<strong>IKKE PÅ TRYGG GRUNN:</strong> Bastian Schweinsteiger og Tyskland er ennå ikke sikret kvartfinalplass selv om laget har vunnet begge sine to første kamper. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB scanpix
IKKE PÅ TRYGG GRUNN: Bastian Schweinsteiger og Tyskland er ennå ikke sikret kvartfinalplass selv om laget har vunnet begge sine to første kamper. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB scanpix Vis mer

Slik kan Tyskland ryke før kvartfinalen

Full pott etter to kamper ikke nødvendigvis nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Portugal - Nederland og Danmark - Tyskland direkte i fotballstudio fra kl. 20.45.

KIEV/OSLO (Dagbladet): Med omleggingen fra 16 til 24 deltakernasjoner i 2016, vil kveldens avgjørelse av gruppe B kanskje bli siste gang en «dødens gruppe» krever sine offer i et EM-sluttspill.

To lag av kvartetten Tyskland (nr. 2), Nederland (nr. 4), Danmark (nr. 9) og Portugal (nr. 10) - alle ranket blant de ti beste fotballnasjonene i verden på siste Fifa-ranking - kommer til å reise hjem fra Polen og Ukraina med uforrettet sak. Alle fire har imidlertid fortsatt en mulighet på kvartfinale.

<strong>IKKE TRYGG:</strong> Joachim Löw tar ingenting for gitt tross seks poeng etter to kamper.Foto: AFP PHOTO/UEFA/NTB scanpix
IKKE TRYGG: Joachim Löw tar ingenting for gitt tross seks poeng etter to kamper.Foto: AFP PHOTO/UEFA/NTB scanpix Vis mer

Tyskland er det eneste laget i sluttspillet som står med seks poeng og full pott etter to kamper. Likevel har ikke den perfeksjonistiske landslagssjefen, Joachim Löw, budsjettert med noe kvartfinalemøte med Hellas i Gdansk neste fredag.

- Vi har ikke kvalifisert oss ennå. Det kommer til å bli en tett og vanskelig kamp ettersom også Danmark har forhåpninger om en kvartfinale. De som så på Danmark som sjanseløse før sluttspillet tok feil. Vi visste derimot hele tiden at de kom til å utgjøre en trussel da de er kompakte defensivt og farlige på kontringer. Vi kommer ikke til å undervurdere dem, og jeg kommer ikke tillate at noen tar en fridag, sier Löw til Uefa.com.

Historisk gufs Men få tror at Tysklands stjernegalleri faktisk går på en smell mot Danmark. Et mer sannsynlig scenario er dette:

Nederland tar tidlig ledelse i sin kamp mot Portugal, som spilles i Kharkiv parallellt med Tyskland-Danmark. I sistnevnte oppgjør er det derimot 0-0 idet de tyske og danske spillerne får vite at Nederland leder.

<strong>SIKKER PÅ TYSK HJELP:</strong> Nederlands landslagstrener Bert van Marwijk er sikker på at Tyskland slår Danmark.Foto: AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG / NTB scanpix
SIKKER PÅ TYSK HJELP: Nederlands landslagstrener Bert van Marwijk er sikker på at Tyskland slår Danmark.Foto: AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG / NTB scanpix Vis mer

Hvordan vil de da reagere? For hvis Nederland slår Portugal, så vet både Tyskland og Danmark at de kan legge seg bak og sammen kontrollere inn 0-0 i sin kamp. Det er nok for begge til å nå kvartfinalen.

Både Tyskland (mot Østerrike i 1982) og Danmark (mot Sverige i 2004) er blitt beskyldt for å delta i avtalte kamper til egen berikelse. Men i kveld blir ikke dette noe tema, visstnok:

Nederlandske stjerner røpet etter tapet for Tyskland at de fikk besøk av tyske spillere i garderoben, hvor beskjeden var at de kom til å gjøre alt for å slå Danmark.

Sikker på tysk seier Gårsdagens avgjørelse i gruppe A var et tydelig bevis på hvor lite som skal til for at situasjonen i gruppa snus fullstendig på hodet da Hellas gikk fra sisteplass til kvartfinale i løpet av lørdagskvelden.

