- GNELDREKJERRING: Denne meksikanske supportere er sikkert ikke ei gneldrekjerring, men hornet hun blåser i derimot ... Foto: AFP
- GNELDREKJERRING: Denne meksikanske supportere er sikkert ikke ei gneldrekjerring, men hornet hun blåser i derimot ... Foto: AFPVis mer

Slik klarte TV-selskapene å finte ut vuvuzelaen

Det var ikke bare du som hørte publikums reaksjoner i går.

||| (Dagbladet): Hvis du så Frankrike bli overhøvlet av Mexico i går, la du kanskje merke til at du for første gang under VM i Sør-Afrika kunne høre publikums reaksjoner fra tribunen.

FIFA og produksjonsselskapet de bruker under VM, HBS, har jobbet iherdig med å forandre lydbildet du får servert i TV-stua.

Målet er at det skal gå fra monoton flydur til dynamiske publikumsreaksjoner. Mye tyder på at de har lykkes.

- Mer publikum - De har jobbet mye med vuvuzelaene. Blant annet har de endret retningen på contentummikrofonene, de som tar inn publikumsreaksjonene. Vi kjører også et lavere lydbilde enn normalt.

- Summa summarum hører man mer av publikum og mindre fra vuvuzelaene, sier Stian Aune Kleppo, sportssjef i Viasat, til Dagbladet.

Kleppo åpner også for at man etter en uke med vuvuzelaene, begynner å ignorere dem.

- Vuvuzelaen er som ei gneldrete kjerring. Du hører henne ikke den andre uka, spøker Kleppo, som også åpner opp for at folk begynner å bli lei av å leve på utpust, blåsende gjennom et horn.

- Irritasjonsmoment Viasat har betalt mye penger for rettighetene til fotball-VM, men Kleppo er ikke bekymret for produktet han serverer seerne. Han mener folk er flinke til å klage når det er noe negativt, men når det er noe positivt, holder man kjeft.

- Det er et irritasjonsmoment, men seertallene viser at folk ser på VM uansett. Vi og FIFA og alle er enige om at dette ikke er positivt for lydbildet - problemet er at man ikke hører noe fra publikum. Klapper de? Jubler de?

Nå kan det imidlertid virke som produksjonsselskapet i Sør-Afrika har klart å gjøre endringer som gjør at vi får høre nettopp dette. Kleppo veit ikke om de også har lagt inn et filter på lyden som tar vekk mye av vuvuzelaene.

Klubber forbyr I går la Borussia Dortmund ned forbud mot vuvuzelaene på kamper i Bundesliga. Dortmund trekker fjerde mest tilskuere i Europa på kampene sine, så de veit kanskje hva de gjør.

Ingen Premier League-klubber har ennå bestemt seg for hva de skal gjøre, om Sør-Afrika-turister tar med seg 125 decibel kraftige horn med hjem til fotballøya.

Kleppo i Viasat er imidlertid ikke i tvil.

- Nåde den som tar dem med til Norge. Ser jeg det hornet på gata i Oslo, kommer jeg til å brekke det.

Dag Vestlund, arrangementssjef i NFF, sa til Dagbladet for tre dager siden at han ikke tror vuvuzelaen blir noe problem på norske kamper.

- Vi forholder oss ganske rolig til det. Jeg tror fenomenet er sør-afrikansk, og at det ikke vil få grobunn i andre kulturer, sa Vestlund.

IDÉ: Mange fotballsupportere støtter disse gutta, som drikker øl av vuvuzelaen i stedet for å blåse i den. Foto: AP
IDÉ: Mange fotballsupportere støtter disse gutta, som drikker øl av vuvuzelaen i stedet for å blåse i den. Foto: AP Vis mer