Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik kan han gå fra magisk til tragisk over natta

- Det er helt sykt, sier Øystein Pettersen.

PØLSAS STORE UTFORDRING: Kanskje blir det sesongen da Øystein Pettersen ikke bare er best på trening, men også i konkurranse. I morgen er det verdenscupåpning for sprintgutta i finske Kuusamo. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PØLSAS STORE UTFORDRING: Kanskje blir det sesongen da Øystein Pettersen ikke bare er best på trening, men også i konkurranse. I morgen er det verdenscupåpning for sprintgutta i finske Kuusamo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen starter sesongen for alvor for de norske sprintgutta, med verdenscupåpning i klassisk sprint i finske Kuusamo.

Målsettingen er som vanlig å ha to mann eller flere i finalen - og minst én på pallen.

Kanskje blir det Øystein «Pølsa» Pettersens store dag. Foran denne sesongen har han tatt i bruk noen foreløpig hemmelige teknikker for å overvinne sitt største problem som skiløper: Å få til det samme i konkurranse som han får til på trening.

Potensialet er det nemlig ingen grunn til å tvile på. I sine beste stunder kan Pettersen herje med hvem det skulle være, og han trener tross alt med noen av verdens aller beste langrennssprintere.

Men når konkurransedagen kommer, er det gjerne noe som låser seg. Da Dagbladet snakket med Pettersen på Beitostølen for to uker siden, hadde han herjet i et testrenn dagen i forveien.

- På trening gir jeg faen, og så bare går jeg. Vi gikk noen testrenn her, og jeg lekte med dem i det første heatet. Jeg kunne vunnet med 50 meter, og gikk der og koste meg. Men når jeg kommer til konkurranse tenker jeg: «Nå skal jeg vinne med 100», i stedet for at jeg bare senker skuldrene og går. Av og til er jeg direkte ræva i konkurranse også, fordi jeg har så ekstremt konkurranseinstinkt, sier han.

Og legger til:

- Det er helt sjukt. Hvert år føler jeg meg helt rå, men så kommer jeg i det moduset der, og så går det dårlig.

Hemmelige teknikker
Nå er det slett ikke sånn at Pølsa er listefyll i verdenscupen - han er ofte topp ti og har også fem pallplasseringer i verdenscupen å vise til. For ikke å nevne OL-gullet på lagsprint med Petter Northug i 2010.

SHOWMANN: Når Øystein Pettersen senker skuldrene og koser seg, er han fryktelig vanskelig å hamle opp med. Som her under Oslo skishow i sommer.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SHOWMANN: Når Øystein Pettersen senker skuldrene og koser seg, er han fryktelig vanskelig å hamle opp med. Som her under Oslo skishow i sommer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Men han har aldri vunnet et individuelt verdenscuprenn, og han vet at han har mer inne enn det han får vist fram. Når noen av verdens beste langrennsløpere møtes til 15 kilometer rulleski i Sandnes hver sommer, er Pølsa gjerne råest av alle, senest i år.

- Jeg er ikke i bedre form i Sandnes enn jeg er nå. Men i toppidrettsuka har jeg ett fokus, og det er å være en positiv og blid ambassadør for langrennssporten. Jeg smiler til ungene og tar livet med ro. Da går jeg fort som faen. I Sandnes vinner jeg år etter år, ikke fordi de andre er ræva eller fordi jeg er altfor tidlig i form, men fordi jeg koser meg.

- Jeg er blitt spurt om det er noen grunner til at det skal gå bedre i år: Det er ikke det, jeg bare håper det. Og så har jeg noen teknikker jeg håper skal funke, men jeg gidder ikke si hva det er før jeg lykkes, sier Pettersen.

Nedturen snudd til noe positivt
Da han ikke gikk videre fra prologen under VM på hjemmebane i 2011, var det hans største skuffelse i karrieren. Men nå ser han annerledes på det.

- Jeg er veldig vant med at folk er happy hvis det går bra, men jeg er ikke vant med at de er det når det går dårlig. Men i Oslo fikk jeg masse klapp på skuldra, jeg fikk jubel, og folk ønsket meg virkelig vel. Det mener jeg seriøst er min største idrettsopplevelse noen gang. Jeg lærte så mye av at det gikk dårlig i Kollen. Både om meg selv, men også om alle andre. Media, for eksempel.

- Da jeg gikk gjennom pressesonen så jeg at folk syntes synd på meg. Det var ikke synd på meg, jeg hadde gått dårlig på ski og det var kjipt for meg, men for dere spilte det ingen rolle. Likevel var folk så oppriktig gode. Det var helt rått. Jeg har brukt det som motivasjon og inspirasjon for meg selv. Men jeg har også lært at om noen i miljøet får en trøkk i trynet, prøver jeg å gi dem en klapp på skuldra. Det er ikke sikkert jeg ville gjort det før. I den grad jeg er et forbilde, tror jeg at jeg er blitt et bedre forbilde av å gå skikkelig ræva i Kollen, sier Pettersen.

Har blitt pappa
20. mars i år ble han og samboer Ellen Sandbakken foreldre til Oda. Det har gjort at han har fått mindre tid til å trene.

Det har likevel ikke vært negativt for utviklingen, sier han.

- Det handler ikke om at jeg ikke får trent det jeg skal, men jeg har brukt tida bedre på trening. Tidligere kunne jeg sykle åtte timer, for merkelig nok elsker jeg å sykle, men du blir ikke nødvendigvis en bedre langrennsløper av det. I år har jeg heller trent fire timer langrennsrelatert, og så vært fire timer hjemme.

- Timetallet har gått ned?

SNUDDE NEDTUREN TIL NOE POSITIVT: I dag mener Pettersen at Kollen-fiaskoen har lært ham masse verdifullt.  Foto: Hans A Vedlog
SNUDDE NEDTUREN TIL NOE POSITIVT: I dag mener Pettersen at Kollen-fiaskoen har lært ham masse verdifullt. Foto: Hans A Vedlog Vis mer

- Nei. Hvis du sykler åtte timer blir du dritsliten og må hvile dagen etter. Nå trener jeg heller fire timer to dager etter hverandre. Jeg har faktisk trent hakket mer enn i fjor, og bedre enn noen gang. Det kan jeg skylde på de hjemme for, enkelt og greit.

Om han leverer i verdenscupen får han en sjanse til å revansjere VM-innsatsen fra 2011 i Val di Fiemme i februar 2013.

Men han har bestemt seg for å ligge lavt fram til han eventuelt presterer.

- I år skal alle snakke om medalje i VM, og hvor rått det blir. Jeg skal bare konsentrere meg om mine ting, og gjøre det jeg har trent sinnssykt bra på. Før jeg klarer å vise det i konkurranse, skal jeg ikke snakke om noen andre enn meg selv. Når jeg forhåptentligvis viser det, kan vi ta et nytt intervju om hvor rått det blir i Val di Fiemme. Men først må jeg bevise at jeg kan gjenskape i konkurranse det jeg gjør på trening, sier Øystein Pettersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!