<strong>VIL ANGRIPE:</strong> Paulo Bento har ikke til hensikt at Portugal skal ligge bakpå og satse på kontringer mot Nederland.Foto: AFP PHOTO/FRANCISCO LEONG/NTB scanpix
VIL ANGRIPE: Paulo Bento har ikke til hensikt at Portugal skal ligge bakpå og satse på kontringer mot Nederland.Foto: AFP PHOTO/FRANCISCO LEONG/NTB scanpix Vis mer

Noe lignende kan også skje i kveld. Nederland har vært mesterskapets skuffelse så langt med tap mot både Danmark og Tyskland, men en tomålsseier mot Portugal, samtidig som tyskerne slår danskene, så er Bert van Marwijks VM-finalister fra 2010 plutselig videre.

- Vi tror Tyskland slår Danmark, og da må vi vinne mot Portugal. Historien forteller at det ikke er den enkleste av motstandere for oss, så vi er nødt til å være tålmodige. Men vi er også nødt til å spille på en måte som gjør oss i stand til å score. Dersom vi får ett mål, er jeg helt sikker på at vi vil få ett til, sier van Marwijk til Uefa.com.

Portugal vil angripe Portugal ligger sammen med Tyskland best an i gruppa foran avslutningen i gruppe B, og med seier er saken biff. Derfor ser ikke landslagstrener Paulo Bento noen grunn til å forsvare seg til et uavgjort resultat som sannsynligvis vil være nok.

- Målet vårt er ikke bare å gå videre, men å vinne kampen. Vi vet hva slags strategi nederlenderne har lagt opp til fra start. Det har vi sett i mange nederlandske lag opp gjennom årene: De liker å ha ballen og kontrollere kampen. De har alltid vist strålende tekniske ferdigheter, men vi burde ikke bare ligge bakpå og satse på kontringer, sier Bento til Uefa.com.

<strong>GRUPPAS OVERRASKELSE:</strong> Morten Olsen utroper danskene til gruppe Bs store overraskelse. Her sammen med Daniel Agger.Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB scanpix
GRUPPAS OVERRASKELSE: Morten Olsen utroper danskene til gruppe Bs store overraskelse. Her sammen med Daniel Agger.Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB scanpix Vis mer

Nederlagsdømte dansker fikk en drømmestart med seier mot Nederland i første kamp, men er avhengig av å få med seg et resultat mot Tyskland skal det bli mer EM-spill utover kveldens kamp.

- Gruppa har levd opp til forventningene. Vi er alle veldig jevne, selv om vi kanskje er dem som har overrasket mest. Og kanskje har nederlenderne skuffet mest, men de fikk en livline kastet til seg med Portugals seine seiersmål. Hadde det ikke vært for det, hadde Nederland vært på vei hjem. Det beviser at du enkelte ganger trenger litt flaks også med andre resultater, sier landslagssjef Morten Olsen før kampen.

Hva skal så til for at lagene går videre eller ryker ut? Her er de ulike scenarioene:

Tyskland: Slik går Tyskland videre:
Tyskland er videre som gruppevinner både med seier og uavgjort mot Danmark og vil i så fall møte Hellas i en kvartfinale. De kan også gå videre med tap forutsatt at Portugal ikke slår Nederland eller at de scorer minst to ganger i et ettmålstap (eks. 2-3) om Portugal skulle slå Nederland med ett mål. Skulle Danmark vinne 3-2 og Portugal vinne 2-1, vil tyskerne gå videre på innbyrdes oppgjør mot Portugal.

GRUPPE B:

Tyskland 2 2 0 0 3 - 1 6
Portugal 2 1 0 1 3 - 3 3
Danmark 2 1 0 1 3 - 3 3
Nederland 2 0 0 2 1 - 3 0
De to beste til kvartfinale.

Slik ryker Tyskland ut:
Med tap mot danskene og portugisisk seier mot Nederland kan Tyskland ryke dersom de ikke scorer tilstrekkelig mange nok mål. Dersom eksempelvis Danmark vinner 1-0 og Portugal vinner 1-0 er Tyskland ute på færre scorede mål enn de to førstnevnte som dermed vil gå videre.

