Slik kan vi lure Nederland, Åge

Hiddink røper oppskriften.

BASEL (Dagbladet.no): - Jeg vet ikke hvordan vi skal overliste Nederland, sa Guus Hiddink dagen før kvartfinalen mot sine egne landsmenn.

Det var i beste fall falsk beskjedenhet. For bortsett fra på dødballene fra Rafael van der Vaart og Wesley Sneijder, ble Nederland langt på vei nøytralisert. Russland var bedre i alle spillets faser, hadde oppsiktsvekkende mye mer sprut i beina i ekstraomgangene og vant fortjent 3-1.

Det var en oppvisning i fart, teknikk og løpskraft, men det var også en taktisk triumf. Hvor Marco van Basten ble læregutt mot ringreven Hiddink.

61-åringen ble møtt med applaus da han ankom pressekonferansen rundt midnatt.

Ti minutter taktikk

- Jeg er ekstremt stolt over prestasjonen til laget mitt. Særlig når du tenker på forberedelsene vi har hatt etter den tøffe og gode kampen mot Sverige. Etter det hadde vi bare to dager å restituere oss på. Jeg klagde ikke mye, bare litt, på den korte forberedelsestiden. Jeg rakk knapt å jobbe taktisk med spillerne. Det ble ti minutter på stadion i går og noen taktikkmøter på hotellet, sier Hiddink.

Det var likevel mer enn nok tid å legge en effektiv slagplan. For russerne fant svakhetene Italia, Frankrike og Romania slet med å finne i gruppespillet.

Kanskje kan kampen i gi Åge Hareide noen ideer om hvordan Nederland kan stoppes når VM-kvalifiseringen starter til høsten.Aller helst skulle vi gjerne hatt en Andrej Arsjavin eller tre - men å lytte til hva Hiddink hadde å si etter kampen trenger heller ikke være så dumt.

RINGREVEN SEIRET: Russland-trener Guus Hiddink hopper til værs etter å ha beseiret favoritten Nederland. Nå røper han opskriften til bragden. Foto: Jerry Lampen/REUTERS
RINGREVEN SEIRET: Russland-trener Guus Hiddink hopper til værs etter å ha beseiret favoritten Nederland. Nå røper han opskriften til bragden. Foto: Jerry Lampen/REUTERS Vis mer

Kreativ venstreside

Nøkkelen til seieren var å stenge av venstresida med Giovanni van Bronckhorst og Wesley Sneijder, og tvinge nederlenderne til å spille mest mulig på sida til Khalid Boulahrouz. og Dirk Kuyt.

Det fungerte som planlagt.

- Jeg ville nøytralisere venstresida deres, hvor de har kreative spillere. På høyresida lot vi dem bygge opp spillet, og mange av oppspillene mot van Nistelrooy ble låst av. Det gjorde det lett å forsvare seg, forklarer han.

En stund inn i 1. omgangen byttet plutselig Kuyt og Sneijder side.

- Vi fikk litt problemer da det skjedde, men heldigvis gjorde de et bytte til 2. omgang (Kuyt ut, van Persie inn), og ble mer statiske. Jeg foretrekker høyresiden til Nederland. Jeg sier ikke at Boulahrouz gjorde en dårlig jobb. Men uten å overdrive kan jeg si at Jurij Zjirkov er en av de beste venstrebackene i hele Europa, sier Hiddink. .

Så fornøyd var han med måten laget hans gjennomførte kampen på at han karakteriserte det som et av høydepunktene i sin trenerkarriere.

Det sier ikke så rent lite.

Slik kan vi lure Nederland, Åge

- Overlegen

- Måten vi gikk inn i ekstraomgangene på, var en utrolig og nesten ufattelig prestasjon av laget. Jeg har ikke opplevd noe sånt før i karrieren min. Jeg vet ikke om jeg er realistisk nå, og om følelsene har lagt seg såpass at jeg kan analysere kampen godt nok, men laget mitt var teknisk overlegent, både i ballkontroll og pasninger. Men også fysisk var vi overlegne nederlenderne. Det er utrolig, for jeg vet hvordan de forberedte seg. Jeg mener ikke å være arrogant når jeg bruker ordet «overlegen», men vi var overlegne i alle spillets faser, sier han.

Likevel ville ikke Guus Hiddink vært den treneren han er om han ikke fant noe å sette fingeren på. For det gjorde han naturligvis.

- Det er et par ting jeg vil kritisere laget for. Det ene er at vi lager en del unødvendige frispark, og vi var for passive på dødballene deres, sier han.

Nå venter enten Spania eller Italia i semifinalen. Russland har noe å revansjere mot David Villa & co etter åpningskampen som endte med 1-4-tap, men Hiddink ville ikke ut med noen ønskemotstander.

- For å være ærlig, har jeg ikke tenkt noe på semifinalen. Vi nådde målet vårt om kvartfinale. Nå er vi videre til neste runde. Det første vi skal gjøre, er å hvile to dager. Så skal vi rette alt fokus på hvem vi møter. Med all respekt for motstanderen: Vi er ikke redde, sier han.

Men det er kanskje Italia og Spania.

<B>DE GAMLE ER ELDST:</B> Marco van Basten ble rådvill da Guus Hiddinks Russland stoppet Sneijder og Nederlands venstreside.
<B>SE OG LÆR!:</B> Norges landslagssjef Åge Hareide gjør sikkert lurt i å plukke opp et par tips fra Hiddink før Nederland venter i høstens VM-kvalifisering.