HVEM KAN STOPPE BARCELONA?: I kveld sparkes Champions League i gang med godbiten Barcelona - AC Milan på Camp Nou. Det store spørsmålet er hvem som kan stoppe Lionel Messi og lagkameratene fra å forsvare triumfen fra forrige sesong.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
HVEM KAN STOPPE BARCELONA?: I kveld sparkes Champions League i gang med godbiten Barcelona - AC Milan på Camp Nou. Det store spørsmålet er hvem som kan stoppe Lionel Messi og lagkameratene fra å forsvare triumfen fra forrige sesong.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie KeoghVis mer

Slik kan Milan stoppe ustoppelige Barcelona

Tjærnås og Heggelund om kveldens gigantmøte.

Champions League direkte i fotballstudio fra kl. 20.45.

(Dagbladet): Ingen klubber har klart det siden turneringen ble døpt om til Champions League i 1992, men ingen har blitt levnet større sjanser til å forsvare den største europacuppokalen enn årets utgave av Barcelona.

I kveld starter tittelforsvaret, og på motsatt banehalvdel venter en voksen utfordring klubben med nest flest triumfer i den gjeveste kontinentale klubbturneringen, AC Milan. Et lag som er i stand til å overraske de regjerende mesterene på Camp Nou, mener Canal+-ekspert Lars Tjærnås:

- Milan har en sjanse til å overraske fordi de har et mannskap til å ramme Barcelonas små svakheter: I luftrommet på døball og ved innlegg. Dessuten har et lag med de offensive individualistene alltid en mulighet til at en av dem trekker en kanin opp av hatten med et øyeblikks magi, sier Tjærnås til Dagbladet.

TUNGT ANSVAR: Alexandre Pato (t.h.) må ta scoringsansvar i Zlatan Ibrahimovic' skadefravær.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
TUNGT ANSVAR: Alexandre Pato (t.h.) må ta scoringsansvar i Zlatan Ibrahimovic' skadefravær.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Vis mer

- Dessuten har Barcelona startet relativt seint med oppkjøringa da mange av spillerne fikk forlenget ferie og på grunn av Copa America. Så, som i fjor vil de variere i prestasjonene de første ukene, fortsetter han.

Sykluser Også Serie A-kommentator og Italia-elsker Per-Jarle Heggelund mener at Milan kan hamle opp med hvem som helst på en god dag.

- Hva har så Barcelona å frykte ut i fra det du har sett av Milan så langt denne sesongen, Heggelund?

- Det er et godt spørsmål. Dømt ut i fra den første halvtimen mot Lazio har de ikke mye å være redde for, men de strammet litt muskler utover i kampen. Med Milan sitt mannskap, er de i stand til å skape trøbbel for hvem som helst, uansett hvor gode Barcelona måtte være. I 2011 vil Barcelona være favoritter, men hadde det vært for noen år siden, hadde jeg sagt at Milan var det. Fotballen går i sykluser, og Barcelona kommer ikke til å verdensledende for all framtid. Om et par år, har det kanskje snudd igjen. Kveldens kamp er iallfall ikke tapt på forhånd, og det kommer til å snu på sikt, sier stemmen fra Italia på Canal+ til Dagbladet.

Nøkkel-Pato Tjærnås lemper også favorittstempelet over på katalanerne, som stort har for vane å gå seirende av banen, selv om de på uvanlig vis sløste bort en tidlig 2-0 ledelse mot Real Sociedad senest i helgen.

- Men selv et Barcelona på 85 prosent vinner nesten alle sine kamper fordi de har et så enormt offensivt register med enkeltspillere som kan avgjøre, men mest av alt et samhandlingsmøster som sitter i ryggmargen. Milans største sjanse er om det blir en duellkamp med rytmebrudd spillet. Men da må de få tak i ballen, og det er en vanskelig øvelse på Camp Nou, sier Tjærnås.

ØYEBLIKKETS MAGI: Lars Tjærnås mener Milan har individualistene som er i stand til å trekke kaniner opp av hatten.Foto: Canal Plus
ØYEBLIKKETS MAGI: Lars Tjærnås mener Milan har individualistene som er i stand til å trekke kaniner opp av hatten.Foto: Canal Plus Vis mer

En skadd Zlatan Ibrahimovic mister muligheten til å ta en salgs personlig revansje over Pep Guardiola. Mye av ansvaret for å skape noe framover hos Milan hvile på Alexandre Pato 22 år unge skuldre, mener Heggelund.

