- Slik kan Hareide gjøre RBK bedre

INGEN Rosenborg-spiller har fått mer kjeft enn Harald Brattbakk. Ingen spiller har fått mer tillit av Nils Arne Eggen. Brattbakks glansnummer etter 68 minutter ble det mektigste symbolet man kunne tenke seg på dette forholdet. I omtrent 16 minutter kunne man lure på om det faktisk fantes mer mellom dødlinjene enn man skulle tro. At ikke fotballspillet er så tilfeldig likevel.

Men så kom Govou og plasserte utlikningen noen meter fra den hardeste Rosenborg-kjernen. Og Rosenborg fikk aldri det straffesparket vi gjerne skulle sett Bent Skammelsrud prikke inn.

Og selv om æresrunden til Eggen og Skammelsrud på Lerkendal var en verdig seanse ingen kunne forbli urørt av, så tar vi Eggens avskjedsord til etterretning - og ser framover. For, som han sa:

De viktigste kampene er de som ennå ikke er spilt.

Og dem er det Åge Hareide som skal ha ansvaret for.

Han har nok å gjøre. Blant annet dette:

HAREIDE må kjøpe et par nye spillere. Dagbladets råd: Kjøp høyreback Bjørn Dahl fra Viking og venstreflanke Petter Furuseth Olsen fra Brann.

I øyeblikket ser jeg for meg dette som Hareides førsteellever i 2003:

Arason - Blixt, Basma, Hoftun, Saarinen - Enerly, Berg, Winsnes, Strand - Johnsen, Karadas. Tenkt i en slags skjev 4-4-2-formasjon, med Enerly i en mer offensiv høyreflankeposisjon.

ET LAG MED utvilsomme kvaliteter - men også et par åpenbare spørsmål. Spesielt knyttet til de fem bakerste:

Helsa til Hoftun, utviklingen til høyreback Blixt, den umiddelbare framtida til keeper Arason og Janne Saarinen - som begge kan bli solgt i løpet av sesongen - samt det faktum at Christer Basma helst vil spille back.

Her kan det fort tynnes i rekkene. Hareide trenger minst én forsterkning som kan gå rett inn på laget. Bjørn Dahl er landets mest løfterike høyreback. Skapende, trygg med ballen og ganske rask. En perfekt forsterkning.

MIDTBANEN ER Rosenborgs sterkeste lagdel. Winsnes vil styrke Rosenborg. Men Hareide mangler en god venstreflanke. Harald Brattbakks glansnumre kommer for sjelden til at han er en stabil mann for framtida. Petter Furuseth Olsen er rask, gjennombruddshissig og tobeint. Han må bare inn i et mer fruktbart fotballmiljø, få flere gode medspillere enn han har hatt i Brann - og ledes av en glitrende spillerutvikler som Hareide.

HAREIDE MÅ også utvikle Rosenborg defensivt på internasjonalt nivå. Mer kynisme, mindre naivitet. Som i de siste bortekampene denne sesongen. Men dette må terpes. Selv de aller beste lagene sliter på bortebane på dette nivået, men for Rosenborgs del er kontrasten så voldsom at det ligge et stort forbedringspotensial her.

HAREIDE MÅ bruke flere spillere. Utnytte spillerstallen bedre. De siste sesongene har belastningen på nøkkelspillerne blitt for stor. Dette har Rosenborg merket på tampen av året - når Champions League er i gang, og de tøffeste slagene utkjempes. Men dette er en hårfin balansegang. Vinnerlagene har som oftest svært få utskiftninger i løpet av en sesong.

Og ser man på årets Rosenborg-lag, har det faktisk vært langt viktigere å få nøkkelspillerne friske og raske enn å avlaste dem.

HAREIDE HAR også en spillerutviklingsjobb å gjøre med et par mann som ikke har slått til i Rosenborg. I første rekke Christer George. Men også Dagfinn Enerly, som har vist lovende tendenser på tampen av sesongen. Det samme gjelder i en viss grad også spillere som Lars Blixt, Trond Fredrik Ludvigsen og Macbeth Sibaya.

Kontrasten mellom de antatt beste og reservene har vært for stor. Rosenborg har den overlegent beste spillerstallen i Norge - på papiret. I praksis har det ikke vært like tydelig.

DET UTSLITTE begrepet om å hoppe etter Wirkola kan for en gangs skyld løftes opp fra klisjénivået. Ikke minst fordi gårsdagens fine avskjed med Nils Arne Eggen foregikk i omgivelser der klisjéens hovedperson har vanket i en mannsalder.

Hareide skal hoppe etter Wirkola. I motsetning til Nils Johan Semb, som måtte hoppe etter Jan Boklöv. Drillo var en litt snodig fyr som sprengte et par etablerte oppfatninger og strakk seg lenger enn noen annen. Men han etterlot seg en stildebatt. Akkurat som Boklöv.

EGGEN ETTERLATER seg bare en fantastisk historie. Ingen har strukket seg så langt og så stilsikkert. Da spiller det ingen rolle at det manglet et nedslag i avskjedskampen.

MEKTIG SYMBOL: Ingen spiller har fått mer tillit enn Harald Brattbakk. Ingen har fått mer kjeft av Nils Arne Eggen. Målet i går ble det mektigste symbolet man kunne tenke seg på dette forholdet, skriver Dagbladets kommentator.