TOK INN 100 POENG: Haters gonna hate, står det på jakka til Petter Northug. Nå har han fått los på verdenscuptrofeet. Og elsker det. Foto: Heikki Saukkomaa / NTB Scanpix
TOK INN 100 POENG: Haters gonna hate, står det på jakka til Petter Northug. Nå har han fått los på verdenscuptrofeet. Og elsker det. Foto: Heikki Saukkomaa / NTB ScanpixVis mer

Slik kan Northug vinne verdenscupen

- Nå smeller det, sier Northug etter dagens seier.

(Dagbladet): Det er tre år siden Petter Northug vant verdenscupen sammenlagt, for hittil eneste gang i karrieren. Han hadde egentlig gitt opp tanken på å kopiere prestasjonen denne sesongen.

Men så fant en sliten Dario Cologna ut at han skulle stå over 15-kilometeren i Lahti i dag. Et løp Petter Northug vant overlegent, etter det han overfor NTB omtaler som karrierens beste klassisk-prestasjon.

Dermed krympet avstanden opp til Cologna fra 223 til 123 poeng for Northug. Alexander Legkov er 16 fattige poeng foran Northug.

- Nå smeller det. Jeg er klar for å gå fort og kjempe om mange poeng, sier Northug til NTB.

Cologna er i Sveits
Og det er mange poeng å slåss om:

På onsdag er det sprint i Drammen. Der får vinneren 100 poeng. Skulle Northug komme til finalen, er han sikret minst 40 poeng. Det får han om han blir sist i finalen, altså nummer seks i konkurransen, og han kan altså skaffe seg 100.

Om han vinner.

Det vil uansett bety ytterligere forkorting av avstanden opp til den sveitsiske lederen, for Cologna er nå hjemme i Sveits. Han skal ha bestemt seg for å stå over sprinten i Drammen.

Colognas neste konkurranse er dermed femmila i fristil i Holmenkollen. Der kan Northug hente enda flere poeng. Vinneren får 100. I tillegg kan Northug, om han skulle være først ved seks spurtpunkter underveis i Oslo-løypa, tjene ytterligere 90 bonuspoeng.

Svensk avslutning
Verdenscupen 2012/2013 avgjøres deretter med en minitour i Sverige. Den starter med sprint i Stockholm på onsdag, det blir forsering av Mördarbacken i Falun på fredag, fellesstart i løypenettet rundt Lugnet skistadion lørdag - før alt avgjøres med jaktstart søndag. Den som kommer først i mål på den jaktstarten, får 200 poeng som sammenlagtvinner av minitouren.

Med andre ord: Hvis Northug kommer til finalen i Drammen, og vinner både femmila i Holmenkollen og minitouren i Sverige, er han sikret 340 poeng. Hvis Cologna står over i Drammen, og blir nummer to både i Oslo og Falun, får han 240.

Da har vi ikke regnet inn bonuspoengene som skal deles ut både i Holmenkollen og på fellesstarten i Falun. I tillegg vil det bli gitt verdenscuppoeng på de tre første etappene av den svenske minitouren - fra 50 til vinneren og ned til ett poeng til 30. mann.

Overrasket Northug
På bakgrunn av formen Northug viste i dag, og rapportene om at Cologna dropper Drammen, er det dermed absolutt mulig for Northug å hente sitt andre verdenscuptrofé - stikk i strid med hva han sa før helga.

- Da hadde jeg regnet med at Cologna skulle gå (intervallstarten i Lahti). Han plukker jevnt poeng når han stiller opp. Når han ikke gjør det, og jeg tar 100 poeng, så skjer det ting, sier Northug til NTB.