Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik kan Carlsen og Anand havne i tidsdrama

- Det blir 120 nervepirrende minutter.

GOD PÅ TID: Magnus Carlsen havner sjelden i tidstrøbbel i sine partier og både nordmannen og Anand har 120 minutter på de første 40 trekkene i VM.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
GOD PÅ TID: Magnus Carlsen havner sjelden i tidstrøbbel i sine partier og både nordmannen og Anand har 120 minutter på de første 40 trekkene i VM. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I morgen starter sjakk-VM for alvor med første parti mellom Magnus Carlsen (22) og regjerende verdensmester Vishy Anand (43).

VM avgjøres med best av 12 partier og slik spilles hvert parti:

Spillerne kan benytte 120 minutter på de første 40 trekkene, 60 minutter på de neste 20 trekkene og deretter 15 minutter på resten av partiet med et tillegg på 30 sekunder per trekk fra trekk 61, ifølge arrangørens reglement.

Gode på tid Hvis Carlsen eller Anand ikke overholder dette, vinner motstanderen partiet.

- Tida er alltid en viktig faktor i sjakk. Det finnes mange på toppnivå som sliter med å beregne tid. Det er helt avgjørende å kalkulere og være oppmerksom på uret, sier sjakkspilleren Geir Sune Tallaksen Østmoe til Dagbladet.

Tallaksen Østmoe er i dag rangert som 11. beste i Norge. Det er svært sjelden spillere taper partier på tid, men det øker presset på spillerne spesielt når de nærmer seg 40 trekk og helt på slutten av partiene.

- Både Carlsen og Anand er kjent for å være gode til å beregne tid og havner sjelden i trøbben, sier Tallaksen Østmoe.

- Det er første når de nærmer seg 40 trekk tiden blir stressende. I VM tror jeg ikke dette blir et stort poeng, begge er så rutinerte og gode. Jeg tror på en relativt rolig åpning av både Carlsen og Anand, sier han.

Eksperter som Dagbladet har snakket med anslår at VM-partiene til Carlsen kan vare oppmot seks timer av gangen.

- Men de første minuttene kan absolutt bli avgjørende. Det blir 120 nervepirrende minutter, sier Tallaksen Østmoe.

Carlsen i hvitt Carlsen har fordelen av å starte med hvite brikker under åpningspartiet i morgen. Det betyr at han tar det første trekket.

- Jeg tror ikke Carlsen vil presse for mye fra start. Han vil neppe ta stor risiko, og det vil være tungt å tape det første partiet med hvite brikker. Jeg holder Carlsen som en knapp favoritt, sier Tallaksen Østmoe.

Østmoe har selv møtte Carlsen sju ganger som spiller. Carlsen har vunnet tre, Tallaksen Østmoe har vunnet én. Tre dueller endte med remis.

- Det skal sies at det er lenge siden og Carlsen er en mye bedre spiller nå, forteller Tallaksen Østmo.

Magnus Carlsen møtte pressen i går og virket å være i godt humør.

- Hvis jeg klarer å spille på mitt høyeste nivå, kan jeg vinne, sa Carlsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media