Slik klarer Ronaldo å henge i løse lufta

NRK-Andreas forklarer.

(Dagbladet:) Vi har sett det mange ganger nå: En Real Madrid-spiller - eller portugiser for den del - slår ballen inn fra sida. Det skal ekstreme fysikkevner til for å omsette innlegget i scoring.

Og det er nettopp det Cristiano Ronaldo har der inne i målfeltet, gjennom sin muskelspekkede kropp og sin fenomenale spenst.

Men han har også fysikkevner vi helst forbinder med mekanikkstudiene til Isaac Newton.

Trekker opp beina Ved å granske noen berømte headinger fra Cristiano Ronaldo - for eksempel en fra 2012/2013-sesongen (mot Manchester United), en fra 2013/2014-sesongen (mot Levante)  og en fra 2014/2015-sesongen (mot Danmark) - ser vi at nummer 7 tar sats med to strake bein. Det neste som skjer er at han bøyer knærne og trekker leggene opp bak seg, og på den måten gjør et ekstra utslag i svevet.

Når kula kommer ser det ut som om panna hans henger igjen i lufta, og bare venter på ballen. Resten handler om avslutningsteknikk og målteft.

- Jeg er ingen fotballfantast, men jeg tror du har rett, sier fysiker Andreas Wahl - kjent fra flere programmer på NRK, blant annet «Folkeopplysningen» og «Barne-TV».

«Massemiddelpunktet» Han forklarer:

- Gjennom at Ronaldo løfter beina bak seg flytter han kroppens massemiddelpunkt høyere opp i kroppen. La oss si det punktet ligger i magen et sted idet han tar sats, men når han gjør utslaget med beina flyttes det til å ligge bak de nederste ribbeina, sier Wahl til Dagbladet.

- Og på den måten kan han kanskje klare å holde hodet noen brøkdels sekund lenger i samme høyde.

FYSISK FENOMEN: TV-profilen Andreas Wahl forklarer hvordan Cristiano Ronaldos svevende teknikk gir ham en fordel i luftrommet. Video: Viasat
FYSISK FENOMEN: TV-profilen Andreas Wahl forklarer hvordan Cristiano Ronaldos svevende teknikk gir ham en fordel i luftrommet. Video: Viasat Vis mer

I dagligtale snakker man om tyngdepunktet, men i fysikken er det altså begrepet massemiddelpunkt som er kjerneuttrykket for å kunne forstå Ronaldos sats, utdyper vitenskapsformidleren.

Basketspillere gjør det samme Det Ronaldo gjør med sin fotbevegelse underveis i hoppet, er å justere seg selv i forhold til sitt eget massemiddelpunkt. Det er noe av det samme du kan se når en basketballspiller gjør et utslag med beina i lufta rett før han dunker ballen ned i kurven:

- Massemiddelpunktet får man ikke gjort noe med. Det følger samme ferd uansett: Det går opp, stopper opp, og det faller ned med gravitasjonen. Men når det ser ut som om han klarer å henge i lufta, så er det fordi han klarer å justere seg selv i forhold til massemiddelpunktet underveis i svevet. Da kan han holde enkelte deler av kroppen på det samme stedet i lufta litt lenger, forklarer Wahl.

• Real Madrid møter Barcelona i La Liga lørdag klokka 18.00. Kampen kan du se på CMore Fotball.

RAGER HØYEST: Cristiano Ronaldo trekker ofte opp beina bak seg i svevet. Foto: NTB Scanpix
RAGER HØYEST: Cristiano Ronaldo trekker ofte opp beina bak seg i svevet. Foto: NTB Scanpix Vis mer