Fotball-VM Qatar 2022

Slik kjøpte Qatar fotballen

Svært få, om noen, har kommet som et større godstog inn i fotballen enn Qatar. Landet har de siste åra knyttet bånd med de største klubbene, legendene og spillerne i fotballverden.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

I QATAR: Erling Braut Haaland (t.v) og Khalid Ali Al-Mawlawi, administrativ direktør i Aspetar. Foto: Instagram: Aspetar
I QATAR: Erling Braut Haaland (t.v) og Khalid Ali Al-Mawlawi, administrativ direktør i Aspetar. Foto: Instagram: Aspetar Vis mer
Publisert

Alt om VM

Siden Qatar i 2010 ble tildelt VM i fotball, har regimet drevet med det mange vil omtale som sportsvasking.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty, i tillegg til flere andre, er blant dem som har rettet sterk kritikk mot Qatars brudd på menneskerettighetene.

Her er et dypdykk i hvordan Qatar har alliert seg med sentrale skikkelser og aktører i fotballen:

I løpet av de siste tolv åra har landet fra Midtøsten blitt stadig mer synlig i idretten, og spesielt i fotballen. Qatar har de siste åra investert massive pengesummer og knyttet bånd til flere av de største aktørene på fotballverdenen.

VM-landet har hentet inn noen av de største stjernene i fotballen som ambassadører for det kommende mesterskapet - for hvordan få noen til å like deg? Jo, allier deg med de «alle» liker.

Legendene som presenteres på mesterskapets offisielle hjemmeside er:

  • Tim Cahill: Spilleren som mange vil mene er Australias beste fotballspiller gjennom tidene. 42-åringen spilte hele 108 ganger for det australske landslaget og scoret 50 mål. I åtte år (2004-2012) spilte han for Everton i Premier League.
  • Cafu: En legende i brasiliansk fotball som på midten av 2000-tallet herjet i Italia for både Roma og AC Milan. Den tidligere høyrebacken er den spilleren som har flest kamper Brasil med sine 143.
  • Samuel Eto'o: Den tidligere spissen regnes som en av de største i afrikansk fotball gjennom tidene. Han er i dag president i det kamerunske fotballforbundet, og innehar stor innflytelse på det afrikanske kontinentet.
  • Xavi: Den nåværende Barcelona-treneren vant alt før han la fotballskoa på hylla i 2019. Han har en høy stjerne i spansk fotball, og har etter spillerkarrieren gjort suksess som trener, blant annet for det beste klubblaget i Qatar, Al Sadd.
  • Ronald de Boer: Den tidligere Ajax- og Barcelona-spilleren dominerte på 90-tallet, både for klubb og landslag. Han står med 67 landskamper for Nederland, og har etter spillerkarrieren jobbet som trener i Qatar.
QATAR-DUO: Samuel Eto'o (t.v) sammen med Cafu på Al-Thumama Stadium i Doha. Arenaen skal brukes under VM i Qatar. Foto: AFP
QATAR-DUO: Samuel Eto'o (t.v) sammen med Cafu på Al-Thumama Stadium i Doha. Arenaen skal brukes under VM i Qatar. Foto: AFP Vis mer

Fellesnevneren for disse fem navnene er at de er svært innflytelsesrike mennesker, som høster stor respekt og status i fotballsammenheng.

- Velkjente personer har alltid hatt en stor påvirkningskraft, allerede før det fantes sosiale medier. Slike personer er forbilder, og mange ser på dem og orienterer seg mot dem. Dette har alltid funnet sted og skjer fortsatt i tradisjonelle medier som fjernsyn, for eksempel i TV-reklamer, sier Melanie Magine, professor i mediesosiologi ved NTNU, til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Men det nye med sosiale medier er at disse personene kan adressere og kommunisere med mennesker direkte. Dette får folk til å føle seg enda nærmere sine idoler og kan øke potensialet for innflytelse.

Beckham: - Familievennlig miljø

Det mest kjente, og kanskje den som i størst grad kan betegnes som ansiktet utad de siste åra når det kommer til det kommende verdensmesterskapet, er ingen ringere enn David Beckham.

Engelskmannen signerte i 2021 en tiårsavtale med Qatar, som innebærer at han skal fungere som en ambassadør for landet de neste åra. Beckham tjener totalt 150 millioner pund på avtalen, hevder Inside The Games.

VENNER: Nasser al-Khelaifi (t.v), styrelder i Qatar Sports Investments, på tribunen sammen med David Beckham under semifinalen av klubb-VM mellom Monterrey og Liverpool i 2019. Foto: AFP
VENNER: Nasser al-Khelaifi (t.v), styrelder i Qatar Sports Investments, på tribunen sammen med David Beckham under semifinalen av klubb-VM mellom Monterrey og Liverpool i 2019. Foto: AFP Vis mer

- Jeg har sett utviklingen som har skjedd her, spesielt siden Qatar fikk utdelt en av de største turneringene i verdensfotballen. Det jeg mener er viktigst, er at det alltid har vært et så familievennlig miljø her. Som spiller og fan er det noe du virkelig ønsker, sier Beckham i et ti minutter langt intervju, publisert på YouTube-kanalen Qatar2022.

I august 2020 publiserte Visit Qatar en såkalt promoteringsvideo, der den engelske legenden kastet glans over alt landet har å tilby. Beckham fikk massiv kritikk etter at videoen ble publisert.

Aspire og Aspetar

Aspire Academy er et massivt idrettsanlegg i Qatar. Det strekker seg over 250 hektar, har et svømmebasseng av olympisk kvalitet, en fotballstadion med 50 000 seter, to femstjerners hoteller og verdens største flerbrukskuppel.

I 2013 dro Manchester United ditt på treningsleir. I januar 2020 gjorde Bayern München det samme, for tiende gang totalt.

Aspire har også opprettet et akademi i det afrikanske landet Senegal, og i søramerikanske Paraguay.

STJERNESPEKKET: Manchester United-troppen på plass på Aspire Academy i Doha i 2013. På bildet ser man blant annet Paul Scholes, Wayne Rooney og Ryan Giggs. Foto: AP
STJERNESPEKKET: Manchester United-troppen på plass på Aspire Academy i Doha i 2013. På bildet ser man blant annet Paul Scholes, Wayne Rooney og Ryan Giggs. Foto: AP Vis mer

Under Aspire Academy finner man Aspetar, det eneste senteret med tittelen FIFA Medical Centre Of Exellence i Midtøsten. På hjemmesiden til Aspetar står det følgende:

«Aspetar er det første spesialiserte ortopediske og sportsmedisinske sykehuset i Gulf-regionen. Det gir høyest mulig medisinsk behandling for idrettsrelaterte skader i et toppmoderne anlegg, bemannet av noen av verdens ledende idrettsmedisinere og forskere».

Hvorfor er fotbal-VM i Qatar kontroversielt? Vi skal forklare. Tekst: Jonas Giæver Video: Henrik Ljosland Kilder: Amnesty, The Guardian, Sky Sports, WorkersWelfare.qa Vis mer

Senteret har tiltrukket seg verdensstjerner som Mo Farah, Neymar, Ousmane Dembélé og Erling Braut Haaland.

- Jeg ville finne den beste måten å rehabilitere, og da fant vi ut at Qatar var den beste måten, sier Haaland i et intervju publisert på YouTube-kanalen til Aspetar, 15. desember 2020.

TALTE TIL FIFA: Fotballpresident Lise Klaveness talte til FIFA-kongressen torsdag. Nå hylles hun internasjonalt. Vis mer

Paris Saint-Germain

Qatar har investert i og sponset flere klubber de siste åra. Det seineste tilfellet i oktober i år, da Qatar Sports Investment, et statseid fond, kjøpte 22 prosent av det portugisiske topplaget, Braga.

Det kanskje mest kjente tilfellet for mannen i gata, er den franske klubben Paris Saint-Germain. I 2011 kjøper Qatar Sports Investment klubben for en rapportert sum på 100 millioner euro.

