GLAD UANSETT: Thorir Hergeirsson er islending, men jobber for norsk håndball. Derfor sier han at han kan glede seg både ved norsk og islandsk seier i kveld. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GLAD UANSETT: Thorir Hergeirsson er islending, men jobber for norsk håndball. Derfor sier han at han kan glede seg både ved norsk og islandsk seier i kveld. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Slik kan lille Island være en håndballgigant

Men i kveld har Norge en gyllen sjanse, tror Thorir Hergeirsson.

(Dagbladet): Målt opp mot folketall er det liten tvil om at Island er verdens beste håndballnasjon på herresiden.

Til tross for at det bare bor 310 000 mennesker på Sagaøya - rundt 50 000 flere enn i Bergen by - kan de skilte med både sølv i OL (2008) og bronse i EM (2010).

De har imidlertid fått en dårlig start i årets EM i Serbia. I åpningskampen mot Kroatia ledet de nesten hele veien, men de siste minuttene ble det stang ut og tap 29-31.

Dermed har de kniven på strupen foran kveldens kamp mot Norge. Statistisk sett har de et solid tak på oss - faktisk har ikke Norge vunnet et innbyrdes oppgjør siden 2006.

Svekket Landslagstrener for de norske håndballjentene, islandske Thorir Hergeirsson, mener Islands favorittstempel er svekket.

- Sjansene til Norge er større enn de har vært. I likhet med Norge mangler Island to kloke, sentrale spillere, men Island vil kanskje merke det mer. Jeg blir overrasket om det ikke blir veldig, veldig jevnt, sier han til Dagbladet.

- Hva er kamptipset?

- Jeg er ingen god spåmann. Men Island må vinne, og Norge må ikke. Da er det gjerne sånn at de som trenger seieren mest har en fordel, så lenge du har kontroll på nervene. Det er mye snakk om krig, slåssing og fysikk, men jeg synes det er et veldig merkelig fokus. Det blir ikke noe mer av det enn i andre kamper, for i herrehåndball er det fysisk uansett. Jeg har til gode å se kamper i dette EM som ikke er tøffe fysisk. Det laget som spiller klokest i kveld vinner, sier Hergeirsson.

Gode barnetrenere Både i fotball og håndball produserer Island mange spillere til europeiske toppligaer. På håndballsida forklarer Hergeirsson mye av suksessen med kompetente trenere fra ung alder - og en vilje til å trene hardt.

- På herresida er det en kultur som fornyer seg selv. Blant de yngre er det mange gode trenere, og det er en aksept for å trene masse i ung alder. Trenerne er både pedagogisk utdannet og håndballfaglig sterke. I Island ligger det prestisje i å ha flinke trenere allerede fra barna er åtte og ni år gamle. Målet for mange er å komme seg ut og bli proff, og dermed får nye, unge spillere mulighet til å dominere seniorlagene og dra lasset. Når noen flytter kommer nye opp, og så kommer proffene hjem igjen og blir trenere. Det er kvaliteten på det som gjøres som betyr mest - antall har ikke så mye å si, sier Hergeirsson.

- Men Island er ikke så gode på kvinnesida - hvorfor ikke?

- Det er en veldig utvikling der også, nå er det større midler og mer seriøs satsning både i klubb- og landslag. Kvinnehåndballen på Island vil vokse voldsomt hvis dette fortsetter, for det er mer enn nok kunnskap.

- Gleder meg uansett De islandske håndballjentene viste for øvrig at de kan bli skumle i årene framover under VM i Brasil i desember - gjennom å slå gode nasjoner som Montenegro og Tyskland. Mot Norge endte det derimot med braknederlag: 14-27.

Etterpå uttalte Hergeirsson at det var kjedelig å slå Island så mye.

- Du holder vel med Island i kveld?

- Innerst inne vil jeg alltid være islending. Men jeg har ikke noe problem med å glede meg hvis Norge spiller godt og vinner. Da er jeg glad på norsk håndballs vegne. Vinner Island, er jeg glad på deres vegne. Jeg er egentlig i en veldig fin situasjon, jeg kan glede meg uansett. Men mest gleder jeg meg til en spennende og god kamp, sier han.

- Hvor ligger Norges sjanse?

- Det som alltid gjelder i jevne kamper er å være nøyaktig, og det gir trygghet å få til keeper- og forsvarsspillet tidlig. Da kan man score enkle kontringsmål, og det blir fort mer disiplin og klokskap i angrepsspillet. I den første kampen i EM var Norge best i forsvar og på keeperplass, mens Island var bedre framover. Kampen er veldig åpen, sier han.