trofodermin inneholder det forbudte stoffet clostebol.

Clostebol er karakterisert som et S1-substans, som er ulovlig. Det blir samtidig omtalt som et svakt anabolt steroid.

Slik er tidslinja

Slik forklarer Johaug og Bendiksen hvordan verdens beste skiløper kunne teste positivt for et stoff på WADAs liste over forbudte stoffer:

FAKTA

  • Clostebol er et syntetisk anabolst steroid. Det naturlige delen av stoffet finnes også i hormonet testosteron.
  • Det er et svakt anabolsk stoff som ofte ble brukt av østtyskerne under deres olympiske storhetstid.
  • Stoffet står på WADA-listen over forbudte stoffer.
  • Therese Johaug testet positivt for stoffet utenfor konkurranse 16. september etter ha brukt en krem mot solbrente lepper.

(NTB)

1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom Livigno like før midnatt der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling.

2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles.

3. september: Bendiksen dro på apoteket «Parafarmacia Faifer Dott.ssa Monica» i Livigno, der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av legen.

16. september: Johaug ble dopingtestet av kontrollører fra Antidoping Norge hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen.

4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

I dag: Johaug og Norsk skiforbund offentliggjorde den positive dopingprøven og avholdt pressekonferanse på Ullevaal. Saken ligger nå hos Antidoping Norge.

Ikke sterk virkning

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, har følgende beskrivelse av clostebol.

LEI SEG: Therese Johaug var svært preget under pressekoneransen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
LEI SEG: Therese Johaug var svært preget under pressekoneransen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det er en kjemisk variant av testosteron. Det er et anabolt steroid. Denne steroiden har ikke noe veldig sterk virkning, sier Madsen til Dagbladet.

Han sier at clostebol ikke er et godkjent legemiddel i Norge, og at det heller ikke vil være lovlig å bruke i kosmetikk - slik som det har skjedd i Johaugs tilfelle.

- Det kan sikkert være mulig å få tak i her i landet ved spesielle behov, men jeg har aldri hørt at det har blitt brukt i medisinsk sammenheng.

Etter det Legemiddelverket kjenner til, er produktet i salg i Italia og Brasil. Det stemmer også overens med databasen til Drugs.com.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer