HAR VÆRT MED PÅ STØRRE MIRAKLER FØR: Steven Gerrard ledet an da Liverpool hentet opp 0-3 mot Milan i Istanbul i 2005. I år trenger han et nytt mirakel - men kanskje ikke like stort - for at Liverpool skal bli nummer fire i Premier League. Foto: AFP PHOTO/ IAN KINGTON
HAR VÆRT MED PÅ STØRRE MIRAKLER FØR: Steven Gerrard ledet an da Liverpool hentet opp 0-3 mot Milan i Istanbul i 2005. I år trenger han et nytt mirakel - men kanskje ikke like stort - for at Liverpool skal bli nummer fire i Premier League. Foto: AFP PHOTO/ IAN KINGTONVis mer

Slik kan Liverpool greie det utrolige

Det er ikke så fjernt som det kan virke.

||| •  Følg kampen om fjerdeplassen i studio fra kl. 13.00

 (Dagbladet): - Jeg garanterer at vi blir blant de fire beste, beroliget Rafael Benitez da Liverpool strevde tungt i desember.

Siden den gang er han blitt nødt til å trekke tilbake løftet sitt, etter hvert som motgangen bare har vokst seg større og større.

Nylig måtte han innrømme at avstanden oppover «kanskje er litt for stor», da Liverpool ble holdt til 0-0 hjemme mot Fulham og hadde seks poeng opp til plassen som gir Champions League-kvalifisering med fire matcher igjen å spille - attpåtil med én kamp mer spilt enn de to argeste fire-kandidatene.

Mange forutsetninger
I dag kan håpet pulveriseres om de avgir poeng borte mot Burnley. Men enn så lenge lever håpet fortsatt, etter at Tottenham i går tapte mot Manchester United og Manchester City forsvarte seg til en uavgjort på Emirates.

Før sjuendeplasserte Liverpool i dag møter Burnley borte har de to poeng opp til Aston Villa, fire poeng til City og fem til Spurs.

For at de helrøde skal greie det utrolige må følgende skje:

• De må selv vinne sine tre gjenværende kamper mot Burnley (b), Chelsea (h) og Hull borte.

• Tottenham må ikke ta mer enn fire poeng på sine tre siste kamper mot Bolton (h), Manchester City (b) og Burnley (b).

• Manchester City må ikke ta mer enn fem poeng på sine tre siste kamper mot Aston Villa (h), Tottenham (h) og West Ham (b).

• Aston Villa må ikke ta mer enn sju poeng på sine tre siste kamper mot Birmingham (h), Manchester City (b) og Blackburn (h).

• Ettersom Liverpool for øyeblikket har to plussmål færre enn Tottenham og tre færre enn City, bør de vinne med solid margin i én eller flere av sine gjenværende kamper, og håpe at de to andre ikke er for overlegne i de kampene de eventuelt vinner. Liverpool har derimot en klart bedre målforskjell enn Aston Villa, og dermed holder det at Villa avgir poeng i én av kampene.

Har skjedd større mirakler
For at forutsetningene skal slå til kan et sannsynlig kampscenario være slik:

Tottenham:
1. mai - Bolton (H) 3 poeng
5. mai - Manchester City (B) 0 poeng
9. mai - Burnley (B) 1 poeng

Totalt: 68 poeng

Manchester City:
1. mai - Aston Villa (H) 1 poeng
5. mai - Tottenham (H) 3 poeng
9. mai - West Ham (B) 1 poeng

Totalt: 68 poeng

SKJER DET IGJEN?: Tottenham hadde alt i egne hender foran den siste kampen mot West Ham i 2006, men tapte 1-2 - og mistet fjerdeplassen til Arsenal. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA.
SKJER DET IGJEN?: Tottenham hadde alt i egne hender foran den siste kampen mot West Ham i 2006, men tapte 1-2 - og mistet fjerdeplassen til Arsenal. Foto: AFP PHOTO/CARL DE SOUZA. Vis mer

Aston Villa:
I dag: - Birmingham (H) 3 poeng
1. mai - Manchester City (B) 1 poeng
9. mai - Blackburn Rovers (H) 3 poeng

Totalt: 68 poeng

Liverpool:
I dag: - Burnley (B) 3 poeng
1. mai - Chelsea (H) 3 poeng
9. mai - Hull (B) 3 poeng

Totalt: 68 poeng.

Selv om det aller meste altså må klaffe er ikke regnestykket verre enn at det har skjedd langt større mirakler i fotballen.

Og det har vært mange som har prøvd å splitte de fire store tidligere uten å lykkes, og som har fått den store skjelven da det virkelig dro seg til. 

Har snublet før
Tottenham vet det så altfor godt. I 2006 mistet de fjerdeplassen i aller siste runde da halve laget ble matforgiftet samme dag som de skulle møte West Ham borte. Spurs tapte, mens Arsenal vant og snappet Champions League-kvalik. Tottenham har også gått på noen merkelige blemmer denne sesongen, som hjemmetapene mot Wolverhampton og Stoke.

I fjor var det Aston Villa som så sterke ut med tanke på en fjerdeplass, men de raknet totalt i siste halvdel av sesongen og ble bare nummer seks.

Manchester City har ingen erfaring med å ligge i en slik posisjon på dette tidspunktet av sesongen. Tidligere denne sesongen opplevde de også å spille sju uavgjorte kamper på rad, og nå er de inne i en dårlig stim med ett poeng på de to siste kampene.

Etter derbytapet mot United røpet også Carlos Tevez at lagmoralen hadde fått seg en knekk.

- Tapet mot Manchester United ville ødelagt moralen i ethvert lag, hevdet argentineren ifølge Sky Sports.

Formann i Liverpools norske supporterklubb, Pål Christian Møller, har slett ikke gitt opp.

- Jeg føler egentlig det er et helt åpent spørsmål hvem som tar fjerdeplassen. Det skal selvfølgelig en del til for at Liverpool gjør det, ettersom vi ikke bare må vinne de tre siste, men er avhengige av at de andre mister den del poeng. Men verken Liverpool eller supporterne gir opp. Vi har blant annet en Istanbul-finale i minne, og har lært oss å aldri miste håpet. Det var et større mirakel enn om Liverpool skulle ta fjerdeplassen, sier han til Dagbladet.

- Hva taler for at dere greier det?

- De tre kampene vi har igjen er absolutt overkommelige, Liverpool har en god mulighet til å vinne alle tre. Så skal de andre spille mot hverandre. Det blir en av de mest spennende avslutningene på lenge, sier han.

SIER CITY-MORALEN FIKK SEG EN KNEKK: Carlos Tevez sier derbytapet mot United var ødeleggende for moralen i laget. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
SIER CITY-MORALEN FIKK SEG EN KNEKK: Carlos Tevez sier derbytapet mot United var ødeleggende for moralen i laget. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer