Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik kan fotballmafiaen knuse seg selv

«Hundekamp» og «vanvittig desperasjon» sier kritikerne.Slik er FIFA-pampenes intense kamp for å redde sine fotball-liv.

FULL OPPVASK: Tilliten til FIFA er minimal etter at voldsomme korrupsjonsavsløringer har rystet organisasjonen. Her det fasjonable hovedkvarteret i Zürich, med VM-statuetten til høyre. Foto: AP/Anja Niedringhaus/Scanpix
FULL OPPVASK: Tilliten til FIFA er minimal etter at voldsomme korrupsjonsavsløringer har rystet organisasjonen. Her det fasjonable hovedkvarteret i Zürich, med VM-statuetten til høyre. Foto: AP/Anja Niedringhaus/Scanpix Vis mer

(Dagbladet) Egeninteressene til fire menn er i ferd med å knekke fotballens mektigste organisasjon. FIFA-president Sepp Blatter og utfordrer Mohamed Bin Hammam fra Qatar skal begge avhøres av FIFAs etiske komité søndag, etter at de har beskyldt hverandre for grov korrupsjon.

Spillet bak er en mafiafilm verdig.

MAKTKAMPEN • Amerikanske Chuck Blazer, styremedlem i FIFA, er evig forbannet over at USA ikke fikk fotball-VM i 2022. Han ønsker hevn over Bin Hammam, som kuppet mesterskapet til Qatar gjennom bestikkelser og korrupsjon.

• Hans interesser sammenfaller med Sepp Blatters, i det kommende valget. Amerikaneren øynet også muligheten til herredømme over fotballen i sitt område, ved å knekke mannen som har vært hans sjef: Den notorisk korrupsjonsanklagede Jack Warner.

• FIFAs «bad boy», visepresident Jack Warner fra Trinidad og Tobago lot seg lokke til å støtte Bin Hammam. Han er gjentatte ganger blitt beskyttet av Blatter. Men når han nå lot seg lokke over til utforderens side, var den sittende presidenten nådeløs.

• Sepp Blatter er desperat etter fire nye år. Et overraskende høyt antall fotballforbund både i Afrika, Asia, Karibien og Mellom-Amerika har flørtet høylydt med Bin Hammam. Den vanligvis så sindige sveitseren måtte handle.

NÅDESTØTET Raskt og brutalt kom Blatters nådestøt:

Sveitseren sto bak da Chuck Blazer onsdag «anmeldte» Warner og Bin Hammam til FIFA for å ha kjøpt karibisk støtte til Bin Hammams presidentkandidatur, gjennom flere utbetalinger à 40 000 dollar.

I TRØBBEL: Dyre klokker og gullknapper på dressen hjelper verken Mohamed Bin Hammam (t.v.) eller Sepp Blatter (t.h.). De to har innledet et offentlig bikkjeslagsmål i kampen om presidentvervet i FIFA. Foto: Reuters/Mohammed Dabbous/Scanpix
I TRØBBEL: Dyre klokker og gullknapper på dressen hjelper verken Mohamed Bin Hammam (t.v.) eller Sepp Blatter (t.h.). De to har innledet et offentlig bikkjeslagsmål i kampen om presidentvervet i FIFA. Foto: Reuters/Mohammed Dabbous/Scanpix Vis mer

Bin Hammam svarte i går, ved å levere en motanmeldelse og hevde Blatter kjente til alt - og tiet om det.

Det hele forbløffet mange. Ikke minst delegatene i FIFAs egen etiske komité, som skal avhøre de tre superpampene søndag. Dagbladet får det følgende bekreftet av sentrale kilder.

SVARTEBØRSKUPPET Et hint om at noe var i gjære kom under et møte i regi av etisk komité i våres.

Dagbladet avslørte i august i fjor hvordan FIFAs visepresident Jack Warner handlet billetter med norske svartebørshaier. I februar skrev Dagbladet så at Warners kontakt med norske svartebørshaier ble tatt opp i FIFAs etiske komité ved to anledninger.

At Jack Warners navn havnet på komiteens bord fikk FIFA-president Sepp Blatter til å gripe inn.

Flere komitémedlemmer hadde i våres benket seg i FIFA-hovedkvarteret i Zürich for å diskutere Warner.

For de fleste i komiteen skulle det være deres siste møte, ettersom komiteen står for valg under FIFA-kongressen kommende uke. Plutselig dukket Blatter opp - og endret alt.

- Han ga komiteen ros for god innsats, og sa at medlemmene gjorde en viktig jobb, sier en svært sentral kilde.

Som takk for god innsats skulle komitémedlemmene nå ikke likevel være på vei ut:

- Dere vil bli gjenvalgt for fire nye år, sa Blatter.

STRATEGI Først onsdag ble det klart hva som egentlig hadde skjedd:

Sepp Blatter hadde en helt egen agenda når det gjaldt Warner. Blazers anmeldelse var i hus, og svartebørssaken skulle ikke overskygge Blatters desperate kamp for å kvitte seg med Warner og Bin Hammam.

- Stemninga i FIFA har endret seg når det gjelder Warner. Nå er det lov å gjøre narr av hans endeløse historie med økonomisk snusk. Det var det aldri før, sier en FIFA-kilde.

Kommentatorer og erfarne journalister harselerte i går med FIFA-toppene: «Hundekamp» og «vanvittig desperasjon» het det på Twitter. Den britiske sportsministeren Hugh Robertson ba FIFA droppe presidentvalget, og kalte prosessen en «farse».

KORRUPT: Jack Warner har klart å redde skinnet sitt til nå. Men nå kan det være slutt. Foto: Reuters/Andrea De Silva/Scanpix
KORRUPT: Jack Warner har klart å redde skinnet sitt til nå. Men nå kan det være slutt. Foto: Reuters/Andrea De Silva/Scanpix Vis mer

- Fotballen fortjener ikke disse mennene, men ved Gud, de fortjener hverandre, skriver Daily Mails Martin Samuel.

- Alle kriminelle vet at om de ikke vil havne i fengsel, må de sladre på de andre, sier Andrew Jennings, som har avslørt flere graverende forhold om FIFA.

HAR NØKKELEN: Chuck Blazer, her i hyggeligere stunder i 2009. Foto: AFP/Josep Lago/Scanpix
HAR NØKKELEN: Chuck Blazer, her i hyggeligere stunder i 2009. Foto: AFP/Josep Lago/Scanpix Vis mer