Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Slik kan RBK og Brann klare det umulige

Drillo, Semb og Hareides råd.

Direkte på live.dagbladet.no:

• Fiorentina - Rosenborg kl. 20.45

• Everton - Brann kl. 21.00

(Dagbladet.no): Brann og Rosenborg står foran tilsynelatende umulige oppgaver i kveldens returmøter i Uefa-cupens åttedelsfinaler.

- Vi er avhengige av et mirakel, sa Brann-trener Mons Ivar Mjelde om kampen mot Everton etter 0-2-tapet hjemme i Bergen.

- Vi må ha troen på at vi også kan score et mål eller to, sa en litt mer optimistisk RBK-trener Trond Henriksen om kampen mot Fiorentina i kveld etter 0-1-tapet hjemme i Trondheim.

Dagbladet.no har spurt Norges tre siste landslagssjefer - Egil Drillo Olsen, Nils Johan Semb og Åge Hareide - om hvordan de som trenere ville nærmet seg så vanskelige kamper.

Mirakler står ikke i trenerens ABC. Men at tro er viktig, det er trioen enige om.

image: Slik kan RBK og Brann klare det umulige

Egil Drillo Olsen

Landslagstrener Irak

Som norsk landslagstrener gjorde Drillo det til en vane å overraske som underdog. Han ledet også Vålerenga til kvartfinalen i cupvinnercupen i 1998 etter at de snudde 0-3 til pause til 3-3 etter full tid borte mot Besiktas. Det ga 4-3 sammenlagt.

- Det er ikke noe hokus-pokus. Det dreier seg om å kjenne motstanderen og hva de er gode på, og å kjenne sin egen kapasitet. Så må man legge opp et løp etter det, sier Drillo til Dagbladet.no.

Han kjenner ikke Everton eller Fiorentina godt nok til å gi konkrete vurderinger om hvordan Brann eller Rosenborg bør legge slagplanen.

- Men generelt kan det lønne seg å legge seg lavt og satse på fart når man vinner ballen, sier han.

Drillo hadde som norsk landslagstrener ord på seg for å være god til å motivere spillerne sine til å yte alt mot «overmakten».

- Det er en myte, det der. Jeg var realist, og pekte på hva som var realitetene og hva som var mulig. Jeg har aldri vært spesielt opptatt av psykologi, og har heller aldri vært spesielt flink til å bruke det.

TØFF JOBB: Rosenborg har en formidabel oppgave foran seg i Firenze etter at Adrian Mutu ga Fiorentina 1-0 på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix
TØFF JOBB: Rosenborg har en formidabel oppgave foran seg i Firenze etter at Adrian Mutu ga Fiorentina 1-0 på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix Vis mer

Han mener dessuten at det ikke bør være trenerens ansvar å få spillere på så høyt nivå til å yte maks gjennom psykologiske grep.

Iraks landslagstrener tror både Brann og Rosenborg får det tøft i kveld.

- Det er sterke lag de møter begge to. Ingen av de norske lagene er favoritter. Det er forsåvidt behagelig for en trener, sier Drillo.

Selv om begge lag har tøffe kamper i vente, mener Olsen de må holde fast ved at det er mulig.

- De har veldig mye å vinne og lite å tape. Sjansene er veldig små, men de er der, og det er viktig å ta med seg, sier han.

Nils Johan Semb

Tidligere landslagssjef Norge

TV 2-ekspert Semb burde vite litt om å lykkes med et norsk lag i Europa. Han er fortsatt den eneste treneren som har ledet Norge til et EM-sluttspill.

- Vi hadde mange sånne opplevelser med landslaget, både under Egil, meg og seinere hvor vi har vært underdogs og fått gode resultater, sier Semb.

Han mener man må ha samme målsetning foran en slik kamp som før alle kamper.

- Man må prøve å gjøre den optimale kampen. Mot en så god motstander borte handler den optimale kampen om å være potte tett bakover, og forsøke å skape tre til fem store målsjanser. Klarer man i tillegg å være effektiv til å utnytte disse, kan man få et godt resultat, sier Semb.

Også han snakker om å ha en realistisk inngang til kampen. Men foran kveldens kamper, der Semb ikke har som jobb å være realistisk optimist, tillater han seg å være realistisk pessimist.

- Everton og Fiorentina vil styre kampene, de norske lagene må satse på kontringer. Jeg tror Rosenborg har en bitteliten sjanse.

Semb mener Brann har et sterkere mannskap enn Rosenborg på papiret i øyeblikket, men at utgangspunktet er enda tøffere for de røde.

- Når det gjelder Brann, var det veldig synd de ikke fikk 0-0 i Bergen, slik de burde fått. To mål er mye å ta igjen borte, sier Semb.

Han understreker betydningen av å ha tro på at det er mulig før vanskelige kamper. Men heller ikke han sverger til store ord og psykologiske grep.

- Den troen skaper man gjennom arbeidet på treningsfeltet. Spillerne vokser i troen hvis forberedelsene til kampen har vært gode, sier Semb.

Åge Hareide

Landslagstrener Norge

Åge Hareide er selv på plass på Goodison Park i kveld som Branns gjest. Han er ikke spesielt optimistisk med tanke på verken RBK- eller Brann-avansement.

- Jeg kan jo bare svare for hvordan jeg selv ville tenkt. Du må for det første forsøke å gjøre en god kamp. Hvis du fokuserer på resultat blir det bare stress og da blir det vanskelig, sier Hareide til Dagbladet.no.

Som landslagstrener er Hareide opptatt av at Brann og Rosenborg kan påvirke rankingen for norske lag.

- De må begynne på null og gjøre jobben fullt og helt. De kan sikre en bra koeffisient for Norge med gode resultater i kveld, sier han.

I tillegg mener han at det er avgjørende for de norske lagenes sjanser at de holder tett bakover.

- De må ikke slippe inn flere mål, sier Hareide.

Han tror det er forskjell på oppgavene de to lagene møter.

- Everton kommer til å suse løs på Brann foran sine egne fans. Det er snakk om at det blir 30 000 her, og de vil jo gjerne se Everton mose Brann.

Hareide tror Rosenborg møter en mer gjerrig og resultatorientert motstander i kjent italiensk stil.

- Fiorentina er nok bare opptatt av å komme seg videre, sier han.

Landslagssjefen har sine tvil om sjansene for RBK og Brann i kveld, men er likevel spent på kampen han skal overvære på Goodison Park.

- Jeg er mer opptatt av å se hvordan norske lag presterer mot god europeisk motstand i februar, sier Hareide.

MOTBAKKE: Eirik Bakke og Brann starter med to baklengsmål mot Andrew Johnson og Everton i kveld. Det blir neppe lett.
REALIST: Drillo tror på å forklare spillerne hva som faktisk går an å oppnå.
OPTIMAL KAMP: Semb mener nøkkelen til en perfekt kamp er å få til en optimal forberedelse.
MÅ TETTE IGJEN:</B> Åge Hareide sier Rosenborg og Brann må holde nullen for å ha en sjanse i kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media