DRØMMEN LEVER: Per-Mathias Høgmo drømmer om å ta Norge til det første sluttspillet siden EM i 2000. Det er fortsatt fullt mulig. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
DRØMMEN LEVER: Per-Mathias Høgmo drømmer om å ta Norge til det første sluttspillet siden EM i 2000. Det er fortsatt fullt mulig. Foto: Sveinung U. Ystad / DagbladetVis mer

Slik kan Høgmos Norge ta bakveien til fotball-EM

Kan slippe playoff.

(Dagbladet): Per-Mathias Høgmos Norge er alt annet enn favoritter i bortemøtet med et stjernespekket kroatisk lag i morgen kveld.

Men selv om det går slik alle tror - at Norge taper - vil muligheten for å kunne ta seg til neste års EM-sluttspill i Frankrike være høyst tilstedeværende.

Og det selv uten å måtte gjennom en potensiell playoff mot en bedre seedet nasjon.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har nemlig utvidet EM, noe som betyr at hele 24 nasjoner skal krige om europamestertittelen på fransk jord neste sommer.

Kampen om å bli beste treer Frankrike er allerede klare som vertsnasjon. Resten av landene som går til EM kvalifiserer seg på denne måten når alle de ni kvalikgruppene er ferdigspilt:

• Alle vinnerne og alle toerne i gruppene går direkte til EM.

• Også den beste treeren går rett til EM. Treertabellen settes opp ved at poengene sanket mot det svakeste laget i gruppa fjernes for gruppene med seks lag.

• De åtte resterende treerne skal ut i playoff basert på seeding slik at fire av dem går til EM.

Solid norsk start Høgmo og Norge er på stø kurs mot å bli nummer tre i Norges gruppe. Etter fire kamper i gruppa står Norge med ni poeng. Fjerdeplasserte Bulgaria har bare fire.

Spørsmålet er om Norge kan bli den beste av de ni treerne til slutt. Akkurat nå ligger vi nemlig relativt bra an.

Når vi trekker fra kamper mot det svakeste laget i gruppene med seks lag, ligger Norge som nummer tre, med seks poeng, men både Skottland og Ungarn, som begge har sju poeng, har én kamp mer spilt (sjekk faktaboks).

Nederland-trøbbel Mye tyder uansett på at Norge sannsynligvis må gjøre mer enn å slå de antatt svakere motstanderne om vi skal kvalifisere oss direkte som beste treer.

Alt har nemlig ikke gått helt som normalt i de ni gruppene så langt i kvaliken. Flere av de store nasjonene - og spesielt de som gjorde det godt under VM i fjor sommer - har slitt.

Hvis underpresterende nasjoner som Nederland, Belgia og Sveits finner formen, tyder mye på at Norge må stjele poeng fra Kroatia og Italia mot slutten av kvalikspillet.

Det er imidlertid ikke helt sannsynlig at vi kan gjøre, ettersom Italia og Kroatia tidlig kan bli klare for EM-sluttspillet.

Flere overraskelser Situasjonen i de ni gruppene ser slik ut etter at de fleste lagene har spilt fire kamper:

I gruppa A leder Tsjekkia foran Island, mens Nederland er nummer tre, med seks poeng etter fire kamper.

I gruppe B leder Israel foran Gareth Bales Wales, mens Kypros er nummer tre med seks poeng. VM-kvartfinalist Belgia er nummer fire med fem poeng etter tre kamper.

I gruppe C topper Slovakia med 12 poeng og full pott etter fire kamper, mens Spania og Ukraina er på henholdsvis andre- og tredjeplass, begge med ni poeng.

God polsk start I gruppe D er det Polen som har startet best. Polakkene står med ti poeng etter fire kamper, mens verdensmestrene fra Tyskland følger på plassen bak med sju poeng. Skottland og Irland er følger på de neste plassene, med like mange poeng som tyskerne.

TØFF MOTSTAND: Norge får det tøft på bortebane mot Luka Modric og Kroatia i morgen. Foto: REUTERS / Stoyan Nenov / NTB Scanpix
TØFF MOTSTAND: Norge får det tøft på bortebane mot Luka Modric og Kroatia i morgen. Foto: REUTERS / Stoyan Nenov / NTB Scanpix Vis mer

I gruppe E har England tilsynelatende full kontroll. Roy Hodgsons menn har full pott og 12 poeng etter fire kamper, mens Slovenia, Sveits og Litauen på henholdvis andre-, tredje- og fjerdeplass alle står med seks poeng etter fire kamper.

I gruppe F leder Romania etter fire kamper, med ti poeng. Nord-Irland (9) og Ungarn (7) følger, mens VM-overraskelsen Hellas bare står med ett fattig poeng, og sannsynligvis kan vinke farvel til EM-sluttspillet.

Østerriksk overraskelse Også i gruppe G har det være en overraskende innledning. Etter fire kamper er Russland på tredjeplass med fem poeng, mens Østerrike (10) leder foran Sverige (6).

I Norges gruppe, altså gruppe H, har både Kroatia og Italia ti poeng, mens førstnevnte leder på en overlegen målforskjell. Norge følger poenget bak.

I gruppe I har Morten Olsens Danmark festet grepet. Danskene har sju poeng etter fire kamper. Portugal (6) og Albania (4)

• Kroatia-Norge starter klokka 18 i morgen, og vises på Max.