HAR BISTÅTT FBI: Den skotske journalisten Andrew Jennings har bidratt i etteforskningen av FIFA. Foto: Scanpix
HAR BISTÅTT FBI: Den skotske journalisten Andrew Jennings har bidratt i etteforskningen av FIFA. Foto: ScanpixVis mer

Slik hjalp han FBI med å avsløre FIFA-toppene

- FIFA kollapser. Dette er slutten for Blatter.

(Dagbladet): Den anerkjente skotske journalisten Andrew Jennings har i en årrekke undersøkt og avdekket krtikkverdige forhold i FIFA. I 2006 ga Jennings blant annet ut boka «FOUL! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote-Rigging and Ticket-Scandals».

Nå forteller Jennings til Dagbladet at han har vært med og hjulpet amerikanske myndigheter i etterforskingen som førte til arrestasjonen av sju FIFA-topper i morgentimene og siktelse mot ytterligere åtte.

- Jeg har hatt flere møter med FBI i London. Jeg ga dem dokumentene jeg satt på for tre år siden, men etterforskingen har pågått i over seks år. FBI har avslørt disse personene fordi overføringer har blitt gjort i amerikanske dollar, forteller Jennings til Dagbladet.

- FIFA kollapser Jennings har laget flere dokumentarer, skrevet bøker og artikler om det han mener er en organisasjon gjennomsyret av korrupsjon. I 2011 mottok 72-åringen pris for sin langvarige jobb med å avdekke økonomisk kriminalitet innen idretten. 

- Jeg har ventet lenge på denne dagen. Det har tatt meg tolv år å komme hit. Nå ler jeg, for dette er en gledens dag.

- Hvordan har du hjulpet FBI?

- Jeg har gitt dem beviser på bestikkelser som FIFA-ledere har tatt imot. Jeg ga FBI navn på personer og fortalte hvilke mistanker jeg hadde mot dem, sier Jennings.

Den undersøkende journalisten, som flyttet fra Skottland til England som barn, mener resultatet av de to pågående etterforskningene vil bety store endringer i FIFA.

- Dette er fantastiske nyheter. FIFA kollapser. Dette er også slutten for Blatter, sier Jennings.

- Blatter tok pengene kontant Totalt er 14 personer med tilknytning til FIFA siktet for korrupsjon av det amerikanske justisdepartementet, som fikk hjelp av sveitsisk politi til å arrestere sju av dem i Zurich i dag - inkludert visepresident Jeffrey Webb.

I tillegg etterforsker justisdepartementet i Sveits FIFAs tildeling av VM til Russland for 2018 og Qatar for 2022.

Sittende FIFA-president Blatter er ikke blant de arresterte. Jennings mener likevel at Blatters 17 år lange periode som verdens mektigste idrettsleder går mot slutten.

- Blatters talsmann sier han ikke er involvert, men jeg kan forklare det slik: Om halve den norske regjeringen blir arrestert for korrupsjon, tror du statsministeren vil overleve?

- Han må gå. Blatter har holdt på helt siden han blokkerte etterforskninger og beskyttet Joao Havelange mot korrupsjonsanklager på 1990-tallet, mener Jennings.

Presidentvalg fredag 630 FIFA-delegater fra hele verden er i ferd med å samles i Zurich for årets kongress. Øverst på agendaen står fredagens presidentvalg mellom Blatter og Prins Ali bin al-Hussein.

Selv om dagens nyheter ryster organisasjonen, tror Jennings at Blatter blir gjenvalgt.

- Han vil bli valgt på fredag. Det blir likevel noen interessante dager. Vi trenger en revolusjon i internasjonal fotball. Derfor er dette det beste som kunne skjedd, sier Jennings.