Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik husker Gerd-Liv Valla treningene med idolet Grete Waitz

Valla og Gro Harlem Brundtland hentet inn Waitz som treningspartner.

 JOGGET MED GRO OG GERD-LIV: Gro Harlem Brundtland og Gerd-Liv Valla dro på løpeturer i 1992, og inviterte like gjerne Grete Waitz.
Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix
JOGGET MED GRO OG GERD-LIV: Gro Harlem Brundtland og Gerd-Liv Valla dro på løpeturer i 1992, og inviterte like gjerne Grete Waitz. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Gerd-Liv Valla, Kristin Halvorsen og Kåre Willoch fremhever Grete Waitz sin bemerkelsesveldige evne til å få både store og små fra alle samfunnslag til å trimme.

- Jeg trimmet selv med Grete Waitz og Gro Harlem Brundtland ved i hvert fall tre anledninger, sier Valla til Dagbladet.

- Alle former og fasonger Langdistansedronningen Grete Waitz, som døde i dag, tirsdag, har lagt igjen en arv. Valla sier at man ikke må undervurdere betydningen av Waitz-løpet som startet i 1984.

- Folk begynte jo å jogge, enten om de var idrettstalenter eller ikke, kort sagt personer i alle former og fasonger, sier Valla til Dagbladet.

Valla forteller at hun ble imponert over unge Waitz allerede seint på 60-tallet da hun så et av de første stevnene Waitz deltok i.

- Den gang var hun ingen stjerne, men hun løp fort, sier Valla om jenta som da het Grete Andersen.

Gerd-Liv, Grete og Gro Grete Andersen giftet seg seinere med sin trener, Jack Waitz. Skjebnen ville ha det til at Grete Waitz og Valla endte opp med å trimme sammen ved i hvert fall tre anledninger.

HYLLER GRETE WAITZ:  Gerd- Liv Valla var trimkompis med både Gro og Grete på 90-tallet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
HYLLER GRETE WAITZ: Gerd- Liv Valla var trimkompis med både Gro og Grete på 90-tallet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Jeg husker spesielt høsten 1992 da vi en mørk høstkveld løp over Voldsløkka i Oslo, sammen med Gro Harlem Brundtland. Det var jo litt spesielt. Grete husker som en flott idrettsjente, veldig hyggelig. Hun var en storhet, likevel var hun så alminnelig. Det var ikke noe fjas med henne, sier Valla.

- Hva snakket Gerd-Liv, Grete og Gro om da?

- Nei, det husker jeg ikke, sier Valla lattermildt. - Det var jo faktisk treningen som var i fokus da, understreker hun.

Gerd-Liv sier at hun ikke husker hvordan de alle tre møttes, men hvis hun kommer på det, kommer det i boken hun er i ferd med å skrive, og skal være godt i gang med.

- Fikk på oss joggesko Kunnskapsminister Kristin Halvorsen tok i dag imot nyheten om Waitz bortgang med sorg. Hun understreker også betydningen Waitz hadde for sin generasjon.

- Waitz var en fantastisk idrettsutøver, som profilerte Norge internasjonalt i mange år. I tillegg har hun fått joggesko på mange kvinner i Norge, og i en rekke andre land. På den måten har hun også bidratt til folkehelsa, sier Halvorsen.

- Idrett ble kultur Kåre Willoch var statsminister på 80-tallet, da Waitz herjet som verst med konkurrentene. Han er enig med Halvorsen, og kaller samtidig Waitz for en «fremragende forkjemper for idretten».

- PROFILERTE NORGE: Kristin Halvorsen om Grete Waitz Foto:  Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- PROFILERTE NORGE: Kristin Halvorsen om Grete Waitz Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Selv om vi visste at hun slet med sykdommen, er det tidlig å dø når man er 57. Men hun klarte å bidra sterkt til at idretten ble en del av vår kultur, sier Willoch til Dagbladet.

Her kan sende inn en siste hilsen til Waitz.

-HUN GJORDE IDRETT TIL KULTUR sier Kåre Willoch 

FOTO: AGNETE BRUN/Dagbladet
-HUN GJORDE IDRETT TIL KULTUR sier Kåre Willoch FOTO: AGNETE BRUN/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media