- Uten Zlatan er bordet dekket for Pato. Han vil være nøkkelen til Milan-suksess, dersom han har dagen og slår til som alle vet han kan. Cassano er dessuten i bedre form enn på lenge, er i flytsonen og har også vokst på å få kapteinsbindet på landslaget.
Så har man Robinho i bakhånd, selv om han ikke er med i kveld. Det er ikke akkurat noen dårlig angrepsrekke, sier Heggelund, som også ramser opp stopperparet Alessandro Nesta og Thiago Silva blant Milans sterke sider.

- De er et av, om ikke verdens beste midtstopperpar, selv om Vidic og Ferdinand sikkert vil ha et ord med i laget i den saken. Man skal uansett lete lenge etter noen som er bedre. De er ordentlige fotballspillere, og ikke tradisjonelle midtstoppertyper som banker ballen langt opp på tribunen, sier Heggelund, som får vann i munnen bare han tenker på Nestas matchavgjørende inngripen mot Djibril Cissé i serieåpningen mot Lazio.

Vinner-DNA Etter at Milan vant finalen mot Liverpool i 2007 og tok sin sjuende turneringsseier, har det buttet imot på den europeiske scenen. Arsenal ble for sterke i åttedelsfinalen i 2008, i 2009 var ikke «Rossoneri» med og i 2010 og 2011 ble de avkledd av henholdsvis Manchester United og Tottenham før kvartfinalen. Det trenger ikke å bety så mye, mener Heggelund:

- Da kan jeg bare gjenta poenget mitt opp at fotball går i sykluser. Det går opp og ned for alle. Milan har vunnet serievinnercupen og Champions League sju ganger, og kan ikke vinne hvert år. Men de kan vinne igjen, og de kommer til å gjøre det i framtida. Det ligger i Milans DNA, som det så fint heter.

TROR PÅ NY STORHETSTID: Per-Jarle Heggelund er helt sikker på at AC Milan vil ta tilbake det europeiske hegemoniet med tid og stunder.Foto: Canal Plus
TROR PÅ NY STORHETSTID: Per-Jarle Heggelund er helt sikker på at AC Milan vil ta tilbake det europeiske hegemoniet med tid og stunder.Foto: Canal Plus Vis mer

- Hvor høyt bør ambisjonslista legges i år?

- Når Milan deltar i en konkurranse, er de med for å vinne. Det er ikke snakk om noe annet. De har alltid vært Champions League som har vært hovedprioritet, og de har ikke lagt krutt i ligaen, før de nå vant for første gang siden 2004. Selv om de ikke vil ha noe favorittstempel i år, er det klart at dette laget kan vinne Champions League. De går videre fra gruppa, ikke noe snakk om saken, sannsynligvis som nummer to. Da møter man en gruppevinner, og da kan det fort bli tøff motstand. Men det er to ganger 90 minutter, og det er AC Milan. Har man vunnet sju ganger tidligere, må man kunne gå inn i turneringen og tro at man kan vinne. Dessuten er det ofte overraskelser i Champions League, som da det ble finale mellom Porto og Monaco. I fjor var det Schalke som tok seg langt, og i motsetning til dem, er Milan et veldig godt lag med verdensklassespillere på alle plasser, sier Heggelund, som likevel er skeptisk til én side ved den italienske storklubbens deltagelse i år:

Mangelen på Filippo Inzaghi i Champions League-troppen.

- Jeg har lyst til å stille spørsmålet: «Kan man i det hele tatt arrangere Champions League uten «Pippo» Inzaghi?». Han skal være med. Den eneste grunnen til at han er satt til denne jord, er for å score mål. At han ikke er registrert, faller meg tungt for brystet, sier Heggelund.

UTENKELIG UTELUKKELSE: Per-Jarle Heggelund kan vanskelig se for seg Champions League uten måltjuven Filippo Inzaghi.Foto: SCANPIX/AP Photo/Antonio Calanni
UTENKELIG UTELUKKELSE: Per-Jarle Heggelund kan vanskelig se for seg Champions League uten måltjuven Filippo Inzaghi.Foto: SCANPIX/AP Photo/Antonio Calanni Vis mer