Portugal: Slik går Portugal videre:
Portugal er garantert videre med seier dersom Danmark ikke slår Tyskland, og også med uavgjort dersom danskene taper. Dansk og portugisisk seier kan også holde for begge dersom Tyskland ikke scorer tilstrekkelig med mål eller at de klarer å vinne med to mål eller mer. De er også videre på innbyrdes oppgjør på Danmarks bekostning dersom begge kamper ender uavgjort. Portugiserne kan også klare seg med et ettmålstap mot Nederland forutsatt at også danskene taper.

Slik ryker Portugal ut:
Portugal er ute med tap mot Nederland dersom danskene spiller minst uavgjort mot Tyskland, eller uavgjort mot nederlenderne og dansk seier mot Tyskland. De risikererer også å ryke med ettmålsseier mot Nederland og dansk seier mot Tyskland, dersom tyskerne scorer minst to ganger (eks. taper 2-3). I så fall går Danmark og Tyskland videre. Taper de med to mot Nederland samtidig som Tyskland vinner mot Danmark, går Tyskland og Nederland videre.

Danmark: Slik går Danmark videre:
Danmark er garantert videre med 2-1 seier eller bedre, og 1-0 seier dersom Portugal ikke slår Nederland. Også uavgjort holder dersom portugiserne taper. Dansk og portugisisk seier kan også holde for begge dersom Tyskland ikke scorer tilstrekkelig med mål eller at de klarer å vinne med to mål eller mer.

Slik ryker Danmark ut:
Danmark er ute med tap mot Tyskland og portugisisk poeng mot Nederland. Også uavgjort mot Tyskland er for lite dersom Portugal vinner. Med uavgjort i begge kamper, går dessuten Portugal videre på innbyrdes oppgjør. Med tap mot Tyskland samtidig som Portugal taper med to mot Nederland, går Tyskland og Nederland videre.

Nederland: Slik går Nederland videre:
Nederland går videre dersom de slår Portugal med minst to mål samtidig som Tyskland slår Danmark.

Innbyrdes oppgjør mellom kveldens motstandere:

Danmark - Tyskland:
I mesterskap: 1-0-2 (2-4)
Totalt: 8-3-14 (35-51)

Portugal - Nederland:
I sluttspill: 2-0-0 (3-1)
I kvalik: 3-1-0 (6-2)
Totalt: 6-3-1 (12-5)

Slik ryker Nederland ut:
Nederland er ute uansett med uavgjort eller tap eller dansk poeng mot Tyskland.

For detaljerte utslagskriterier, se faktaboks.

Slik skilles lagene i EM-gruppene:

Dersom to eller flere lag ender opp på samme poengsum etter gruppespillet, skilles lagene etter følgende kriterier:

1. Antall poeng oppnådd i kamper mellom de aktuelle lagene.
2. Målforskjell i innbyrdes møter mellom de aktuelle lagene.
3. Antall scorede mål i innbyrdes møter mellom de aktuelle lagene.
4. Er det fortsatt to lag som ikke er mulig å skille lagene etter kriteriene 1-3, gjentas punkt 1-3 for kampen mellom de to lagene. Er det fortsatt ikke mulig å skille, kommer kriteriene 5-10 i spill.
5. Best målforskjell alle gruppespillskamper medregnet.
6. Antall scorede mål alle gruppespillskamper medregnet.
7. Dersom to lag som ikke kan skilles etter kriteriene 1-6 møtes i siste og avgjørende kamp, og gitt at ingen av de andre lagene i gruppa kan ende på samme poengsum, blir det avholdt straffesparkkonkurranse for å avgjøre hvilket av de to lagene som går videre.
8. Plassering på Uefas landslagskoeffisient. (I gruppe A har Nederland har høyest koeffisient etterfulgt av Tyskland, Portugal og Danmark).
9. Plassering på fair play-rankingen for sluttspillet.
10. Loddtrekning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer