Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Juks i svømme-VM

Slik jukser hun i VM-bassenget: - Nesten umulig å se

Bare innføring av videodømming eller en regelendring kan få bukt med problemet, tror ekspert.

ANKLAGES FOR JUKS: 20-årige Ruta Meilutyte anklages for juks i VM-bassenget. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video publisert av skotske Ythan Swimming Club skaper reaksjoner på sosiale medier. Den viser nemlig at den litauiske svømmeren Ruta Meilutyte jukset i VM-bassenget.

  • Se videoen øverst i saken.

Saken er omtalt i flere medier, blant annet Aftenposten.

Ifølge reglementet har svømmerne bare lov til å sparke én gang i vannet etter start eller vending. Bildene tatt under vann viser at Meilutyte gjør det tre ganger.

Videoen er fra finalen på 100 meter bryst i mesterskapet, der 20-åringen ble nummer fire. Meilutyte slo for øvrig gjennom allerede som 15-åring da hun tok OL-gull i London.

Reglene

Tidligere svømmer, nå TV-ekspert Sharron Davies, kommenterer følgende:

- Godt sett. Her er reglene uklare.

TV 2s svømmeekspert, Sander Smørdal, sier til Dagbladet at debatten ofte kommer opp i mesterskap. Han tror ikke at de to-tre ekstra sparkene gir store fordeler.

- Det vil nok variere. Hun har ikke hatt det beste mesterskapet, men det ville nok gitt en større effekt på kortbane der man kan gjøre det i vendingene. De tjener nok bittelitt på det, men det kommer an på teknikken. Men har man det perfekte start-stupet, tror jeg man taper mer på det enn man tjener, for kroppen får feil posisjon, forklarer TV 2-eksperten.

Undervannsdømming?

Smørdal, som selv har 6 NM-gull fra tiden som aktiv svømmer, sier det er vanskelig å plukke opp.

- Det skjer akkurat idet det spruter og utøveren lander i vannet. For dommerne på land er det tilnærmet umulig å se. Noen har blitt disket for slike beinspark, men da lenger ute i bassenget, sier Smørdal.

Løsningen kan være å innføre undervannsdømming.

- Utfordringa er at man må ha noen som ser spesifikt på hver bane, og helst litt fort. Et annet alternativ er å åpne opp for at man kan ta flere spark, inntil så og så langt. Både i butterfly, crawl og ryggsvømming er det lov i 15 meter, sier Smørdal.

Her får han støtte av den tidligere svømmeren Adrian Moorhouse:

- Det burde være lov i alle fire stilarter. Men det er riktig, reglene sier at hun ikke kan gjøre det, skriver han på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!