PÅ KANTEN: Anders Jacobsen ser klare svakheter i det nåværende poengsystemet, men innser at det er pengene og TV-makta som rår. Foto:  AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN
PÅ KANTEN: Anders Jacobsen ser klare svakheter i det nåværende poengsystemet, men innser at det er pengene og TV-makta som rår. Foto: AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTENVis mer

Slik kan reglene være geniale det ene minuttet og håpløse det neste

- Det burde vært gjort noe, sier Anders Jacobsen.

(Dagbladet): Lengde og stilpoeng er ikke lenger alt i hoppsporten.

Pluss- og minuspoeng ut fra vindforhold og avsats tas også med i beregningen, og kan av og til gjøre det hele til en forvirrende øvelse for TV-seerne.

NRK-kommentator Arne Scheie gikk for eksempel på en smell i Bischofshofen i 2011, da han trodde Tom Hilde ble nummer fem. Men så lyste 1-tallet opp på skjermen - og Scheie måtte gni seg i øynene.

- Det er helt utrolig, jeg hadde gitt opp håpet, brølte Scheie.

Både briljant og dårlig
Anders Jacobsen kan forstå at noen mente hoppsporten var enklere og mer sjarmerende før. Men han er uansett tilhenger av de «nye» reglene, som bidrar til at rennene gjennomføres etter planen og som regel uten store forsinkelser.

Målet er også at det hele skal bli mer rettferdig for utøverne med tanke på vinden - men der finnes det opplagte svakheter med systemet.

- TV-messig foretrekker jeg det som nå. Det fungerer. Men systemet kunne vært justert annerledes, så kompensasjonen ble riktigere når man først har den der. Det er briljant når det er lett trekk imot og lett trekk bakfra, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Men det fungerer veldig dårlig med sidevind, for da blir det minuser og plusser opp og ned. Du kan få minus 30 poeng og egentlig hatt bakvind. Det er ikke noe kult som skihopper, og det ser dumt ut på skjermen. Det burde egentlig vært gjort noe med, men jeg tror det er et steg for å få det mer TV-vennlig. Det er TV og penger som rår i enhver idrett. Sånn er det. Det er derfor vi kan holde på. Sånn sett er det positivt.

Nytt syn på media
Jacobsen har fått et nytt syn på TV og media etter å ha jobbet som ekspert for NRK i «hvileåret» sitt i fjor. Før kunne han grue seg til å gjøre intervjuer etter dårlige hopp. Nå ser han på det som en viktig del av jobben.

SER IKKE FAMILIEN PÅ EN MÅNED: Anders Jacobsen tok avskjed med kona og sønnen i går kveld. Nå ser han de ikke igjen før etter VM i Val di Fiemme.  Foto: Endre Vellene
SER IKKE FAMILIEN PÅ EN MÅNED: Anders Jacobsen tok avskjed med kona og sønnen i går kveld. Nå ser han de ikke igjen før etter VM i Val di Fiemme. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Det er veldig mye lettere for meg å møte journalister nå. Jeg går ikke til et TV-intervju og tenker «huff, hva vil han nå?». De gjør jobben sin, og er oppriktig interessert i å vite hva som skjedde. Det er en ærlig og positiv sak, og det er positivt for oss også. Uansett hvor misfornøyd eller lykkelig jeg er, klarer jeg å møte pressen positivt. Det gir meg energi, mens jeg tidligere ble totalt tom.

- Men du klasket til et TV-kamera etter et dårlig hopp i hoppuka nylig?

- Ja, da var jeg frustrert og sint. Men det var bare på meg selv. Det tar tre minutter, og så er det over.

I går kveld så han kona og sønnen for siste gang på nærmere en måned, altså etter at VM i Val di Fiemme er over. Det forholder han seg profesjonelt til.

- Det er noe man må forberede seg på. Jeg har vært hjemme i ei god uke nå, og det har vært utrolig deilig. Spesielt når du har fått en liten kar som prater som en foss og er veldig glad i pappaen sin. Det er tøft å være borte så lenge, og du kjenner på savnet. Men det er for en periode. Jeg tror sønnen min kommer til å være veldig stolt av faren sin når han en dag ser tilbake på det. Jeg tror vi vinner på det. Og jeg tror avstandsforhold kan gjøre et forhold sterkere, så lenge du er flink til å være hjemme mentalt også når du først er hjemme, sier Jacobsen.