OVERLEGEN: I en ren spurt, er det liten sjanse for at noen slår Mark Cavendish i OL på hjemmebane. De andre nasjonene må forsøke å riste av seg britenes spurtess i løpet av ni turer opp Box Hill. Foto: Christophe Ena, AP / NTB Scanpix
OVERLEGEN: I en ren spurt, er det liten sjanse for at noen slår Mark Cavendish i OL på hjemmebane. De andre nasjonene må forsøke å riste av seg britenes spurtess i løpet av ni turer opp Box Hill. Foto: Christophe Ena, AP / NTB ScanpixVis mer

Slik kan Cavendish bli slått i OL-løypa

De andre nasjonene må samarbeide mot briten.

(Dagbladet): På bildet jubler Mark Cavendish (27) for sin fjerde seier på rad opp Champs-Élysées. Team Sky-hurtigtoget vant «bare» tre etapper i årets Tour, men virker uslåelig fem dager før landeveisrittet OL.

Norges sportssjef Steffen Kjærgaard tror imidlertid briten kan knekkes på hjemmebane.

Tøff stigning - Champs-Élysées-etappen er ikke representativ for OL. Den er nærmest en parademarsj sammenliknet med det som møter gutta i England. OL-løypa likner mer på klassikere som Flandern rundt eller Amstel Gold Race, sier Kjærgaard til Dagbladet.

For til tross for at starten og avslutningen i OL-løypa i London sentrum er paddeflat, er det det som skjer utenfor storbyen som kan avgjøre rittet. Der skal nemlig rytterne kjøre den samme runden ni ganger. Nøkkelen er stigningen opp mot Box Hill, som kan koste mye krefter.

- Jeg har hele tiden sagt at jeg tror OL-rittet vil utvikle seg på en måte Cavendish ikke vil håndtere, men etter å ha sett hva han har gjort i årets Tour, er jeg litt mer usikker. Han ser veldig sterk ut for øyeblikket, sier Kjærgaard.

Han tror uansett det er fullt mulig å slå «Cav», men da må de andre nasjonene samarbeide for at løpet skal bli så hardt som mulig.

- Hvis Cavendish får en gratis reise, kan jo nesten gullmedaljen deles ut nå, men jeg tror nasjoner som Belgia, Nederland, Frankrike og Tyskland har planer om å gjøre OL-løpet knallhardt, sier Kjærgaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror ikke på brudd Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll, som er med til OL gjennom sin coachingrolle i Olympiatoppen, trekker de samme linjene som Kjærgaard.

- Hvis Cavendish er med til mål, så er han nesten umulig å slå i den formen han er i nå. I utgangspunktet må han hektes av før spurten, sier han.

Kvålsvoll tror det vil gå brudd allerede fra starten av, men at forsøkene vil kjøres inn nesten uansett hva som skjer.

- Det er ikke umulig at det kommer avgårde en liten gruppe i brudd, men problemet er at det fort vil kjøres inn på de fem paddeflate milene inn til London etter de ni rundene, sier han.

Færre ryttere TV2-ekspert Mads Kaggestad mener i likhet med Kjærgaard og Kvålsvoll at det er en fordel for Norges håp Edvald Boasson Hagen at OL-rittet blir hardt.

Den tidligere proffrytteren minner imidlertid om at de beste nasjonene bare har med fem ryttere i OL — mot ni i VM — og at det vil gjøre vanskelighetsgraden høyere.

- Britene må sette en marsjfart som Cavendish henger med på. Problemet er hvis han må jobbe på egenhånd underveis. Da er det ikke sikkert han har like mye å spurte med, sier han.

Edvald Boasson Hagen drar rett fra Paris for å slutte seg til den norske sykkeltroppen i Oudenaarde i Belgia i dag.