Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik kan den ekstreme bredden svekke Norges vinnersjanser i Tour de Ski

Landslagssjefen grubler på tøffe valg.

KAN VINNE: Sondre Turvoll Fossli er toer i sprint-cupen så langt i vinter. Han kan vinne løp i Tour de Ski, men gjør han det, kan han samtidig svekke Martin Johnsrud Sundbys sammenlagtsjanser i Tour'en. Foto: EPA / NTB Scanpix
KAN VINNE: Sondre Turvoll Fossli er toer i sprint-cupen så langt i vinter. Han kan vinne løp i Tour de Ski, men gjør han det, kan han samtidig svekke Martin Johnsrud Sundbys sammenlagtsjanser i Tour'en. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske sprintere kan gjøre Martin Johnsrud Sundbys vinnersjanser i Tour de Ski dårligere. Samtidig ødelegger sprinterne for sine egne verdenscup-sjanser om de ikke kjemper i Tour'en.

- Det er noen problemstillinger som skal gjennomgås før det endelige uttaket til Tour de Ski blir klart over helga, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Han innrømmer at han allerede har tenkt mye på hvordan det norske herrelaget skal se ut.

V-cupen viktigst Paradoksalt nok har Norge så mange gode skiløpere at de kan ødelegge for hverandre i kampen om å vinne Tour de Ski sammenlagt, og dermed også jafse til seg mange poeng i den totale verdenscupen.

For nettopp det å vinne verdenscupen sammenlagt er det overordnede målet for norsk herrelangrenn denne sesongen. Årsaken til det er klar.

- Det kan jo se ut som FIS vil gjøre noe med kvotene neste sesong. For Norges del kan regelendringer føre til at vi ikke får stille med så mange løpere som i år.

- Men det meste tyder på at ordningen med at vinneren av verdenscupen får friplass kommende sesong, vil fortsette. Derfor er den totale verdenscupen så viktig, sier Løfshus til Dagbladet.

Sprint-paradokset Hva har så det med Tour de Ski å gjøre?

Jo, i Tour'en deles det ut så mange poeng at Martin Johnsrud Sundby vil opparbeide seg et megaforsprang i v-cupen om han kommer først opp slalåmbaken i Val di Fiemme 10. januar, og dermed ligge meget godt an i kampen om å skaffe Norge en ekstra løper kommende sesong.

Men skal han komme først opp, må han gå gode renn i forkant, ha et best mulig utgangspunkt, sikre seg flest mulig bonussekunder i sprintene, eller i det minste komme seg til kvart- og semifinaler.

Paradokset er at norske sprintere kan hindre ham i å oppnå dét. For dem er det sprintcupen som gjelder i vinter, og skal de vinne den, gjelder det å ta poeng i de to innlagte sprintene i Tour'en.

Men skal de ta de poengene, må de slå Martin Johnsrud Sundby, og følgelig svekke Sundbys posisjon før «monsterbakken».

- Det ville jo være paradoksalt om en norsk sprinter gjorde at Martin Johnsrud Sundby eller Petter Northug ble slått ut i en sprintprolog og tapte masse i Tour-sammendraget, sier Løfshus.

- Samtidig ville det vært en hån mot gode skiløpere - som både kan vinne renn i Tour'en og skaffe seg viktige verdenscup-poeng - om vi ikke tar dem ut.

Frykter Pellegrini - Sprintcupen er selvsagt viktig. Og der ser Italias Federico Pellegrini og Stina Nilsson til å bli farlige utfordrere i sammendraget, sier Løfshus.

De to sprintene i Tour de Ski gir vinnerne 50 poeng hver, og det er åpenbart at en løper som Sondre Turvoll Fossli, som i dag er toer i sprint-sammendraget og puster ledende Pellegrini i nakken, gjerne vil kjempe for de poengene og henge med i sammendraget.

Det samme gjelder Eirik Brandsdal, som også har godt heng på italieneren i sprintcupen.

Men samtidig vil begge to da høyst sannsynlig slå Martin Johnsrud Sundby og dermed «ødelegge» for den store sammenlagt-favoritten.

- Vi har heldigvis noen dager til på oss før uttaket skal være klart kommende mandag. Men slik det ser ut nå, så tyder vel mye på at jeg, allroundtrener Trond Nystad og sprinttrener Arild Monsen neppe kommer til å bli helt enige denne gangen, sier Løfshus til Dagbladet.

• Norge har ti plasser på herresiden i Tour de Ski, og kommer ifølge Løfshus til å fylle opp kvoten.

HODEBRY: Landslagssjef Vidar Løfshus skal komponere det norske Tour de Ski-laget. Han har mange hensyn å ta. Foto: Thomas Rasmus Skaug
HODEBRY: Landslagssjef Vidar Løfshus skal komponere det norske Tour de Ski-laget. Han har mange hensyn å ta. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!