JURIDISK MYR: Manchester City-spiss Carlos Tevez hevder det var en misforståelse, ikke en nekt, som førte til at han ikke kom inn som innbytter mot Bayern Munchen. Dermed er det opp til City å bevise at spissen streiket, dersom de ønsker å sparke ham og søke erstatning.Foto: SCANPIX/AP/Dave Thompson/PA Wire
JURIDISK MYR: Manchester City-spiss Carlos Tevez hevder det var en misforståelse, ikke en nekt, som førte til at han ikke kom inn som innbytter mot Bayern Munchen. Dermed er det opp til City å bevise at spissen streiket, dersom de ønsker å sparke ham og søke erstatning.Foto: SCANPIX/AP/Dave Thompson/PA WireVis mer

Slik kan Tevez sabotere Citys planer

Å gi spissen sparken kan bety trøbbel, mener jusekspert.

(Dagbladet): I går kveld ble Carlos Tevez suspendert av Manchester City i to uker og bøtelagt, etter at han skal ha nektet å komme inn som innbytter i Champions League-kampen tirsdag.

Nå mener engelske aviser at City ser på mulighetene for å få argentineren sparket, og eventuelt søke erstatning.

Dersom klubben kan bevise at Tevez nektet å spille, er det et brudd på standardkontrakten i Premier League. Alvorlige eller vedvarende brudd kan være nok til å gi noen sparken.

Advokat og ekspert på idrettsjus, Kenneth A. Leren, mener Manchester City trolig har en god sak - men at alt avhenger av at Roberto Mancinis versjon av hendelsene stemmer.

- Dersom Tevez nektet å spille, har han nok passert grensa for hva som skal til for å avskjedige ham. Men det blir en sak om hva man kan bevise, for det er vanskelig å vite akkurat hva som faktisk har skjedd, sier Leren til Dagbladet.

- Det Mancini beskriver er avskjedigelsesgrunn, men nå sier Tevez selv at det er språklige forvirringer, og slike ting. Da blir det usikkerhet. Jeg ville vært forsiktig, det er allerede rimelig klart at Tevez ikke er den beste i språk, sier han.

Mye penger på spill
Kort etter kampen sa Carlos Tevez ting som tydet på at han faktisk hadde takket nei til å spille, men i går ble det inntrykket rettet fra Tevez-leiren.

Uttalelsene om at det var misforståelser som førte til krangelen på City-benken, at han aldri nektet å spille, og om at Tevez har alle intensjoner om å oppfylle forpliktelsene sine til klubben, tolkes som et åpenbart grep fra rådgiverne for å svekke klubbens eventuelle sak.

Derfor gjør Manchester City nå alt for å dokumentere alle overtredelser de mener Carlos Tevez har begått under tida i klubben, og har begynt å «avhøre» alle som var i nærheten av City-benken under tirsdagens kamp.

Blant dem er Tevez' kompis Pablo Zabaleta, som allerede langt på vei har bekreftet Roberto Mancinis versjon av hendelsene.

- Carlos ville bare ikke spille. Alle spillere har ulik personlighet, og noen ganger er beslutninger veldig tøffe for folk. Vi har mange spillere, og vi må akseptere at vi noen ganger havner på benken, sier Zabaleta, ifølge Mirror.

Advokat Kenneth A. Leren tviler likevel på at Manchester City kommer til å gå til det skrittet å sparke argentineren.

NØKKELSITUASJONEN: City avhører nå alle som var i nærheten av opptrinnet på benken, for å avdekke hvorvidt det var tydelig at Carlos Tevez nektet da manager Roberto Mancini ville sette ham inn.Foto: PA/SCANPIX
NØKKELSITUASJONEN: City avhører nå alle som var i nærheten av opptrinnet på benken, for å avdekke hvorvidt det var tydelig at Carlos Tevez nektet da manager Roberto Mancini ville sette ham inn.Foto: PA/SCANPIX Vis mer

- Det er nesten ikke verdt tida. De vil sikkert få medhold, dersom faktum er det Mancini har fortalt - men trolig er det bedre for City å få avsluttet saken, sier han, og trekker paralleller til Chelseas sak mot Adrian Mutu.

Den rumenske spissen ble sparket av klubben for narkotikarelaterte kontraktsbrudd, utestengt i sju måneder, og senere dømt til å betale tilbake overgangssummen Chelsea hadde gitt Parma i sin tid - over 17 millioner euro.

- Men Chelsea har neppe sjans til å få de pengene, han er rett og slett ikke i stand til å betale. Jeg ser for meg at City løser dette ved å beholde Tevez til januar, og finner en klubb som er villig til å betale en overgangssum, sier Leren.

Kan utestenges globalt
Samtidig har Fifa-visepresident Jim Boyce sagt at det internasjonale forbundet vil se på å utestenge Tevez verden over, dersom City får gjennomslag for en avskjedigelse.

- Har han gjort det som blir påstått, og det virker ikke som det er noen tvil om det, vil klubben ha det bedre uten ham. Om Manchester City beviser dette, og fremlegger de nøyaktige omstendighetene for Fifa, mener jeg vi bør ha makt til å utestenge spilleren fra all fotball, akkurat som i dopingsaker og andre saker sier Boyce, ifølge Guardian.

- Reglene åpner for det, absolutt, men igjen er vi tilbake til et vanskelig bevisspørsmål. Samtidig syns jeg det er litt merkelig at Fifa kommer ut og sier det, de har strengt tatt ingenting med å involvere seg i en sånn sak mellom en klubb og spiller på dette tidspunktet, kommenterer advokat Kenneth A. Leren.

Det Leren imidlertid gir Roberto Mancini all mulighet til å gjennomføre, er truslene om å aldri la Carlos Tevez spille under ham igjen.

Det er mot Fifa-reglementet å la spillere råtne på tribunen uten en sportslig begrunnelse, men det vil neppe være et problem å la Tevez slite et plastsete til saken eventuelt løser seg i januar, mener advokaten.

- Det vil være ganske enkelt for Mancini å begrunne noe slikt sportslig etter alt som har skjedd. Managere snakker stadig om at spillere ikke har hodet på rett plass og slike ting, og det er grunn nok, sier Leren.

KAN GJENNOMFØRE TRUSLENE: Roberto Mancini vil neppe kunne arresteres dersom han lar Tevez slite tribunen til saken er løst, mener advokat Kenneth A. Leren.Foto: SCANPIX/AFP/CHRISTOF STACHE
KAN GJENNOMFØRE TRUSLENE: Roberto Mancini vil neppe kunne arresteres dersom han lar Tevez slite tribunen til saken er løst, mener advokat Kenneth A. Leren.Foto: SCANPIX/AFP/CHRISTOF STACHE Vis mer