HYLLET: De norske fotballjentene kastet landslagssjef Martin Sjögren i været etter at de sikret VM-billett tirsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
HYLLET: De norske fotballjentene kastet landslagssjef Martin Sjögren i været etter at de sikret VM-billett tirsdag. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Kvinnelandslaget - fra skuffelse til VM-jubel

Slik klarte fotballjentene å snu skuffelsen til noe positivt

Etter EM-fadesen i fjor var landslaget brutalt ærlige mot seg selv. Det har kulminert i en VM-billett ett år seinere.

24. juli 2017: Det norske kvinnelandslaget er i krise. De har nettopp røket på hodet ut av EM etter å ha tapt alle kampene i gruppespillet. De scoret ikke ett eneste mål i mesterskapet.

4. september 2018: Jubelen står i taket. Norge har slått europamester Nederland på hjemmebane, en seier som sikrer dem en direkte plass i VM-sluttspillet om ett år. Skuffelsen er snudd til glede og håp.

Kort fortalt er forvandlingen komplett. Men hva har landslagssjef Martin Sjögren og fotballjentene gjort for å få fram smilene igjen?

Først og fremst ble det gjort en grundig evaluering etter EM-fadesen i fjor.

- Vi var brutalt ærlige mot hverandre og mot oss selv i evalueringen, sier landslagssjef Sjögren til Dagbladet.

Har gitt alt

Etter evalueringen ble det satt en tydelig plan på hvordan de skulle jobbe for å bli bedre.

- Vi har holdt oss til den planen. Vi har tatt små steg for hver samling, og når man gjør det, blir det til et ganske stort steg på ett år. Vi har jobbet målrettet og bevisst, og alle har gitt 110 % i denne prosessen. Resultatet av det så vi i går, sier Sjögren.

Dette vektla også Caroline Graham Hansen etter seieren mot Nederland tirsdag kveld.

- Vi har fått jobbet sammen i ett år på den måten vi mener er best. Det ser vi fruktene av i dag. Vi har sett i kvaliken at vi har hatt en stigning hele veien. Da vi gikk ut på banen i dag, så var Nederland nervøse. Det brukte vi til vår fordel, sier Graham Hansen.

Skuffelsen

Sjögren legger ikke skjul på at det var en stor skuffelse i troppen etter EM-et der de røk ut med null poeng i sekken og uten å ha scoret ett eneste mål.

- Det ble en stor skuffelse. Det var viktig å gjøre en ekstremt grundig evaluering. Alle, både spillere og ledere, ønsker alltid å prestere bra, sier landslagssjefen.

Han fortsetter:

- Det som definerer en gruppe, og enkeltindivider, er hvordan man takler motgang. Vi har styrket oss enormt etter motgangen. Vi har virkelig hatt vekst som gruppe, og det er flere som har tatt ekstremt stort ansvar og vokst som spillere. Hvis alle ønsker å være med og bidra, kan man gjøre veldig store forandringer på kort tid. Det er en av de viktigste grunnene til at vi har lykkes med å snu det til noe positivt.

Mer å gå på

Som landslagssjef er det han som må tåle det meste av kritikken når det går dårlig. Derfor legger han ikke skjul på at det føles godt, også personlig, å ha klart å snu den dårlige trenden.

­- Det er klart at det føles bra å stå her og kjenne at vi har lykkes og gjort noe bra ut av en vanskelig situasjon. Jeg har det øverste ansvaret, og da må jeg stå i det når det går tungt, akkurat som når det går bra, sier Sjögren.

- Det er mange som er delaktige og mange som skal takkes for den prestasjonen vi har fått til med dette laget.

Tirsdagens gruppefinale kunne fått flere utfall. For Norge endte det best mulig, med seier mot Nederland og dermed seier i gruppa. Det gir mer arbeidsro i tida framover. Men landslagssjefen ser fortsatt forbedringspunkter, og det kreves en hard jobb både av spillere og ledelse. Men det er alle forberedt på.

- Jeg synes vi har vist at det er enormt potensial i laget, med tanke på den utviklingen vi har hatt. Det kreves hardt arbeid, og jeg vet at alle er klare for å bidra. Potensialet er stort, gjentar landslagssjefen.

VM i 2019 går for øvrig i Frankrike. Med gruppeseieren fikk fotballjentene en OL-billett med på kjøpet.