Slik kan Norge komme til EM uten å slå Italia og uten å spille playoff

Mange muligheter.

(Dagbladet): Etter 2-0-seieren over Kroatia lever Norges håp om å komme direkte til EM for fullt.

Norge er nå oppe på 2. plass i gruppe H. Om Norge vinner de to siste kampene, er Per-Mathias Høgmo garantert EM-spill i Frankrike neste sommer.

Matematikken er enkel, men utføringen kan bli vanskelig. Å slå Kroatia hjemme var knallsterkt. Men å slå Italia borte i siste kamp, vil være enda vanskeligere.

Så fremt ikke noe helt spesielt skulle skje, vil både Italia, Kroatia og Norge være med i kampen om de to EM-plassene i gruppa frem til den siste runden.

Det betyr at Italia ikke kan tape mot Norge, og det betyr at Høgmos menn får en knalltøff oppgave med å slå et italiensk lag med alt å spille for.

Men det finnes håp selv om Norge ikke skulle vinne borte mot verdensmesterne fra 2006. Først må Norge slå Malta. Så må enten Italia tape mot Aserbajdsjan, eller Kroatia må avgi poeng mot enten Bulgaria eller Malta.

Den tredje muligheten Det finnes også en tredje mulighet. Norge har fremdeles muligheten til å bli beste treer, som også går direkte til EM, selv om den ikke er veldig stor.

Men faktum er at Norges gruppekollega Kroatia i øyeblikket er beste treer. Norge har ett poeng mer enn Kroatia og ville altså ha vært beste treer om de - naturlig nok - hadde vært nummer tre og ikke hadde nummer to i gruppa.

Derfor har Norge et lite forsprang på de øvrige treerne om de skulle bli passert av Kroatia i løpet av de to siste rundene. Det kan komme svært godt med.

JAKTER EM-BILLETT: Norges jakt på en EM-billett fortsetter utover høsten. Foran fra venstre: Stefan Strandberg , Tom Høgli , Per Ciljan Skjelbred ,  Stefan Johansen og Jo Inge Berget . Bak fra venstre: Ørjan Nyland , Alexander Søderlund , Vegard Forren , Markus Henriksen , Alexander Tetty og Even Hovland .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JAKTER EM-BILLETT: Norges jakt på en EM-billett fortsetter utover høsten. Foran fra venstre: Stefan Strandberg , Tom Høgli , Per Ciljan Skjelbred , Stefan Johansen og Jo Inge Berget . Bak fra venstre: Ørjan Nyland , Alexander Søderlund , Vegard Forren , Markus Henriksen , Alexander Tetty og Even Hovland .Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

For om Norge slår Malta i neste kamp, hjelper det ingenting på treertabellen. Kampene mot ligaens jumbolag strykes nemlig i alle gruppene som har seks lag, deriblant Norges gruppe.

Hvis Norge slår Italia i siste runde, vil de altså bli EM-klare. Hvis de ikke vinner, blir passert av Kroatia og ender på 3. plass i gruppa, må Norge håpe at også de andre treerne får en poengfattig høst.

Trenger hjelp Det er imidlertid ikke helt umulig. Ukraina som følger nærmest på treertabellen, kan fort stoppe opp på sine 12 poeng. Kampen mot tabelljumbo Makedonia er verdiløs på treertabellen, mens møtene med gruppelederne Spania og Slovakia kan gi dårlig avkastning hva angår poeng.

Albania på 3. plassen på treertabellen er i en lignende situasjon. Men i tillegg til tøff motstand i Portugal og Serbia, møter de også Armenia. Med andre ord kan Albania fort bli beste treer.

Det samme kan Ungarn. Trolig taper de mot gruppeleder Nord-Irland, men de møter gruppens to svakeste lag. Kampen mot Hellas strykes, men med seier over Færøyene vil de oppnå samme poengsum som Norge eksempelvis får om de spiller uavgjort mot Italia. Da er det målforskjellen som gjelder.

Det siste laget som er med i denne kampen er Russland. Selv om de er på 5. plass på treertabellen, har de en god mulighet til å bli beste treer. Deres to tellende kamper er mot Liechenstein og Montenegro. Vinner russerne de to kampene, vil de passere Norge dersom Høgmos menn tar ett poeng eller mindre i Italia.

Hvis Norge vinner der (samtidig som de oppskriftmessig slår Malta hjemme), kommer de direkte til EM, så det er ikke et relevant scenario hva treertabellen angår.