Kjøpet blir gjort seks måneder etter at Qatar får tildelt VM. Nasser al-Khelaifi, styreleder i fondet, blir ansatt som president.

TOPPVERV: Eieren av Paris Saint-Germain, Nasser al-Khelaifi, er også styreleder i Qatar Sports Investment. Foto: AP
TOPPVERV: Eieren av Paris Saint-Germain, Nasser al-Khelaifi, er også styreleder i Qatar Sports Investment. Foto: AP Vis mer

Hva som skjer etterpå kjenner de aller fleste til. PSG blir en europeisk storklubb og vinner utallige ligamesterskap i åra etterpå, mye på grunn av massive spillerinvesteringer.

Her er de fem største:

La oss ikke glemme Lionel Messi, som ifølge Forbes tjener rundt 130 millioner euro i året i Paris-klubben. Argentineren ble hentet sommeren 2021 til Frankrike.

12. august, to dager etter at den sju ganger Ballon d'or-vinneren signerte, publiserte Visit Qatar dette på sin Twitter-konto:

I løpet av de siste ti åra har Qatar tatt imot flere Paris Saint-Germain-tourer, som Qatar Håndball Tour i 2014 og 2015, Qatar Ladies Tour i 2015, og Qatar Tour i 2013, 2015, 2017, 2018, 2019 og 2022.

I tillegg til å være president i PSG og ha toppverv i det statseide fondet som eier klubben, er Al-Khelaifi styreleder i beIN SPORTS, et globalt nettverk av sportskanaler som eies og drives av det qatarske mediekonsernet beIN.

PSG-TRIO: Presnel Kimpembe (t.v), daværende PSG-trener Mauricio Pochettino og Marco Verratti under en pressekonferanse i Doha under Qatar Tour 2022 i mai. Foto: Xinhua
PSG-TRIO: Presnel Kimpembe (t.v), daværende PSG-trener Mauricio Pochettino og Marco Verratti under en pressekonferanse i Doha under Qatar Tour 2022 i mai. Foto: Xinhua Vis mer

Pryder populære drakter

Qatar har de siste åra gått inn med mye sponsorpenger i fotballklubber. For å få et klarere bilde over hvor tungt landet har gått inn i fotball-markedet, kan man ta en titt på klubbene som har hatt et Qatar-eid selskap som draktsponsor de siste åra.

  • Noen vil nok hevde at det er en ironisk undertone med tanke på at UNICEF, verdens største hjelpeorganisasjon, var hoved-draktsponsoren til Barcelona fra 06/07 - til 10/11-sesongen. De to neste sesongene var det Qatar Airways som prydet drakta. Deretter var det Qatar Airways som overtok plassen fram til 16/17-sesongen.
  • I 2018 går de inn i den tradisjonsrike italienske klubben AS Roma, og blir hoved-draktsponsor for klubben de neste tre sesongene. Akkurat hvor mye klubben tjente på denne avtalen er ikke offentlig, men Roma hevdet at dette var den en av de største sponsoravtalene i italiensk fotballs historie.
  • Den argentinske storklubben Boca Juniors hadde fra 18/19-sesongen til 21/22-sesongen Qatar Airways som draktsponsor. Haaland fikk blant annet kritikk for å ha hatt på seg drakta i en treningsvideo han publiserte på sin Instagram-konto. - Hvis jeg fikk velge, så hadde han hatt på seg en annen trøye, sa Ståle Solbakken til Dagbladet, den gang.
  • Også i Tyskland har Qatar Airways gjort sitt inntog. I 2018 signerte Bayern München en femårsavtale med det nasjonale flyselskapet, som ifølge tysker medier ga klubben rundt 20 millioner euro i året. Logoen er plassert på oversiden av venstre ermet, høyt oppe på armen. På hjemmesiden til Bayern München kalles flyselskapet for en «platinum partner».

I tillegg til å sponse en rekke klubber, har Qatar Airways selskaper også sterk tilknytning til det internasjonale fotballforbundet, FIFA. Qatar Airways ble i mai 2017 organisasjonens offisielle flyselskap.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer